Vojne snajperske puške (II. dio)

Hrvatski vojnik donosi vam izbor najpoznatijih vojnih snajperskih pušaka od kojih su neke obilježile zadnja desetljeća. Mnoga su od tih klasičnih oružja već prošla i intenzivnu borbenu uporabu…

 

Austrija

Standardna je snajperska puška austrijske vojske SSG 69 u kalibru 7,62 x 51 mm. Od kraja 1960-ih do prošle godine proizvodila se u austrijskoj tvornici Steyr Mannlicher, odatle i naziv SSG (Steyr Mannlicher Scharfschützengewehr). Cijev puške izrađena je hladnim kovanjem, a postupak su poslije masovno počeli primjenjivati i ostali proizvođači. Zatvarač se ručno pokreće pri čemu se rotira za 60 stupnjeva. Ima šest simetrično raspoređenih bradavica za zabravljivanje smještenih na stražnjem dijelu zatvarača. Time je omogućen kraći hod zatvarača u odnosu na klasični Mauserov sustav s bradavicama na čelu zatvarača.

Foto: MoD UK

Mehanizam za okidanje ima dvostruki hod. Hod okidača i silu okidanja moguće je regulirati. Kočnica je smještena na gornjoj strani kućišta tako da u zakočenom položaju blokira zatvarač i udarnu iglu. Standardni spremnik prima pet metaka, izrađen je od posebnog polimera, a razvijen je i spremnik za deset metaka. Kundak je također izrađen od polimera. Na pušku se najčešće montira KAHLES-ov optički ciljnik ZF 69 na kojem je moguće zauzimati udaljenosti do 800 m. Postoji i mehanički ciljnik (u nuždi). Proizvođač tvrdi da se uporabom RWS match streljiva od pet metaka ispaljenih na udaljenosti od 100 m postiže skupina promjera 15 mm, a da se od deset ispaljenih metaka na udaljenosti od 800 metara postiže skupina promjera 400 mm.

Finska
Za Sako TRG pušku slobodno se može reći da je prava snajperska puška izrađena tako da strijelcu omogući maksimalnu preciznost uz istodobno zadržavanje dobrih balističkih svojstava. Lako je prenosiva i operativna te strijelcu nije zahtjevna kao dalekometne puške većih kalibara, npr. 12,7 mm BMG. Odavno je usvojena kao puška mnogih vojnih i policijskih specijalnih postrojbi, tim više što se nudi u svim popularnim snajperskim kalibrima. Početni su modeli iz 1989. Sako TRG-21 u kalibru .308 Winchester (7,62 x 51 mm NATO) i Sako TRG 41 u kalibru .338 Lapua Magnum i .300 Winchester. Nakon izmjena i unapređivanja konstrukcijskih rješenja, Finska ih 1999. zamjenjuje modelima Sako TRG-22 u kalibru .260 Rem. i 308 Winchester te Sako TRG-42 u jačim kalibrima .300 Winchester i .338 Lapua Magnum.
Puške Sako TRG -2/42 repetirke su s okretnočepnim zatvaračem. Cijev je slobodno plivajuća, hladno kovana, teška, ukupne duljine 660 mm (TRG-22) odnosno 690 mm (TRG-42). Unutrašnjost cijevi kromirana je i užlijebljena udesno. Korak uvijanja ovisi o kalibru. Usta cijevi prilagođena su za montiranje plinske kočnice koja je istodobno i skrivač plamena. Na cijev se može montirati i prigušivač pucnja. Proizvođač standardno oružje isporučuje bez ciljnika, a na pušku se mogu postaviti različiti optički, optoelektronski i pričuvni mehanički ciljnici. TRG-22 učinkovita je na udaljenostima do 800 m (.308 Winchester). TRG-42 djeluje do 1100 m (.300 Win. Mag.), a u kalibru .338 Lap. Mag. do 1500 m.

Prilagodljivi kundak
Mehanizam za okidanje je dvostupanjski, a sila okidanja može se podešavati prema vlastitim potrebama u opsegu od 1,3 do 2,3 kg. Mehanizam se može odvojiti bez rasklapanja puške. Poluga kočnice ima dva položaja i nalazi se unutar štitnika okidača (ispred okidača). Na stražnjem je dijelu zatvarača indikator koji crvenom bojom pokazuje metak u cijevi. Ručica zatvarača postavljena je bočno, s desne strane, i opremljena je kuglom radi lakšeg rukovanja. Kundak je kod standardnih modela fiksni, a na zahtjev se isporučuje i inačica s preklapajućim kundakom. Izrađen je od polimera, s istaknutim pištoljskim rukohvatom te podešavajućim osloncem za obraz i stražnjim dijelom.

