Teški snajperi (II. dio)

Nakon što smo predstavili američke snajperske puške, u drugom dijelu članka fokus je na proizvođačima iz ostatka svijeta. Iako niti jedna zemlja nema tako široku ponudu kao SAD, postoje neka vrlo upečatljiva oružja, a ovo je izbor najzanimljivijih

Švicarska modularna puška SAN 511 koja se nudi s više različitih duljina cijevi (Foto: Swiss Arms)

Češke snajpere Falcon proizvodi tvrtka ZVI u dvjema inačicama: OP 96 u NATO-ovu standardnom kalibru .50BMG i OP 99 u ruskom standardnom kalibru 12,7 x 108 mm. Ukupna duljina iznosi 1380 mm s cijevi duljine 927 mm, a masa 13,4 kg. Kod inačice OP 99 ukupna duljina iznosi 1260 mm s cijevi duljine 839 mm, a masa 12,9 kg.
Falcon je izrađen u bull-pup konfiguraciji sa zatvaračem tipa Mauser. Riječ je o repetirki s ugrađenim spremnikom od dva metka koji se može skinuti pa se dobije jednometna inačica. Puška ima montažu (držače) za različite optičke ciljnike, kao i back-up mehaničke ciljnike. Standardno je opremljena dnevnim ciljnikom ZD 10 x 50, a dodatno i pasivnim noćnim ciljnikom ZN sa šesterostrukim povećanjem. Za smanjivanje trzaja služi plinska kočnica koja ima učinkovitost od 75 % te amortizer u kundaku. Sastoji se od dviju odvojivih cjelina, kućišta i cijevi s nožicama, povezanih bajunet tipom, koji jamči brzo rastavljanje i sastavljanje bez uporabe alata.

Zabranjeno streljivo
Austrijski je Steyr Mannlicher prvi put predstavio snajper HS .50 u veljači 2004. u Las Vegasu. Primarna je namjena djelovanje protiv drugih snajperista pa se traži apsolutna preciznost s jednometnom koncepcijom. Zatvarač je okretno-čepni s dvama velikim ispustima. Snajper koristi streljivo kalibra 12,7 x 99 (.50 BMG). Najnovija je inačica M1, koja se uz osnovni izrađuje i u kalibru 11,6 x 90 (.460 Steyr). Streljivo 11,6 x 90, poznato i pod nazivom HS. 460, razvijeno je u prvom redu za tržišta na kojima je kalibar 12,7 x 99 zabranjen, primjerice u Australiji i Kaliforniji.
Model HS .50 M1 snajper je za novo doba u kojem se traži pogađanje ciljeva na velikim udaljenostima. Cijev je slobodno plivajuća, hladno kovana, s kalibrom .50 BMG (12,7 x 99 mm), i pruža konstantnu točnost na dometu do 1500 metara. Standardna duljina cijevi na objema inačicama iznosi 838 mm, a M1 ima i opciju s kraćom cijevi od 610 mm. HS .50 M1 također je repetirka, ali sa spremnikom od pet metaka koji se, neobično, postavlja vodoravno s lijeve strane.
Kućište uključuje pištoljski rukohvat i nožice, a na donjoj strani kundaka nalazi se monopod koji se može podešavati vijkom. Cijev ima učinkovitu plinsku kočnicu s trima komorama, a oslonac za rame potpuno je podesiv, uključujući i obrazinu, tako da je trzaj iznimno malen.

Češki Falcon izrađuje se u bull-pup konfiguraciji sa zatvaračem tipa Mauser, a dostupan je u ruskom i NATO-ovu kalibru (Foto: ZVI)

