Svestrana puška iz Italije

Iako ih odlikuje napredan dizajn, Berettina oružja iz obitelji ARX tek trebaju izboriti važnije mjesto na tržištu. Imajući u vidu jaku konkurenciju, to neće biti nimalo lako…

Talijanski vojnici opremljeni puškama ARX160 A2 na ulicama Rima u okviru operacije Sigurne ulice (Strade Sicure), koja se kontinuirano provodi od 2008. godine (Foto: Ministero Della Difesa)

Radnici talijanske Berette još su od 1945. popravljali američke puške M1 Garand u kalibru .30-06 Springfield (7,62 mm x 63 mm). Italija je to oružje dobivala od hladnoratovskog saveznika SAD-a. Tvrtka je 1959. za talijansku vojsku modificirala M1 u BM59 (Beretta Model 59). Bila je u novom NATO-ovu kalibru 7,62 mm x 51 mm i slična američkoj puški M14. Kako tvrtka poslije nije od Colta dobila licenciju za proizvodnju M16, od 1963. do 1968. u suradnji sa švicarskim SIG-om počinje razvijati novu pušku. Budući da je došlo do razlaza, SIG je proizveo model SIG SG 540, a Beretta AR70, i to u novom NATO-ovu kalibru 5,56 mm x 45 mm, sličnu sovjetskoj AK-47. Uvedena je 1972. u operativnu uporabu, ali samo talijanskih specijalnih snaga. Nakon novih poboljšanja ipak je postala službena vojnička puška, ali tek 1990. i to pod imenom AR70/90.
Italija je 2002. počela modernizaciju OS-a kroz program vojnik budućnosti (Soldato Futuro). Zaključeno je da je tehnologija izrade AR70/90 zastarjela, a nije postojala ni mogućnost instaliranja dodatne opreme kojom bi se povećala vatrena moć AR70/90. Tražila se i manja masa oružja. Naravno, razvoj nove puške povjeren je Beretti, koja je 2008. odgovorila modularnom jurišnom puškom Beretta ARX160. Njezina je konfiguracija klasična, sa znatnim udjelom polimera, pa je dobiveno ergonomski oblikovano oružje male mase i modernog dizajna. Uvelike se temelji na poluautomatskoj puški Rx4 Storm, čiji je razvoj bio otkazan iz obitelji pištolja Px4 Storm. Vizualno podsjeća i na belgijsku jurišnu pušku FN SCAR.
Polimer smanjuje masu
Rad oružja temelji se na načelu posudbe barutnih plinova, s rotirajućim zatvaračem kao sustavom bravljenja. Klip je kratkog hoda i samopodešavajući. Prilikom rada prati nosač zatvarača gotovo do krajnjeg položaja, kako bi se rotacijska glava (s devet zabravljujućih bregova) odbravila i smanjila tlak plinova. Plinski cilindar spojen je s cijevi, a nosač i zatvarač nalaze se posebno u kućištu. Takvo rješenje omogućuje i brzu zamjenu cijevi, što nije uobičajeno kod takve vrste oružja. Zatvarač izravno zabravljuje cijev, što omogućuje smanjenje njegove ukupne duljine.
Kućište je izrađeno od tvrdog polimera s ulivenim čeličnim kliznim elementima i sastoji se od dva dijela: gornjeg i donjeg. U gornjem dijelu smješteni su cijev i sustav automatike (zatvarač, nosač zatvarača i klip). U donjem su uvodnik spremnika, pištoljski rukohvat i sustav za okidanje. Dijelovi su spojeni posebnim bravicama (pin free), za razliku od drugih pušaka koje koriste štiftove (HK, SCAR).

