Zračne snage i ovog jutra na požarištu

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga Republike Hrvatske iz sastava 93. zb HRZ-a i PZO-a upućene su u srijedu 27. srpnja u jutarnjim satima na gašenje požara na lokaciji Plišivica-Zelovo u Splitsko-dalmatinskoj županiji.
Riječ je o požaru na kojem su i jučer djelovale zračne snage, a danas su angažirani Canadair CL-415 i dva Air Tractora AT-802. Na jučerašnjim su trima požarištima (Staro selo-Jesenice, Slano, Plišivica-Zelovo) zračne snage izbacile više od 400 vodenih bombi, odnosno više od 2000 tona vode, pa je to bio njihov najveći angažman u jednom danu u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni.
Od početka ovogodišnje protupožarne sezone 20. lipnja, zračne snage 93. zb HRZ-a i PZO-a sudjelovale su u gašenju 35 požara (11 u Šibensko-kninskoj, devet u Splitsko-dalmatinskoj, osam u Dubrovačko-neretvanskoj i sedam u Zadarskoj županiji). U ukupno 37 dana ostvarile su više od 2000 letova i 250 sati naleta (punih deset dana) u gašenjima požara, pri čemu je izbačeno više od deset tisuća tona vode.

M. Karačić, Foto:arhiva HRZ i PZO