Britanska evolucija
Teški snajper AX50 evolucija je iz obitelji vrlo uspješnog i borbeno dokazanog snajpera AW (Arctic Warfare) britanske tvrtke Accuracy International. Evolucija podrazumijeva zamjenu pojedinih komponenti radi dobivanja nove kvalitete što može biti sigurniji put jer je najveći broj dijelova već potvrđen u praksi.
Riječ je o repetirki s odvojivim spremnikom kapaciteta pet metaka. Svim je AW i AX snajperima zajednički sustav aluminijskih kućišta kojim se osigurava neosjetljivost na temperaturu i vlažnost zraka.
Na inačici AX50 sklopivi kundak od polimera pričvršćen je izravno na kućište. Obloga oko cijevi na sebi ima više utora na koje se mogu pričvrstiti dodatne šine, remnik i nožice, a prema potrebi može se ukloniti. Sastavni dio čini MIL-STD-1913 šina na koju je moguće instalirati velik broj univerzalnih optičkih ciljnika.
Cijev je slobodno plivajuća, duga 692 mm, Na njoj se nalazi plinska kočnica s trima komorama koja smanjuje trzaj, odbljesak i erupciju prašine. Masa prazne puške bez optike iznosi 12,5 kg. Duljina puške je 1370 mm, a sa sklopljenim kundakom 1115 mm. Okidač ima dva stupnja i sila okidanja može se namjestiti na 1,5 do 2 kg.

Ispod kutne minute
S Otoka dolazi i RPA Rangemaster, repetirka u kalibru 12,7 x 99 mm, prvi put predstavljena 2006. godine. Ukupna duljina puške iznosi 1520 mm, a sklopljene 1230 mm. Cijev je duga 820 mm, a masa s optikom iznosi velikih 16,9 kg. Na vanjskoj strani cijevi nalaze se uzdužni žljebovi kako bi se smanjilo pregrijavanje, a na vrhu je navoj za prihvat plinske kočnice ili prigušivača. Okidač je dvostupanjski, potpuno podesiv, a tik iznad njega smještena je ambidekstralna kočnica. Puška se puni iz odvojivog kutijastog spremnika kapaciteta pet metaka. Kundak je kompozitni, od aluminija i polimera, sklopiv i podesiv. Neobična je značajka kundaka dizajn kanala zatvarača koji služi i kao obrazina, a u izvanrednoj situaciji može se pucati sa sklopljenim kundakom. Puška nema mehaničke ciljnike, a opremljena je standardnim Picatinny šinama. Preciznost je ispod kutne minute (< 1 MOA). Nožice su sklopive i podesive kao i monopod ugrađen u donji dio kundaka.

Britanski AX50, izišao iz obitelji britanskih snajpera AW (Arctic Warfare), izgleda impresivno i na njega se mogu montirati različiti dodaci (Foto: Accuracy International)

Šest Geparda
Mađarska je jedna od zemalja pionira uporabe pušaka velikog kalibra i tvorac je malo korištenih, ali povijesno važnih teških snajpera serije Gepard. Postoji šest osnovnih modela (M1-M6). Svi su modeli osim M3 (14,5 mm) u kalibru 12,7 x 108 mm koji je koristila sovjetska teška strojnica DŠK, a mogu biti konvertirani i u 12,7 x 99 mm. Zamjenom cijevi, zatvarača i spremnika moguće je brzo promijeniti kalibar. M1 odlikovao se dugom cijevi i mršavom građom. Bila je to jednometna repetirka za specijalne policijske postrojbe, ali i mađarska vojska odlučila je bila uvesti je u uporabu. Utvrđeno je, međutim, da je glomazna i strijelac ju je trebao ostavljati kako se ne bi izlagao nakon što bi ga protivnik otkrio. Namijenjena je gađanju ciljeva na udaljenostima do 2000 m. Proizvođač tvrdi da zrno može na 600 metara probiti oklop debljine 20 mm ili zid od opeke debljine 30 do 40 cm. Masa puške iznosi 19 kg, ukupna duljina je 1570 mm, a duljina cijevi 1100 mm. Brzina gađanja iznosi oko šest metaka u minuti. Puška je opremljena optičkim ciljnikom s dvanaesterostrukim povećanjem i vidnim poljem od četiri stupnja.
Model M2 za razliku od M1 poluautomatski je snajper opremljen spremnicima s pet ili deset metaka koji se smještaju u lagano nakrivljen otvor kraj lijeve strane pištoljskog rukohvata. Noviji model M2A1, razvijen za specijalne postrojbe, ima kraću cijev (830 mm) od M2 koji ima 1100 mm.

