Kineski arsenal streljačkog oružja

Kina je razvila cijeli arsenal oružja za potrebe svoje Narodnooslobodilačke armije, policije te za izvoz. Različita konstrukcijska rješenja i kalibri vjerojatno će osigurati dio kolača na svjetskim tržištima…

Jurišna puška QBZ-03 nastala je kao odgovor na neke primjedbe PLA-e vezane uz QBZ-95. Osnovni je problem vjerojatno bilo teško navikavanje vojnika na bullpup (Foto: Xinhuanet)

Kina je nakon Drugog svjetskog rata masovno počela proizvoditi vlastite suvremene puške. Jurišna puška Type 56 uvedena je 1956. u naoružanje Narodnooslobodilačke armije Kine (Peoples Liberation Army – PLA). Izvorno je nastala kao kopija sovjetske puške AK-47, poznatije kao kalašnjikov. Pušku je do 1973. proizvodila državna Tvornica 66, a otad je proizvodi korporacija NORINCO (China NORth INdustries COrporation). Osnovni model Type 56 ima fiksni drveni kundak te pričvršćen šiljasti bajunet, a od sredine 1960-ih postoji i mogućnost fiksiranog bajuneta. Model je danas u vojnoj pričuvi i koristi ga kineska policija. Type 56-I kopija je modela AK-47 sa sklopivim čeličnim kundakom, a bajunet je uklonjen. Type 56-II poboljšana je inačica. Predstavljena je 1980., ima kundak sklopiv u stranu i bila je namijenjena izvozu.

Najčešća inačica AK
Type 56C (QBZ-56C) ima skraćenu cijev, a predstavljen je 1991. godine za domaće i strano tržište. U Kini je predstavljen kao skraćena karabinska inačica Type 56-II. Duljina cijevi iznosi 280 mm, a ukupna duljina puške 764 mm (557 mm sa sklopljenim kundakom). Masa puške je svega 2,85 kg, a ima učinkoviti domet od 300 m. Karabin je u uporabi RM-a i specijalnih snaga PLA-e. Limitirana je količina u uporabi pričuvnih snaga kineske kopnene vojske i policije stacionirane na Tibetu jer zbog razrijeđenog zraka vojnici ne mogu nositi teško naoružanje. Radi smanjenja ukupne mase, s QBZ-56C uklonjen je bajunet, dok je uz postojeći spremnik od 30 metaka izrađen i spremnik manjeg kapaciteta s 20 metaka. Type 56S ili Type 56 Sporter civilna je inačica koja ima samo pojedinačni način paljbe. Kalibar tih oružja bio je dobro poznat metak M43 7,62 x 39 mm, sa zrnom mase 7,9 grama, početnom brzinom od 710 m/s i energijom od 1991 džula. Type 84S civilna je inačica puške Type 56 koja koristi streljivo kalibra 5,56 x 45 mm NATO. Za Type 56 može se reći da je najčešća inačica AK-47 korištenog u sukobima u Aziji, Africi, na Balkanu i u Južnoj Americi. NORINCO i danas također proizvodi Type 56 za izvoz. Nije poznat točan broj proizvedenih komada, procjenjuje se na 10 do 15 milijuna, što bi bila otprilike petina ukupne svjetske proizvodnje AK-47.

QBZ-97 izvozna je inačica puške QBZ-95, kalibra 5,56 x 45 mm, s drugačijim usadnikom spremnika radi prihvaćanja spremnika u NATO-ovu standardu (npr. s puške M16) (Foto: PLA)