Za Berettine je puške razvijena i “pametna” Picatinny šina koja daje električnu energiju potrebnu za rad uređaja (Foto: Beretta)

Sustav za izbacivanje čahura
Svi su upravljački elementi (komande) na puški obostrani. Izbornik paljbe nalazi se na objema stranama i ima tri položaja (S – zakočen, 1 – pojedinačno i R – rafalno). Polugica izbornika paljbe smještena je iznad pištoljskog rukohvata, a njom se manipulira palcem ili kažiprstom. Iznad uvodnika spremnika, također na objema stranama kućišta, smješten je gumb za otpuštanje spremnika, kao kod pušaka obitelji AR15/M16. Konstruktori su dodali i treći gumb za otpuštanje spremnika, smješten na donjoj strani zaštitnika okidača. Tu je i sustav za izbacivanje čahura kojem se može promijeniti strana (ima otvor na objema stranama), na koju će se izbacivati čahure, bez rasklapanja oružja. Za to je potrebno samo oštrim tanjim predmetom, poput zrna metka, pritisnuti gumb koji je smješten obostrano, iznad rukohvata i uvučeno. Pritiskanjem gumba automatski se aktivira strana izvlakača čahure (imaju dva), koji se nalaze na zatvaraču i čahura se izbacuje na željenu stranu. Pritiskom na gumb s desne strane čahura će biti izbačena lijevo i obratno. Ta mogućnost kod klasične konfiguracije i nije toliko bitna jer smjer izbacivanja čahura ne ometa ljevorukog strijelca, ali bila bi zanimljiva na bullpup puški. Ručica za zapinjanje zakvačena je za nosač zatvarača i lako se može premjestiti na drugu stranu. Nakon sigurnosne provjere oružja potrebno je povući ručicu unatrag, do manjeg urezanog kanala koji je blokira u tom položaju. Nakon toga ručicu je samo potrebno gurnuti na drugu stranu i vratiti u početni položaj. Dimenzije ručice relativno su male pa se mogu javiti teškoće tijekom rada s rukavicama, ali može se naručiti dodatak koji je povećava. Na nekim se inačicama zadržač/otpuštač zatvarača također nalazi na objema stranama zaštitnika okidača.
Konstrukcijska novina
Cijev puške slobodna (plivajuća), što znatno povećava preciznost gađanja. Izrađena je hladnim kovanjem čelika, kromirana i žlijebljena, s korakom uvijanja od 1:178 mm. Na ustima cijevi nalazi se skrivač plamena s pet radijalnih proreza. Bajunet M7 može se montirati s gornje ili donje strane cijevi. U odnosu na druge zapadne puške, najveća je konstrukcijska novina na Beretti ARX160 sustav brze zamjene cijevi kao na strojnicama. Odvojenost cijevi od dijelova automatike dopušta brzu zamjenu, jednostavnim pritiskom dviju polugica smještenih na objema stranama puške. Cijev se jednostavno izvuče iz kućišta i zamijeni novom, bez ikakvog daljnjeg podešavanja.
Mehanički ciljnici uglavnom služe kao pričuva. Stražnji ciljnik s kružnim otvorom za ciljanje ima izbor pet udaljenosti za gađanje (100 m, 200 m, 300 m, 400 m, 600 m), dok je prednji podesiv po visini i pravcu. Oba su opremljena bočnim gumbom za preklapanje/dizanje.
Kundak puške je teleskopski, a pritiskom na polugu smještenu s donje strane može se namjestiti u četiri položaja kako bi se prilagodio građi vojnika. Potpuno je preklopiv nadesno radi zauzimanja što manje mjesta prilikom transporta, a to se radi pritiskom na gumb s lijeve strane oružja, smješten iznad rukohvata. Kočnica integrirana u kućištu blokira položaj kundaka nakon preklapanja. Stražnji dio kundaka zakrivljen je i čekiran kako bi se puška što lakše dovela u položaj za gađanje i ne bi skliznula s ramena. Minimalan trzaj i pravocrtna konfiguracija puške dodatno povećavaju njezinu preciznost u obama režimima rada (poluautomatskom i automatskom).

ARX160 s instaliranim podcijevnim bacačem granata GLX160 (gore), te spomenuti bacač kao samostalno oružje (dolje) (Foto: Beretta)