Jači i pouzdaniji
Modeli M4 i M5 jesu poboljšani M2, ali izrađeni od jačih materijala i pouzdaniji. M5 je bull-pup repetirka mase 13 kilograma, dok je M4 poluautomatski anti-material snajper.
M6 također je bull-pup, s poluautomatskim načelom rada s dugim trzajem zatvarača čime se smanjuje impuls trzaja. Za dodatno smanjenje cijev se može povući u stražnji položaj. Otpuštanjem cijevi iz stražnjeg u prednji položaj puška je odmah spremna za djelovanje. Kretanjem cijevi iz transportnog u borbeni položaj istodobno se ubacuje metak u cijev. Zatvarač je rotacijski, a kućište je zbog uštede u masi izrađeno od aluminijske slitine. Polimerski spremnik ima kapacitet od pet metaka i kroz pištoljski rukohvat umeće se u kućište. Cilja se s pomoću optičkog ciljnika koji se postavlja na standardnu Picatinny šinu, a postoje i dodatne šine koje se mogu ugraditi. Snajper je namijenjen više za gađanje oklopnih vozila nego za gađanje ljudstva: projektil B32 AP-T može probiti više od 25 mm homogenog čelika na udaljenosti od 600 m. Ukupna duljina iznosi 1126 mm (u položaju za transport 928 mm), cijev je duljine 910 mm, a masa iznosi 11,5 kg (s praznim spremnikom). Oslonac za rame i sklopive nožice mogu se podešavati.

Austrijski specijalni policajac sa Steyrovim snajperom HS .50 M1 (Foto: Steyr Arms)

12 tisuća metaka
Francuski su se proizvođači također okušali u proizvodnji snajpera velikog kalibra. Tvrtka PGM Precision konstruirala je Hécate 2, repetirku u kalibru 12,7 x 99 mm, namijenjenu u prvom redu vojsci. Na teškoj, slobodno plivajućoj cijevi nalazi se plinska kočnica koja smanjuje trzaj do 50 %. Kapacitet odvojivog spremnika iznosi sedam metaka, a ukupna masa prazne puške oko 15,3 kg. Učinkovita udaljenost gađanja iznosi oko 1800 m. Ukupna duljina iznosi 1400 mm, a duljina cijevi 700 mm. Rasklapanje je jednostavno. Kućište je izrađeno od slitina koje se koriste u zrakoplovnoj industriji. Okidač ima dva stupnja, a silu okidanja može podesiti strijelac. Kundak, obrazina i monopod potpuno su podesivi, kao i nožice. Picatinny šine raznih dimenzija mogu se postaviti na gornji dio kućišta. Puška je opremljena Scromeovim optičkim ciljnikom LTE J10 F1 s deseterostrukim povećanjem. Pouzdana je, a životni vijek cijevi iznosi 12 000 metaka. Odlično je ergonomski oblikovana, kraća, te ima slabiji trzaj od konkurenata. Služi protiv neoklopljenih i lako oklopljenih ciljeva te neeksplodiranih ubojnih sredstava.