Slično, ali različito
Osamdesetih godina model Type 81 zamjenjuje Type 56 kao standardnu pušku kineske vojske. Obitelj oružja oznake Type 81 čini: jurišna puška Type 81 s fiksnim kundakom, Type 81-1 sa sklopivim kundakom i puškostrojnica Type 81 LMG (Light Machine Gun). Puška je u uporabi u kineskoj vojsci bila od 1983. do 1995. godine. Na prvi je pogled izvana gotovo jednaka puški AK-47, premda je konstrukcijski različita, a u određenoj se mjeri razlikuje i osnovno načelo rada. Umjesto posudbe plina s klipom dugog hoda, primijenjen je klip kratkog hoda. To je rijetka i zanimljiva inovacija u svrhu sprečavanja prodora barutnih plinova u unutrašnjost mehanizma, sprečavanja zagrijavanja i smanjenja zahtjeva za čišćenje puške, uz zadržanu pouzdanost. Prednji je ciljnik pomaknut s usta cijevi na plinsku komoru kako bi se omogućilo ispaljivanje tromblona, a razmak između spremnika i okidača veći je od razmaka na AK-47. Type 81 ima odvojiv nož bajunet. Puška može biti opremljena Picatinny šinama koje služe za montiranje optike, svjetiljke i druge opreme. Puni se standardnim spremnikom serije AK-47 s 30 metaka, a za puškostrojnicu je izrađen bubanj od 75 metaka. Radi na načelu posudbe barutnih plinova, plinska je komora iznad cijevi i tu barutni plinovi vrše povrat. Zatvarač s nosačem kombinacija je AK-47 i serije SKS. Kratki plinski cilindar (Short Stroke Gas Piston) omogućuje manji trzaj prilikom paljbe, a time i veću preciznost (za razliku od Type 56 s većim cilindrom).
Type 81S izvozna je inačica novije proizvodnje, s fiksnim kundakom. Type 87 prototip je 5,8 mm lake strojnice. Type 87-1 eksperimentalna je automatska puška koja je korištena za razvoj i testiranje kineskog streljiva kalibra 5,8 x 42 mm DBP87 za kasniju pušku QBZ-95 u bullpup konfiguraciji (zatvarač i spremnik smješteni iza mehanizma za okidanje).

Radikalan zaokret
Krajem osamdesetih dolazi do otvaranja Kine prema zapadu i polaganih promjena u samoj PLA-i. Kineska se industrija razvija i to se neizbježno odražava i na sam vojni proizvodni program. Jedan je od tih programa i razvoj nove generacije streljačkog naoružanja. Vojni vrh pravi radikalan zaokret i usvaja potpuno novi kalibar 5,8 x 42 mm pod nazivom DBP87 za osnovno streljačko naoružanje. Prema njegovim tvrdnjama, to zrno ima bolja balistička svojstva kao i probojnu moć u odnosu na ruski 5,45 x 39 mm i NATO-ov 5,56 x 45 mm.
NORINCO je nakon završetka ispitivanja započeo razvoj cijele obitelji oružja u novom kalibru. Čini je jurišna puška QBZ-95 (Type 95), njezina karabinska inačica s kraćom cijevi QBZ-95B, laka strojnica LSW (Light Support Weapon) oznake QBB-95 (Type 95) i poluautomatska snajperska puška QBU-88 (Type 88). Kineska je vojska prvi put bila naoružana tim modelima pušaka prilikom ulaska u Hong Kong 1. srpnja 1997. godine. Najmlađa su dva člana obitelji opća puškostrojnica GPMG (General Purpose Machine Gun) pod oznakom QJY 88 (Type 88) i jurišna puška QBZ-03 (Type 03) koje su u operativnu uporabu uvedene početkom XXI. stoljeća.

Većina je modernog kineskog streljačkog naoružanja NORINCO-ov proizvod, ali prigušeni je automat QCW-05 (Type 05) razvila China South Industries Group Jianshe (Foto: PLA)

Primjena bullpupa
QBZ-95 moderna je puška u bullpup konfiguraciji. Vanjskim je izgledom dosta nalik na francuski FAMAS. Kućište je od polimera, a na gornjoj je strani ugrađena ručka za nošenje. U ručku je ugrađen stražnji ciljnik, a ispod se nalazi ručica za repetiranje. Ručka ujedno služi i kao nosač za dnevni ili noćni optički ciljnik. Prednji se ciljnik nalazi na kućištu. Ciljnici su standardni, otvorenog tipa, s gradacijom od 100 do 500 metara. Otvor za izbacivanje čahura nalazi se samo s desne strane pa se puška ne može koristiti s lijevog ramena. Cijev je slobodna čime je omogućeno ispaljivanje tromblona bez postavljanja tromblonskog nastavka s pomoću tromblonskog metka. Postoji i opcija ugradnje podcijevnog bacača granata QLG91B (Type 91B). Riječ je o 35 mm bacaču dugom 310 mm i mase 1,45 kg. Puni se sa stražnje strane i ispaljuje granate brzinom od 75 m/s. Na raspolaganju su različite granate, uključujući visokoeksplozivne, punjene suzavcem te granate za osvjetljivanje. Karabinska inačica zbog skraćene cijevi nema mogućnost ispaljivanja tromblona ni postavljanja noža. Izbornik paljbe smješten je na kućištu iza spremnika i ima dvije opcije – pojedinačna paljba i rafal. Puška radi na načelu posudbe barutnih plinova, s komorom iznad cijevi s okretnim zatvaračem. Masa puške iznosi 3,25 kg, duljina oružja je 745 mm, a cijevi 463 mm. Karabinska je inačica nešto lakša, 2,9 kg, i kraća (609 mm), a duljina cijevi iznosi 369 mm. Puška se puni spremnikom kapaciteta 30 metaka. Utvrđivač je postavljen iza spremnika i sličan je sustavu koji se koristi na AK-47. Teoretska brzina paljbe iznosi 650 metaka u minuti. Postoji i izvozna inačica puške kalibra 5,56 x 45 mm, s drugačijim usadnikom spremnika radi prihvaćanja spremnika u NATO-ovu standardu (npr. puške M16), a oznaka je QBZ-97 (Type 97).