Pametni Picatinny
Na puški se nalaze i četiri Picatinny šine. Najveća je na gornjem dijelu, a njezina duljina omogućuje montažu svih dostupnih vrsta optoelektroničkih uređaja. Dovoljno je velika da se na nju postavi i komplet od dvaju uređaja. Druga i treća šina smještene su na objema stranama prednjeg rukohvata (obloge), a na njih se obično montira taktička svjetiljka ili laserski obilježivač cilja. Četvrta šina smještena je s donje strane, na 6 sati, a služi obično za podcijevni bacač granata ili okomitu ručicu (monopad). Za pušku je razvijena i pametna Picatinny šina preko koje se osigurava napon za rad svih uređaja iz baterija smještenih u kundaku. Obloga cijevi na objema stranama ima 30 proreza za ventilaciju. Za montiranje podcijevnog bacača granata GLX160, 40 mm x 46 mm, potrebno je prethodno skinuti dio obloge donje šine koja se proteže sve do uvodnika spremnika, a koji ujedno osigurava bolji hvat prilikom gađanja.
Za strijelce eksperte
Pištoljski rukohvat ergonomski je dobro riješen i u njega se može smjestiti dio pribora za čišćenje. Remen puške može se zakvačiti na šest odgovarajućih točaka: po dvije su na svakoj strani kućišta oružja, jedna na kundaku i jedna na plinskom cilindru. Standardni NATO-ovi spremnici izrađeni su od aluminija tipa M16, dvoredni i kapaciteta 30 metaka. Postoje i prozirni polimerski spremnici jednakog kapaciteta, kao i bubanj C-MAG za 100 metaka. Puška se bez korištenja alata lako može rastaviti na tri dijela, spremiti u naprtnjaču i prenositi.
Zahvaljujući konstrukciji i materijalima, puška s praznim spremnikom ima rekordno malu masu: s cijevi 280 mm – 3,45 kg, a s cijevi 406 mm – 3,5 kg. Time je ARX160 nadmašio i neke bullpup puške kao što su hrvatska VHS-2 (3,9 kg), austrijski AUG (3,6 kg), a u rangu je izraelskog Tavora (3,5 kg) i njemačkog HK433 (3,5 kg). Teoretska brzina paljbe je 700 metaka u minuti, što omogućuje dobru kontrolu oružja bez rasipanja streljiva. S obzirom na to da puška i u pojedinačnom i u automatskom režimu gađa iz zatvorenog položaja zatvarača, preciznost je za tu vrstu oružja velika.
Nakon nekoliko inačica koje su slijedile izvornu ARX160, najveću je promjenu u obitelj donijela puška ARX200 u kalibru 7,62 mm x 51 mm. Predstavljena je 2015., a izrađena je po zahtjevu talijanske vojske na temelju iskustava iz Afganistana. Namijenjena je u prvom redu strijelcima ekspertima. Izgledom jako podsjeća na ARX160, ali ima nova mehanička i konstrukcijska rješenja.

Francuski vojnik puca iz talijanske puške ARX200 na međunarodnoj vježbi Dardo Ghiacciato 2017 u alpskom području (Foto: Ministero Della Difesa)