Kineski dvojac
Teški snajperi proizvode se i na Dalekom istoku: AMR-2 je anti-material puška u kalibru 12,7 x 108 mm koju je razvila China South Industries Group. Riječ je o repetirki s odvojivim spremnikom kapaciteta pet metaka. Slobodno plivajuća cijev duga je 850 mm i opremljena masivnom plinskom kočnicom s dvjema komorama. Kundak je sklopiv u lijevu stranu i na njemu je podesiva obrazina i monopod koji se može skinuti. Sklopive nožice podesive su i montirane iznad cijevi. Zadržani su mehanički ciljnici, uz standardni optički koji se montira preko Picatinny šine. Ukupna duljina puške iznosi 1450 mm, a masa s optičkim ciljnikom i nožicama 11 kg.
QBU-10 u kalibru je 12,7 x 108 mm, odnedavno u uporabi kineske vojske i specijalnih mornaričkih postrojbi. Nije dizajnirana za postizanje zapadnih standarda preciznosti, koji nerijetko idu i ispod 1 MOA, nego ostvaruje 2-3 MOA, pa se koristi na udaljenostima do 1000 m. Poluautomatska je, radi na načelu posudbe plinOVa, s klipom kratkog hoda i rotacijskim zatvaračem. Masa iznosi 13,3 kg, a projektirana je tako da se može brzo i jednostavno rastaviti i transportirati u vojničkoj naprtnjači. Posebna je pažnja posvećena smanjenju trzaja, pa se na kundaku nalazi debeli gumirani oslonac za rame, na cijevi velika plinska kočnica te, za tu klasu oružja neobična, trzajuća cijev (780 mm), koja djelomično smanjuje preciznost. Puni se odvojivim spremnicima od pet metaka. Osim sklopivih nožica, tu je i monopod ispod oslonca za rame. Cilja se s pomoću mehaničkog, ali i optičkog ciljnika s osmerostrukim povećanjem. Ima integralni laserski daljinomjer i balističko računalo. Ukupna duljina puške iznosi 1380 mm.

Mađarski snajperisti s jednom od inačica domaćih teških snajperskih pušaka Gepard (Foto: honvedelem.hu)

Paralelni ruski razvoj
Početkom devedesetih godina ruski je KBP (Konstruktorski Biro Priborostrojenija) iz Tule razvio snajpersku pušku V-94 u kalibru 12,7 x 108 mm koja je doživjela znatna poboljšanja i preinake u dizajnu te ušla u operativnu uporabu pod imenom OSV-96. Poluautomatska je i radi na načelu posudbe barutnih plinova, mase 12,9 kg bez ciljnika i streljiva, duga velikih 1746 mm, od čega je samo slobodno plivajuća cijev duga 1000 mm. Sklopivi kundak smanjuje duljinu na prihvatljivih 1154 mm. Na cijevi se nalazi kombinacija plinske kočnice i skrivača plamena. Sklopive nožice montirane su na posebnoj konzoli i pričvršćene ispod cijevi. Polimerski kundak opremljen je gumenim povratnim jastukom. Puni se iz spremnika od pet metaka. Opremljena je optičkim ciljnikom PKS-07, a mehanički ciljnici služe kao pričuva. Učinkoviti domet iznosi 1000 m, a krajnji 1800 m.
Gotovo paralelno u ruskoj je tvornici Degtjarjov tekao razvoj puške KSVK (Kovrovskaja Snajperskaja Vintovka Krupnokalibernaja) u istom kalibru. Temelji se na eksperimentalnoj puški SVN-98. Koncipirana je u bull-pup izvedbi, ukupne duljine oko 1420 mm, uz duljinu cijevi 1000 mm, a masa je 12 kg bez optičkog ciljnika. Na cijevi se nalazi kombinacija plinske kočnice i prigušivača zvuka. Puni se spremnikom kapaciteta pet metaka kao i OSV-96, ali nije poluautomatska nego repetirka. Opremljena je standardnom ruskom šinom za montažu optike (žlijebnom). Učinkoviti domet je 1500 m, a krajnji 2000 m.

Niža balistička svojstva
Vrlo je zanimljiva ruska velikokalibarska puška VSSK (Vintovka Snajperskaja Specijalnaja Krupnokalibernaja) Vihlop. Konstruirao ju je KBP iz Tule 2002. godine za opremanje specijalnih postrojbi u situacijama kad je potrebna veća učinkovitost i probojnost nego što imaju prigušene puške u kalibru 9 mm VSS, odnosno VSK-94. Na Vihlopu je pristup nešto neuobičajeniji. Riječ je o prigušenoj puški, koja ispaljuje posebno streljivo razvijeno za nju u kalibru 12,7 x 97 mm, ali s kratkom čahurom (54 mm) i podzvučnom brzinom zrna (290 m/s). Metak je standardno punjen zrnom mase 59 grama u cijelosti izrađenim od bronce, a postoji i probojna inačica sa zrnom mase 76 grama. Buka se smanjuje integralnim prigušivačem. Osim toga, niža balistička svojstva streljiva čine Vihlop idealnim za domete do 600 m, odnosno za urbane borbe: preciznost na 100 m iznosi 1 MOA. Konfiguracija je bull-pup, nožice su sklopive integralne, a kundak ima podesivu obrazinu i gumeni oslonac. Masa puške je 6,5 kg s prigušivačem i optičkim ciljnikom, ali bez streljiva, a bez svega toga samo pet kilograma. Ciljnici su mehanički i optički. Puška je repetirka s ravnim povlačenjem i kapacitetom spremnika pet metaka.