Finski snajperist u akciji s jednom od standardnih snajperskih pušaka svoje vojske Sako TRG (Foto: Puolustusvoimat)

Oslonac za obraz može se podešavati po visini i širini, a stražnji kraj kundaka po duljini, kutu i visini. Na stražnjem se dijelu nalazi gumeni amortizer trzaja. U kompletu puške nalaze se i sklapajuće nožice koje se mogu skinuti. Podesive su po visini, a na objema se na donjem kraju nalaze nazubljene platforme za bolje fiksiranje na podlogu. Spremnici su izrađeni od čelika. Za kalibar .308 Winchester spremnici su kapaciteta 10, za .300 Winchester sedam, a za .338 Lapua Magnum pet metaka.

Francuska
Francuska je snajperska puška FRF2 (Fusil à Répétition modèle F2) zamijenila 1984. model FRF1 koji je korišten od 1966. godine. Promjene su napravljene na zahtjev vojske, a najvidljivije su dvije. Prva je da je cijev toplinski izolirana te obavijena polimerskim pokrovom koji smanjuje treperenje zagrijanog zraka oko cijevi čime se olakšava ciljanje i smanjuje IC odraz i odbljesak. Druga je da su nožice premještene bliže zatvaraču čime se strijelcu omogućuje da ih lakše prilagodi. Cijev je duga 650 mm. Puška je opremljena različitim optikama: Kopnena vojska standardno koristi APX L806 ili SCROME J8, Zrakoplovstvo Nightforce NXS, a Mornarica Schmidt & Bender 6 x 42 za precizno gađanje na udaljenostima do 800 m. Spremnik puške je odvojiv, kapaciteta deset metaka i umeće se ispred okidača. Puška koristi standardni metak 7,62 x 51 mm NATO. Zatvarač je dokazani s FRF1 koji je uzet od puške MAS-36 te nepromijenjen na FRF2. Pušku je u početku proizvodio Manufacture d’Armes de St.-Étienne (MAS) koji je postao dio GIAT Industriesa, danas dijela grupacije Nexter. Pušku koriste vojske Francuske, Latvije i Litve.

Njemačka
Njemačka vojska i policija imaju u naoružanju nekoliko poznatih modela snajperskih pušaka. Konstrukcija G3SG/1 temelji se na dobro poznatoj puški G3A3, ali uz nekoliko poboljšanja. Snajperske puške biraju se tako da se prilikom provjere pušaka G3 odvajaju one koje imaju najbolje skupine pogodaka. Na njih se zatim postavljaju posebni mehanizmi za okidanje s mogućnosti reguliranja sile okidanja te ostali potrebni dodaci. Njemačka je snajperska puška PSG1 (Präzisionsschützengewehr) također rađena za standardni NATO-ov metak 7,62 x 51 mm. Puni se spremnicima od pet ili dvadeset metaka. Cijev ima debele stijenke i poligonalno je užlijebljena. Proizvođač tvrdi da rasipanje pogodaka (uz uporabu natjecateljskog streljiva) na udaljenosti od 100 metara nije veće od 40 mm, a na 300 m od 80 mm. Snajperska puška 7,62 mm MSG90 razvijena je posebno za vojsku na temelju PSG1. Kao i ostale Heckler & Kochove puške, radi na načelu usporenog trzanja zatvarača pri čemu se zabravljuje posebnim valjčićima. Uvedena je u naoružanje 1987. godine. Opremljena je standardnim optičkim ciljnikom koji ima podjele od 100 do 800 metara uz dvanaesterostruko povećanje.

Kad 5,56 nije dovoljan…
Heckler & Kochov HK G28 nastao je na temelju iskustava njemačke vojske stečenih u Afganistanu. Puška je namijenjena za povećanje dometa pješačke paljbe koja prelazi domet standardnih NATO-ovih jurišnih pušaka 5,56 mm i lakih strojnica. Najveći učinkoviti domet oružja 5,56 mm iznosi oko 400 metara, dok 7,62 mm HK G28 može ostvariti preciznu paljbu do 600 metara i potpornu paljbu do 800 metara. Koristi se kao oružje potpore na razini desetine tijekom pješačkih ophodnji i u drugim djelovanjima gdje je uporaba strojnica 7,62 mm i težih nemoguća ili nepoželjna. Pušku HK G28 već su koristile njemačke postrojbe u Afganistanu.