Znatna poboljšanja
PLA je 2010./2011. dizajnirala poboljšanu inačicu Type 95 / QBZ-95 puške, poznatu kao Type 95-1 / QBZ-95-1. Uključuje nekoliko znatnijih poboljšanja na temelju povratnih informacija o korištenju puške u različitim uvjetima. Polimerski je okvir ojačan, a cijev je poboljšana u svrhu duljeg životnog vijeka i bolje preciznosti. Pištoljski rukohvat i zaštitnik okidača su redizajnirani, a izbornik paljbe premješten je na udobniji položaj, točno iznad pištoljskog rukohvata. Otvor za izbacivanje čahura premješten je malo naprijed. Time je osigurano izbacivanje čahura prema naprijed i desno te, prema potrebi, omogućeno djelovanje s lijevog ramena.Type 95-1 / QBZ-95-1 puška i karabin sad mogu biti opremljeni novim, 35-mm podcijevnim bacačem granata QLG-10A. Duljina i masa jednake su kao na QLG91B, s tim da može ispaljivati i streljivo bez čahure DFS-10. Masa streljiva DFS-10 iznosi 169 g, ima brzinu od 78 m/s, a učinkoviti je domet 430 metara. Bojna glava može biti visokoeksplozivna fragmentirajuća, visokoeksplozivna dvojne namjene, vježbovna i nesmrtonosna za suzbijanje nereda. Trombloni i dalje mogu biti ispaljivani s pomoću posebnog streljiva.

CS/LR-14 konstruiran je ponajprije za izvozne potrebe, a Kina će ciljati na tradicionalne afričke i azijske kupce (Foto: Xinhuanet)

Za bolje strijelce
QBU-88 (Type 88) prvo je oružje nove generacije kalibra 5,8 x 42 mm, usvojeno u naoružanje krajem osamdesetih. S vojnog gledišta i nije pravo snajpersko oružje, nego oružje namijenjeno boljim strijelcima za udaljenosti nešto veće od onih koje može pogoditi strijelac s jurišnom puškom. Radi na načelu posudbe barutnih plinova. Kratki plinski cilindar (Short Stroke Gas Piston) smješten je iznad cijevi, a puška može pucati samo u poluautomatskom režimu. Nosač zatvarača i zatvarač u metalnom su kućištu koje je zatvoreno polimerskim okvirom. Puška je izrađena u bullpup konfiguraciji i ima otvor za izbacivanje čahura jedino s desne strane. Opremljena je mehaničkim diopterskim ciljnicima koji se mogu spustiti kad se ne koriste. S gornje strane puške mala je šina na koju se može postaviti dnevni (3-9×40 ili 6-24×44) odnosni noćni optički ciljnik. Na ustima cijevi nalazi se skrivač plamena. Postoji mogućnost ugradnje nožica. Duljina puške je 920 mm, a cijevi 620 mm. Masa je 4,1 kg. Puni se spremnikom od 10 metaka. Za tu je pušku kao i za puškostrojnicu QJY 88 (Type 88) firma NORINCO razvila specijalni metak s težim zrnom (70 g) koje ima učinkoviti domet do 800 metara i može probiti čeličnu ploču debljine tri milimetra na 1000 metara. Zrno teškog metka nešto je dulje i aerodinamičnije, s čeličnom jezgrom. Izvozne inačice KBU-97a i NQU03 u kalibru 5,56 x 45 mm NATO razvijene su za sigurnosne snage stranih zemalja.