RPA Rangemaster .50, još jedan poznati britanski proizvod. Deklarirana preciznost manja je od kutne minute (Foto: RPA Defence)

Nevjerojatan domet
Glasoviti švicarski proizvođač SIG Sauer u ponudi ima dvije teške snajperske puške. Prva je modularna puška SAN 511 koja se nudi s više različitih duljina cijevi. Nastala je kupnjom prava na pušku AMSD Nemesis OM-50 na kojoj su izvršene modifikacije radi poboljšanja tehničkih značajki. Druga, SIG50, nije modularna i nastala je u suradnji s američkim McMillanom.
SIG SAN 511 repetirka je s okretno-čepnim zatvaračem i spremnikom kapaciteta pet metaka. Kućište je izrađeno od aluminijske slitine namijenjene za avioindustriju. Nudi se sa sljedećim duljinama cijevi: 445 mm, 559 mm, 698 mm, 815 mm i 915 mm.
Ukupna duljina SAN 511 s najkraćom cijevi iznosi 1185 mm s rasklopljenim osloncem za rame, odnosno samo 850 mm sa sklopljenim. S druge strane, kad ima cijev od 915 mm među najduljima je u svojem kalibru pa učinkoviti domet iznosi nevjerojatnih 2000 m.
Što je još važnije, SAN 511 ima slobodno plivajuću cijev koja nudi veću preciznost. Ukupna duljina najdulje inačice iznosi 1650 mm, odnosno 1575 mm sa sklopljenim osloncem za rame, dok je masa 14,6 kg odnosno 15,2 kg (inačice 511-1 i 511-2). Masa SAN 511 s najkraćom cijevi iznosi samo 11,8 kg do 12,2 kg, što je na razini strojnica opće namjene. Dodatni uređaji na SAN 511 ulaze u sam svjetski vrh.

Poboljšani McMillan
SIG50 prepakiran je i poboljšan McMillan TAC-50 (vidi prvi dio teksta, HV br. 514). Radi na načelu okretno-čepnog zatvarača velike izdržljivosti. Po vanjskim dimenzijama SIG50 gotovo je jednak modelu TAC-50: ukupna duljina iznosi 1448 mm, a duljina cijevi 737 mm. Ta se duljina cijevi pokazala kao solidan kompromis koji osigurava relativno velik učinkoviti domet i visoku preciznost, uz ne pretjerano povećanje dimenzija puške. Cijev je slobodno plivajuća, s vanjskim uzdužnim žljebovima, čija je uloga smanjenje mase i povećanje vanjske površine radi učinkovitijeg hlađenja. Cijev je izrađena vrlo precizno, hladno kovana i tvrdo kromirana.
Izrađena je od nehrđajućeg čelika, čime je osigurana otpornost na slanu vodu. To je vrlo značajno za amfibijske operacije, koje izvode, primjerice, američki SEAL timovi, jedni od korisnika TAC-50. Na ustima cijevi nalazi se plinska kočnica s trima komorama koja uspješno smanjuje trzaj moćnog kalibra 12,7 mm Browning.
SIG50 djeluje suvremenije od TAC-50. Masa je smanjena na izvanrednih 10,7 kg, dakle, za više od kilograma. Ugrubo, masa SIG50 sa spremnikom na razini je TAC-50 bez spremnika. Drugi je ergonomski važan čimbenik sklopivi oslonac za rame. Dok kod TAC-50 nije bilo podesivog oslonca za obraz, SIG50 ga ima. Na pušku se mogu postaviti šine različitih dimenzija. Nožice su potpuno podesive, kao i hod i sila okidanja, vrlo značajne karakteristike snajperske puške.