Njemački vojnik sa snajperskom puškom G28, razvijenom na temelju iskustava iz Afganistana. (Foto: Deutsches Heer, Heckler & Koch)

HK G28 temelji se na civilnoj natjecateljskoj puški Heckler & Koch MR308 koja je adaptirana vojna automatska puška HK 417. Model HK G28 ima oko 75 % zajedničkih dijelova s HK 417. Svaka puška HK G28 ima zajamčenu točnost 1,5 MOA ili bolju za grupu od deset metaka sa standardnom vrstom streljiva. Puni se odvojivim spremnicima od prozirnog polimera s deset i 20 metaka.
Puška HK G28 dostupna je u dvjema konfiguracijama. Standardna je s duljim prednjim rukohvatom, nožicama, teleskopskim kundakom, podesivom visinom za obraz te Schmidt & Benderovim PM II 3-20 x 50 dnevnim teleskopskim ciljnikom s laserskim daljinomjerom instaliranim na vrhu. Patrol konfiguracija ima kraći i lakši prednji rukohvat, pojednostavnjen kundak i Schmidt & Benderov PM II 1-8 x 24 dnevni teleskopski ciljnik. Puška je opremljena novim STANAG 4694 NATO šinama (kompatibilnim s MIL-STD 1913 / Picatinny šinama) na vrhu kućišta i na prednjem rukohvatu.

Poljska
Poljska je ulaskom u NATO trebala novi snajper kojim bi zamijenila rusku snajpersku pušku Dragunov. Zbog toga je prvo razvijen snajper u kalibru 12,7 x 99 mm (.50 BMG) WKW TOR namijenjen gađanju ciljeva na velikim udaljenostima. Proizvođač Zakłady Mechaniczne Tarnów razvija zatim i nove snajpere u kalibru 7,62 x 51 mm (.308 Winchester) BOR i u kalibru 8,6 x 70 mm (.338 Lapua) Alex.
Sve su te puške repetirke, dizajnirane u bullpup konfiguraciji i opremljene slobodno plivajućom (free-floating) cijevi što ih razlikuje od klasičnih snajperskih pušaka.
BOR-7.62 namijenjen je za gađanje živih i lako oklopljenih ciljeva do 1200 m. Ima integriranu Picatinny šinu za optički ciljnik i šinu za noćni uređaj ili neki drugi pribor. U standardnoj opremi puška ima učinkovit kompenzator trzaja (ujedno i skrivač plamena), sklopive nožice i sa stražnje strane potporu za kundak.
Alex-338 koristi se za precizno gađanje točkastih ciljeva na udaljenosti do 2000 metara i lakih oklopljenih ciljeva na udaljenosti do 1000 metara. Metak je u kalibru 8,6 mm.
WKW TOR-12.7 dizajniran je za uporabu protiv vojne opreme, tj. stacioniranih protivničkih zrakoplova, hidroaviona, komunikacijske opreme, radarske opreme, posade strojnica i sličnih ciljeva. Može precizno gađati na udaljenostima većim od 2200 metara. Puška može služiti i za protusnajperska djelovanja, osobito u asimetričnim vojnim operacijama.