Svestrana strojnica
NORINCO je krajem osamdesetih razvio strojnicu QJY-88 (Type 88) GPMG (General Purpose Machine Gun), ali službeno je tek 2005./2006. usvojena u naoružanje kineske vojske. Type 88 izvorno je razvijen da zamijeni zastarjelu strojnicu Type 67 u kalibru 7,62 x 54R mm. Kalibar oružja je 5,8 x 42 mm s teškim zrnom. Radi na načelu posudbe barutnih plinova s komorom na donjoj strani cijevi. Postoji mogućnost brze zamjene cijevi u terenskim uvjetima. Puni se člankastim redenikom i to jedino s lijeve strane. Posebna plastična kutija sa streljivom može biti priključena s lijeve strane radi držanja redenika u pokretu. Na oružje je postavljen skeletni polimerski kundak te sklopive nožice kad se koristi u ulozi lake strojnice (Light Machine Gun – LMG). Kad služi kao oružje za pružanje jače potpore može se koristiti laki tronožac. Standardni su ciljnici otvorenog tipa, premda se može postaviti dnevni ili noćni ciljnik. Strojnicu opslužuju dva člana. Masa praznog oružja iznosi 11,8 kg, a tronošca 4,2 kg. Početna brzina zrna je 895 m/s, a učinkoviti domet iznosi 1000 metara. Duljina oružja iznosi 1151 mm, a cijevi 600 mm.

Postrojeni marinci PLA-e u stavu pozor prilikom svečanog postrojavanja u luci Zhanjiangu. Naoružani su puškom QBZ-95 (Type 95), u bullpup konfiguraciji, jednim od modernijih pješačkih oružja u najmnogoljudnijoj zemlji (i vojsci) svijeta (Foto: US DoD)

Odstupanje od prethodnika
Jurišna puška QBZ-03 (Type 03) zadnji je član obitelji kalibra 5,8 x 42 mm. Model odstupa od prethodnika jer nije u bullpup konfiguraciji. Kao osnova poslužila je eksperimentalna puška Type 87-1 na kojoj su izvršene unutarnje i vanjske preinake. Razlog uvođenja novog modela je taj što kineska vojska nije bila sasvim zadovoljna jurišnom puškom Type 95, vojnici su se teže navikavali na novo oružje. Puška radi na načelu posudbe barutnih plinova, s komorom iznad cijevi. Plinska komora koja je integrirana s prednjim ciljnikom ima dva režima rada. Na ustima cijevi postavljen je skrivač plamena koji ima ulogu lansera tromblona. Kućište je od prešanog lima i, za razliku od onog na ranijim modelima, sastoji se od dva dijela, gornjeg i donjeg, spojenih dvama poprečnim utvrđivačima (slično kao kod pušaka na zapadu). U gornji je dio postavljena cijev, zatvarač i ciljnici, a u donji preklopni polimerski kundak, mehanizam za okidanje i uvodnik spremnika. Izbornik paljbe smješten je s lijeve strane, iznad pištoljskog rukohvata, i ima samo dva načina paljbe: pojedinačnu i rafalnu. Mehanički su ciljnici diopterskog tipa, a s gornje je strane postavljena šina za ugradnju dnevnih ili noćnih optičkih ciljnika. Kundak se preklapa na desnu stranu. Masa prazne puške iznosi 3,5 kg. Teoretska brzina paljbe iznosi 650 metaka u minuti. Duljina puške s rasklopljenim kundakom iznosi 950 mm, a sa sklopljenim 725 mm. Izvozna je inačica u kalibru 5,56 x 45 mm NATO i puni se STANAG spremnicima. Izbornik paljbe osim pojedinačne i rafalne ima i kratki rafal od tri metka.