Izmjene na puški
Za razliku od ARX160, kod ARX200 cijev je fiksna. Razlike su u donjem dijelu kućišta te većim dimenzijama, koje zahtijevaju snažnije streljivo. Otvor za izbacivanje čahura nalazi se samo s desne strane, a kraj njega je instaliran novodizajnirani deflektor, koji se lako zamjenjuje odvijanjem dvaju parova vijaka. Ne postoje ni dvije polugice koje su na ARX160 omogućavale iznimno brzu zamjenu cijevi. Cijev na ARX200 i dalje ima mogućnost brze zamjene, ali s pomoću velikog vijka za blokiranje koji se nalazi s donje strane kućišta. Kundak ima značajke kao i prijašnji, s tim što je na ARX200 montiran oslonac obraza u dvama položajima (u ravnini s kundakom ili uzdignut), koji se pomiče okruglim gumbom. Gumbi za otpuštanje spremnika na jednakom su mjestu kao na ARX160, ali većih su dimenzija. Najvažnije su promjene na gornjem dijelu kućišta, koje više nije samo od polimera, nego mješovite izrade. Prednji rukohvat izrađen je od prešanog aluminija, a povezan je s puškom tako što je umetnut u visokootporno polimersko kućište i time kompletira gornji dio kućišta. Na aluminijskom prednjem rukohvatu nalaze se četiri velika otvora za ventilaciju u zoni plinskog cilindra i središnjeg dijela cijevi. S bočne su strane KeyMod utori u koje se instalira sučelje za montiranje dodatnog pribora, a na donju Picatinny šinu može se postaviti podcijevni bacač granata, kao i ostali taktički dodaci.
Precizna inačica
ARX200 napušta Berettin sustav s puške ARX160 u korist sustava s klipom kratkog hoda postavljenog iznad cijevi i s mogućnosti regulacije položaja: normalno i s prigušivačem zvuka. Ručica za punjenje, koja je na ARX160 zglobno povezana s kućištem zatvarača i okretna, sad se izvlači i jednostavno premješta na željenu stranu.
Cijev je duga 406 mm, čelična, izrađena hladnim kovanjem, s četirima žljebovima nadesno i hodom od 1:279 mm. Na usta cijevi montiran je skrivač plamena tipa Vortex. Ukupna duljina s otvorenim i maksimalno izvučenim kundakom iznosi 940 mm, s otvorenim kundakom 874 mm, a s preklopljenim samo 715 mm. Kad je prazna, puška ima masu 3,9 kg. S dodatnom opremom može dosegnuti i 5 kg, što nije malo za nošenje na veće udaljenosti. Puni se spremnicima kapaciteta 20 metaka, a s adapterom i spremnicima tipa M110/SR-25.
Uz opisanu borbenu (combat rifle) ARX200, postoji i inačica precizne puške DMR (Designated Marksman Rifle). Opremljena je novom njemačkom optikom Steiner ICS (Intelligent Combat Sight) s uvećanjem 6 x 40, ima laserski daljinomjer i balistički kalkulator do 800 m (u odnosu na balistiku korištenog streljiva) s neposrednim prikazom precizne točke pogotka. Na tu je optiku moguće preko Picattiny šine koja se nalazi na gornjem dijelu postaviti holografski ciljnik Steiner MRS (Micro Reflex Sight) 1x. Na taj se način dobije sustav primjeren za gađanje na srednjim/velikim udaljenostima, ali i za refleksno gađanje. Kao alternativa, tu je i optika Steiner M536 BOS (Battle Optic Sight), na koju se također može instalirati gornji holografski ciljnik Steiner MRS. Inačica DMR može biti poluautomatska te opremljena s cijevi duljine 510 mm i teleskopskim kundakom Magpul PRS2 koji nije preklopiv.

Nakon nekoliko inačica koje su slijedile izvornu pušku, najveću je promjenu u obitelj donijela ARX200 u kalibru 7,62 mm x 51 mm (Foto: Beretta)

Traži se mjesto
Puška ARX200 može konkurirati jedinim pravim i kompletnim vojnim višekalibarskim sustavima FN SCAR i Colt CM901 te je modularno prilagodljiva za kalibre od 7,62 mm x 51 mm do 5,56 mm x 45 mm. Ima taktičko-tehničke značajke poželjne za borbenu (combat) i preciznu (DMR) pušku, može prihvaćati različite tipove široko rasprostranjenih spremnika, ima dvostrane komande te prilagodljiv kundak – kompaktni i preklopni. Ipak, Berettine puške iz obitelji ARX, iako imaju napredniji dizajn u odnosu na mnoge druge, tek trebaju izboriti važnije mjesto na tržištu. Imajući u vidu jaku konkurenciju, to neće biti nimalo lako. Zasad je puška u znatnijem broju izvezena u Albaniju, Argentinu (licencija), Egipat, Kazahstan, Meksiko i Turkmenistan.


Beretta ARX 160A2 u pustinjskoj inačici s podcijevnim bacačem GLX160 A2 (Foto: Beretta)