Hécate 2 najpoznatiji je francuski teški snajper. Ergonomski je izvrsno dizajniran, kratak i ima manji trzaj od uobičajenog (Foto: Armée de Terre)

Veći kalibri
Metak 14,5 mm (14,5 x 114 mm) prvotno je razvijen za protutenkovsku pušku Tokarev PTRS koju je Crvena armija koristila tijekom Drugog svjetskog rata. To je streljivo poslije korišteno i za teške strojnice KPV. Koristi projektil od 64 g i početne brzine 986 m/s. Ima odlična balistička svojstva: domet, korisna masa i probojna snaga puno su veći nego kod streljiva .50 BMG ili ruskog 12,7 mm. Prva zapadna snajperska puška za taj metak bila je SASR (Special Application Sniper Rifle), proizvod američke tvrtke Daisy. Poznate puške u toj skupini jesu i mađarski Gepard M3, austrijski Steyr AMR 5075, austrijski IWS 2000.
Osim sovjetskog 14,5 mm, najveći kalibar koji je trenutačno u uporabi za teške snajpere je 20 mm. Te se snajpere još naziva ručnim topovima. Dobro nam je poznat hrvatski RT-20, ali ima i drugih zanimljivih rođaka, primjerice južnoafrički NTW-20 i SR-20.

Ruski vrlo zanimljiv VSSK Vihlop (Foto: honvedelem.hu)

Nedostaci i budućnost
Teški snajperi kalibra 12,7 mm imaju tri glavna nedostatka: masu, snagu trzaja i upadljivost pucnja. Kad je riječ o prvom nedostatku, specijalizirane tvrtke učinile su znatna poboljšanja, ponajprije zahvaljujući uporabi lakih slitina i izdržljivih kompozitnih materijala.
U slučaju repetirki (bolt action) najteže je riješiti problem smanjenja trzaja, iako to nije slučaj s poluautomatskim modelima. Danas postoje kundaci od sintetičkih materijala (Sorbothane) izrađeni tako da što više ublaže energiju trzaja (neki s hidrauličnim amortizerom, neki s odlično koncipiranom kočnicom na ustima cijevi). U stanju su smanjiti u pojedinim slučajevima energiju trzaja za više od 70 %, ali te sofisticirane kočnice stvaraju velik bočni plamen jer u trenutku pucnja dižu oblak prašine koji može otkriti poziciju strijelca. Opće je poznato kako snajperisti, da bi pokušali izbjeći taj problem, često stavljaju mokru krpu ispod cijevi.
Streljivo je također problem jer je metak 12,7 mm prvotno proizveden za teške strojnice, a ne za teške snajpere.
Realno gledajući, dok netko ne uspije proizvesti revolucionarnu kočnicu na ustima cijevi, s inovativnim mehanizmom koji će omogućiti uporabu jačeg streljiva, čini se da će kalibar 14,5 mm biti najveći za teške snajpere, ali ni on ne izaziva velik interes u vojnim krugovima.
U zadnje vrijeme put razvoja teških snajpera ne ide u smjeru povećanja kalibra, nego prema uvođenju novih tehnologija za razvoj streljiva. Taj bi put mogao povećati interes vojski za tu vrstu oružja.
Kakva je budućnost teških snajperskih pušaka i ručnih topova pokazat će vrijeme, ali sigurno je da ih čeka sve širi raspon zadaća, pa time i sve opsežnije modifikacije i modernizacije.


Foto: Stopson

Anthis
Francuska tvrtka Stopson, specijalizirana za proizvodnju prigušivača, projektirala je pušku Anthis koja koristi metak 12,7 mm sa skraćenom čahurom (12,7 x 57 mm). Ideja je bila da se dobije relativno lako i kompaktno oružje koje se može lako prigušiti i usto zadržati veliku kinetičku energiju. Snajper vizualno podsjeća na finski Sako TRG.