Prigušeni automati
QCW-05 (Type 05) prigušeni je automat. Razvila ga je China South Industries Group Jianshe radi zamjene zastarjelih automata Type 79 i Type 85. Godine 2005. uvedena su u operativnu uporabu dva modela tog automata. Prvi je QCW-05 kalibra 5,8 x 21 mm s podzvučnim streljivom oznake DCV05, gdje je početna brzina zrna 150 m/s s učinkovitim dometom od 50 metara. Inačica QCQ-05 nema prigušivač, a može ispaljivati obje vrste streljiva: prigušenu DCV05 i standardnu DAP92. Taj je model automata uveden u kinesku vojsku. Automat Type 05 radi na načelu slobodnog trzaja zatvarača (Blowback System). Izrađen je u bullpup konfiguraciji i sličan jurišnoj puški QBZ-95 (Type 95). Kućište je od prešanog lima, a kundak, pištoljski rukohvat i ručica za nošenje su od polimera. Izbornik paljbe nalazi se iznad pištoljskog rukohvata ima tri položaja: pojedinačno – 1, rafalno – 2 i zakočen – 0. Na vrhu automata je ručica za nošenje u kojoj se nalazi stražnji i prednji ciljnik, a služi kao nosač za dnevni ili noćni optički ciljnik. Ispod nje nalazi se ručica za zapinjanje. Otvor za izbacivanje čahura je samo s desne strane pa nije moguće gađanje s lijevog ramena. U pištoljskom je rukohvatu ugrađena sigurnosna kočnica koja se odbravljuje jedino kad strijelac pravilno stisne rukohvat. Duljina automata iznosi 500 mm, a masa je 2,2 kg. Prigušivač se postavlja tako što se navije na usta cijevi. Automat se puni spremnikom od 50 metaka. Brzina paljbe iznosi 400 m/min.
Drugi model pod oznakom JS kalibra 9 x 19 mm (9 mm Luger / Para) namijenjen je policijskim snagama i za izvoz, a vrlo se malo razlikuje od QCW-05. Prije svega, nema ručicu za nošenje ni mehaničke ciljnike. S gornje je strane ugrađena Picatinny šina na koju se mogu postaviti razne vrste optičkih ciljnika. Ručica za zapinjanje premještena je na desnu stranu. Duljina automata iznosi 450 mm, a masa 2,2 kg. Puni se spremnikom od 30 metaka koji je kompatibilan s HK MP5.

Pariranje zapadu?
Na osnovi iskustava iz Afganistana, Sirije i Iraka ponovno je aktualiziran razvoj jurišnih pušaka u snažnijim kalibrima. To je, naravno, prvi usvojio SAD i njegovi zapadni saveznici koji su i izravno bili uključeni u ratna događanja u Afganistanu. Priključila se i Kina koja tu vidi veliko tržište. Rezultat je najnovija jurišna puška NORINCO CS/LR-14. Kina je godinama na svojim jurišnim puškama koristila provjereni sustav rada AK-47. Prilagodljiv različitim kalibrima, pouzdan i jednostavan, gotovo je idealan za masovnu uporabu potrebnu najmnogoljudnijoj zemlji svijeta, odnosno najbrojnijoj oružanoj sili od 2,3 milijuna vojnika i 1,5 milijuna policajaca. Iako kineski proizvođači u načelu kopiraju i koriste provjerena rješenja, u slučaju streljačkog naoružanja, ali zadnjih godina i šire, to je sve rjeđe. Poduzeli su nešto novo i na tržištu ponudili pušku klasične konfiguracije, također razvijenu na osnovi Type 81 pod imenom CS/LR-14, koja ne otkriva da je posrijedi puška kalibra 7,62 x 51 mm. Kalibar, a i sama oznaka, otkrivaju da je riječ ponajprije o izvoznom proizvodu. To je kalibar koji je dugo vremena bio rezerviran za strojnice opće namjene i snajperske puške, a u odnosu na 5,56 mm, zasigurno nudi veći domet i preciznost, a u nekim slučajevima i veću zaustavnu moć, odnosno učinkovitost na cilju. Prva je značajka posebno važna za rat u Afganistanu gdje pobunjenici često s većih udaljenosti, otvarajući paljbu s planinskih vrhova, napadaju ophodnje koalicijskih snaga. Većina vojnika naoružana puškama u kalibru 5,56 x 45 mm u tom je scenariju gotovo nemoćna. Kina je svojom CS/LR-14 odlučila parirati zapadnim puškama poput belgijske SCAR-H ili njemačke HK-417.