Puška, karabin, pištolj
Kao i svako uspješno moderno oružje, s vremenom je Beretta ARX160 počela dobivati nove inačice. ARX160 A2, također poznata kao ARX160 SF (Special Forces), ima kraći kundak, veću Picatinny šinu na podnožju prednjeg rukohvata te cijev duljine 305 mm (12 inča). Razvijena je i kupljena za talijanske specijalce.
Puška ARX160 A3 predstavljena je 2013. godine. Ima redizajniran prednji rukohvat, stavljeni su veći ventilacijski prorezi (otvori) koji smanjuju masu puške, a oko cijevi cirkulira više zraka. Ima proširenu Picatinny šinu na podnožju prednjeg rukohvata, poboljšanu izvedbu pištoljskog rukohvata i cijev duljine od 280 mm i 406 mm. Beretta se s njom natjecala za novu pušku francuske vojske, no odabran je njemački HK416.
Tijekom 2012. izišla je inačica ARX160 u kalibru 7,62 mm x 39 mm (sovjetski metak za AK-47), u prvom redu za tržišta Latinske Amerike, Afrike i Azije. Većina zemalja s tih prostora koristi oružje bivšeg SSSR-a pa bi nabavom puške ARX160 u tom kalibru ili u osnovnom NATO-ovu 5,56 mm x 45 mm, ali s konverzijom na kalibar 7,62 mm x 39 mm, znatno bili smanjeni troškovi eksploatacije i logistike. Uvođenjem većeg kalibra povećan je i najveći učinkoviti domet sa 600 m (NATO-ov 5,56 mm x 45 mm) na 800 m. U odnosu na osnovni model, svi su upravljački elementi potpuno jednaki. Uz originalne može koristiti i većinu spremnika za puške sustava AK-47.
Beretta ARX100 i ARX160 22LR (karabin i pištolj) poluautomatske su inačice ARX160 i dostupne su za civilno tržište. Prva je u NATO-ovu kalibru 5,56 mm x 45 mm ili .223 Remington, a može imati dvije duljine cijevi: 254 mm (10 inča) i 406 mm (16 inča). Druga je u kalibru .22LR, a također može imati dvije duljine cijevi: 211 mm (8,5 inča) i 460 mm (18,11 inča). Puni se spremnicima kapaciteta pet ili 20 metaka. Ostale su taktičko-tehničke značajke jednake onima na ARX160.


Podcijevni bacač granata GLX160
Berettin podcijevni bacač granata GLX160 u kalibru 40 mm x 46 mm podsjeća na američki M203. Ima jednak sustav otvaranja cijevi, cijev se povlači prema naprijed, a ne u stranu kao kod njemačkog HK AG36. Kad mu se dodaju kundak i pištoljski rukohvat može se koristiti i kao individualno oružje. Tvrtka Selex Galileo razvila je za bacač sustav upravljanja paljbom GLFCS (Grenade Launcher Fire Control System) koji, zahvaljujući balističkom kalkulatoru, omogućuje postizanje velike preciznosti prvog pogotka (first hit) na stacionarne i pokretne ciljeve. Sustav je poznat pod nazivom SCORPIO, koristi lasersku zraku eye safety class 1, ima domet od 400 m i napaja se s pametne Picattiny šine ili s pomoću dviju baterija tipa AA. Ima dva gumba, označena slovima S i D, koja omogućuju programiranje uređaja za djelovanje protiv nepokretnih (S) ili pokretnih (D) ciljeva. Svi se parametri prikazuju preko malog OLED displeja.


Foto: Leonardo

Ciljnički sustav ASPIS
Selex Galileo razvio je za pušku ARX160 minijaturni individualni borbeni ciljnički sustav ICWS (Individual Combat Weapon System) naziva ASPIS, koji se montira na gornju Picatinny šinu. Funkcionira tako što podatke koje prikupe senzori prikazuje na okularu preko OLED displeja. ICWS je također opremljen i IC kanalom (zahvaljujući termalnoj kameri koja radi između 8 i 12 mikrona), te vidnim kanalom (opremljen TV kamerom). Prva kamera ima vidno polje od 17,9° x 13,5° i opremljena je nehlađenim senzorom razlučivosti 320 x 240, dok druga ima vidno polje od 8,8° x 6,6°. Termalna kamera može otkriti čovjeka na udaljenosti od 650 m ili tenk na 1400 m, dok je TV kamerom moguće otkriti čovjeka na 1800 m. ICWS je kompaktnih dimenzija: duljine 25 cm, širine 5,6 cm, visine 14,7 cm, mase 1,15 kg. Slika s ciljničkog sustava može biti bežično (Bluetooth) ili kabelski projicirana i na monokularnom viziru montiranom na HMD (helmet-mounted display) kacigu. To omogućuje tzv. gađanje iza ugla (shoot around the corner), kad strijelac ostaje zaklonjen, a protivniku izlaže samo oružje. Dio ASPIS-a je i sustav prekidača (ukupno tri), smješten na prednjem gornjem dijelu oružja, koji omogućuje da se bez sklanjanja ruku s oružja aktivira radijski uređaj, slika s ICWS-a pošalje na HDM te aktivira taktička oprema namijenjena refleksnom gađanju.

Ivan GALOVIĆ