Foto: DSR

DSR Precision DSR 50
Model DSR Precision DSR 50, proizveden u Njemačkoj, teška je snajperska puška u bull-pup konfiguraciji i kalibra 12,7 x 99 mm. Razvijena je iz manje DSR 1, s tim da je dobila specijalna tehnička rješenja za smanjenje trzaja. Ugrađen je hidraulični ublaživač trzaja, kao i plinska kočnica/kompenzator, koji ujedno smanjuje i bljesak, a djelomično i akustični odraz puške.
Okretno-čepni zatvarač i slobodno plivajuća cijev rješenja su koja osiguravaju najvišu moguću razinu preciznosti. Sklopive nožice montirane su iznad cijevi. Na kundaku su podesivi oslonac za rame, obrazina i monopod. Puni se iz spremnika kapaciteta tri metka, a posebnost je mogućnost prihvaćanja još jednog spremnika, ispred pištoljskog rukohvata i zaštitnog branika okidača radi brže zamjene u borbenim uvjetima. Cijev je zaštićena ventilirajućom aluminijskom oblogom. Okidač ima dva stupnja i podesiv je.


Foto: ZM Tarnów

Iznenađenje iz Poljske
Poljska puška Wilk/Tor koju proizvodi Zakłady Mechaniczne Tarnów (ZM Tarnów) pomalo je iznenađenje, ali zanimljiv spoj toleriranja nešto veće mase i dimenzija u svrhu postizanja optimalnih balističkih značajki. Karakterizira je bull-pup konfiguracija s okretno-čepnim zatvaračem i punjenje spremnikom sa sedam metaka. Nožice su podesive, integralne i sklopive. Za dodatnu stabilnost pri gađanju služi i stražnji monopod. U odnosu na konkurente, masa je nešto veća, kao i duljina cijevi, a samim tim i balistika projektila. Puška je razvijena između 2000. i 2004. i trenutačno je u uporabi poljske vojske.


Foto: Delta

Gruzijski snajper
Gruzijski državni Znanstveni tehnički centar razvio je teške snajperske puške Delta u nekoliko inačica. Pušku u bull-pup konfiguraciji proizveo je JSC Tbilaviamsheni i nalazi se u operativnoj uporabi od 2014. godine. U kalibru je 12,7 x 108 mm koji je još uvijek prisutan u državnim arsenalima. Poluautomatska je, radi na načelu trzaja, učinkovitog dometa od 1800 do 2000 m i sa spremnikom kapaciteta šest metaka. Ukupna duljina iznosi 1520 mm, s cijevi od 1100 mm, a masa 14 kg. Poslije je izrađena nova inačica repetirke, s okretno-čepnim zatvaračem, u snažnijem kalibru 14,5 x 114 mm preuzetom sa starih sovjetskih protutenkovskih pušaka PTRS i PTRD, odnosno teške strojnice serije KPV. Učinkoviti domet smanjen je na 1200 m, a kapacitet spremnika na pet metaka.


Foto: Wikipedia

Puška od 30 kg
Vidhwansak je indijska puška, karakteristična po tome da se može preinačiti za potrebe različitog streljiva, počevši od 12,7 x 108 mm, preko 14,5 x 114 mm, sve do 20 x 82 mm. Po mnogim značajkama odgovara južnoafričkoj puški NT-20. Vidhwansak na sanskrtu znači razarač, što dobro opisuje njezin karakter. Prvo što upada u oči velika je masa koja dosiže i 30 kg, a koja je ograničila uporabu na pograničnu službu sigurnosti. Puška je repetirka, s mogućnosti zamjene kalibra u poljskim uvjetima za samo šezdesetak sekundi, zamjenom cijevi, zatvarača, spremnika i optike. Cijev i zatvarač mogu se slobodno trzati unutar kućišta, čime se osigurava znatno smanjenje trzaja. Puška se radi transporta može rastaviti na dva dijela, svaki mase od 12 do 15 kg.


Ivan GALOVIĆ