Tri položaja
Puška CS/LR-14 klasične je konfiguracije, a kao i prethodnica neodoljivo podsjeća na seriju modernih ruskih kalašnjikova AK-100. Međutim, kao i prethodnica Type 81, koristi načelo posudbe plina s klipom kratkog hoda i rotacijskim zatvaračem. Zanimljivost je sustava rada automatike regulator s tri položaja. Dva su položaja u funkciji osiguravanja gađanja. Jedan je položaj namijenjen za normalan rad puške, a drugi je, kao i kod nekih strojnica, namijenjen za djelovanje u uvjetima ekstremne zaprljanosti, kad je potrebna dodatna energija barutnih plinova za pravilan rad puške. Treći je položaj regulatora plina namijenjen za djelovanje tromblonskim minama. Regulator je pritom sasvim zatvoren čime se sva energija barutnih plinova usmjerava prema zrnu, odnosno tromblonskoj mini. Osim toga, sprečava da strijelac ispali dva ili više metaka jednim povlačenjem okidača, čime bi se u velikoj mjeri povećala opasnost od oštećenja tromblonske mine te sam strijelac doveo u opasnost. Na ustima cijevi kombinirani je uređaj, plinska kočnica odnosno skrivač plamena, vrlo bitan s obzirom na snažan impuls streljiva. Prednji dio, tj. plinska kočnica, ima dvije bočne komore i sličan je onom na sovjetskim AK-74, što daje vrlo visoku učinkovitost, a strijelcu osigurava manji trzaj.

Udaljenost od tipičnog
Materijali se uobičajeno temelje na utiskivanim, prešanim i točkasto zavarenim čeličnim elementima, u kombinaciji s polimerskim materijalima za oslonac za rame, prednji rukohvat i pištoljski rukohvat. Masa prazne puške iznosi 4,5 kg, što je nešto više od konkurencije, ponajprije SCAR-H. Poklopac kućišta se kao i na nekim drugim izvedbama podiže, a ne skida u potpunosti jer se sprijeda nalazi zglob čime se postiže veća stabilnost i osigurava ugradnja ciljnika. Različite vrste ciljnika i dodatne opreme postavljaju se preko standardnih Picatinny šina što je tipično zapadno rješenje. Puška ima standardnu šinu koja se pruža duž kompletnog gornjeg ruba, sa prekidom kod zgloba poklopca kućišta, a tu su još tri šine, znatno kraće, dvije na bokovima, a jedna ispod prednjeg rukohvata. Standardni je stražnji ciljnik klasičan, također tipično zapadni diopterski. Još jedna značajka koja udaljava CS/LR-14 od tipičnih rješenja s istoka oslonac je za rame koji je podesiv i preklapa se u desnu stranu. Jednako vrijedi i za izbornik paljbe koji se nalazi s lijeve strane i može se dohvatiti palcem desne ruke bez skidanja ruke s pištoljskog rukohvata, a osigurava pojedinačnu i rafalnu paljbu, kao i zakočeni položaj.

Tradicionalni kupci
Kini vjerojatno nije cilj nacionalno tržište ni nacionalne oružane snage, nego prije svega izvoz na treća tržišta. Opće je poznata činjenica da je kinesko oružje na tržištu jeftinije od zapadnog, pa i od ruskog, a često se smatra i manje kvalitetnim. Trebat će proći neko vrijeme da se vidi kako će se CS/LR-14 izboriti s konkurencijom, ali teško je vjerovati da će uspjeti preuzeti tradicionalna tržišta drugih pušaka. S druge strane, ako se pojava CS/LR-14 promatra u kontekstu proširenja ponude tradicionalnim kupcima, onda bi se tu moglo izdvojiti Pakistan, kao i Bangladeš, Šri Lanku, nekoliko zemalja iz Afrike, a u zadnje vrijeme i nekoliko zemalja iz Južne Amerike.
Ukupno gledajući, Kina je razvila cijeli arsenal streljačkog oružja za potrebe svoje PLA-e i policije, kao i za izvoz na treća tržišta. Različita konstrukcijska rješenja kao i različiti kalibri vjerojatno će osigurati dio kolača na svjetskom tržištu jer je svakako riječ o dobrom i relativno jeftinom oružju u usporedbi sa zapadnim.


Foto: Xinhuanet

QBB-95 (Type 95) laka strojnica
QBB-95 laka je strojnica koja je u osnovi jurišna puška QBZ-95. Ima dulju i težu cijev na koju su postavljene nožice sa 70 % komponenti identičnih onima na puški, zbog čega je pojednostavnjena i proizvodnja oružja i obuka vojnika. Komande su jednake onima na puški, kao i sustav za posudbu barutnih plinova. Masa je 3,95 kg bez spremnika. Ukupna duljina je 840 mm, a cijevi 600 mm. Učinkoviti domet iznosi do 600 metara. Teoretska je brzina paljbe 650 metaka u minuti. Uz spremnik od 30 metaka koristi i bubanj od 80 metaka. Kao i kod jurišne puške QBZ-95, postoji izvozna inačica lake strojnice kalibra 5,56 x 45 mm pod oznakom QBB-97.


Ivan Galović