Rusija
Članice Varšavskog ugovora imale su u naoružanju snajperske puške jednakog kalibra i praktički jedinstvenog modela. Standard je bila poluautomatska puška Dragunov izrađena za metak 7,62 x 54R. Oznaka puške je SVD (Snajperskaja Vintovka Dragunova), a konstruirao ju je šezdesetih godina XX. st. sportski strijelac Jevgenij Fjodorovič Dragunov. Puška radi na načelu odvođenja barutnih plinova. Cilindar je smješten iznad cijevi, a regulator plinova ima dva položaja: jedan za uporabu u normalnim uvjetima i drugi za intenzivnije gađanje odnosno uporabu u nepovoljnijim vremenskim uvjetima. Zatvarač i mehanizam za zabravljivanje vrlo su slični rješenju na dobro poznatoj puški AK-47 Kalašnjikov. Veće se razlike mogu primijetiti na sustavu za odvođenje plinova jer je zbog zahtjeva za veću preciznost konstruiran vrlo kratak klip koji više ne čini cjelinu s nosačem zatvarača. Smatra se da su konstruktori napravili takvo rješenje jer je klip Kalašnjikova dug i težak što mijenja središte težine cijele puške čime se smanjuje preciznost gađanja. Puška je opremljena optičkim ciljnikom PSO-1. Budući da je poklopac kućišta puške pomican, nosač ciljnika pričvršćen je na lijevi bok kućišta. Ciljnik ima četverostruko povećanje, končanicu s crticama za približno određivanje udaljenosti do cilja uz mogućnost osvjetljivanja baterijom te uređaj za otkrivanje IC izvora zračenja. Također, ciljnik omogućuje mjerenje udaljenosti do 1300 metara, ali malo je vjerojatno da puška na toj udaljenosti može pogoditi cilj veličine čovjeka jer ispitivanja pokazuju da je dosta neprecizna u odnosu na druge poznate snajpere. Međutim, relativno dobri rezultati na udaljenostima do 700 metara, kao i velika praktična brzina gađanja, omogućuju dobru uporabljivost u raznim vrstama borbenih djelovanja.

SAD
Donedavno je standardno američko snajpersko oružje bila puška 7,62 x 51 mm M21 koja je zapravo preuređena automatska puška M14. Ciljnik je imao promjenjivo povećanje, od trostrukog do deveterostrukog, a zamijenjena je novijim modelom M24. Razlike među puškama dosta su velike. Na cijev potonje moguće je montirati prigušivač pucnja. Sila okidanja iznosi između 2 i 2,15 kg. Zahtjev je da od deset ispaljenih metaka na udaljenosti od 300 m svi pogodci budu u krugu promjera 15 cm. M24 komplet sastoji se od puške, nožica, dnevnog optičkog ciljnika Leupold Ultra M 3 x 10, mehaničkih ciljnika, pribora za čišćenje, posebnih navlaka za pušku i optiku te navlake za kompletan sustav.
Puška se u pješačkim bojnama i specijalnim postrojbama koristi od kraja 1988. godine. Razvila ju je tvrtka Remington na osnovi civilnog modela M700. Konstrukcija je temeljena na specijalnom snajperskom metku M118, uz mogućnost adaptacije na metak .300 Winchester Magnum. Kundak je izrađen od polimera. Visina oslonca kundaka može se mijenjati. Kapacitet spremnika iznosi šest metaka. Masa kompletnog sustava iznosi čak 25,4 kg, od čega na pušku s optikom otpada 6,35 kg.

Švicarska
Švicarski je SIG (Schweizerische Industrie Gesellschaft) poznat širom svijeta po proizvodnji različitog streljačkog oružja. Njegova je snajperska puška SG 550 razvijena iz jurišne puške SG 550 u kalibru 5,56 x 45 mm koja je inače standardna puška švicarske vojske. Budući da je riječ o poluautomatskoj puški, moguće je ostvariti nešto veću brzinu gađanja. Kapacitet spremnika je 20 metaka, iako postoje i spremnici za 30. Puška je konstruirana na načelu odvođenja barutnih plinova, a zabravljuje se rotacijom zatvarača kao na Kalašnjikovu. Cijev je duga 650 mm, sa šest žljebova te korakom uvijanja 250 mm, što je razlikuje od cijevi ostalih pušaka NATO saveza.
Najnovija je snajperska puška tvrtke SIG Sauer, nastale nakon brojnih prodaja i preuzimanja vezanih uz SIG, model SSG 3000 u kalibru .308 Winchester (7,62 x 51 NATO). Modularne je konstrukcije koja dopušta brzu zamjenu dijelova. Mehanizam za okidanje i kućište okvira čine cjelinu. Cijev je izrađena tehnologijom hladnog kovanja, a na njezinu je vrhu postavljena plinska kočnica koja ujedno služi i kao skrivač plamena. Ergonomski oblikovan McMillanov kundak od polimera omogućuje da strijelac bez zamaranja dulje bude u određenom položaju. Proizvođač po želji može isporučiti i dijelove (kundak, zatvarač i kućište) prilagođene ljevacima. Nema mehaničke ciljnike. Premda se na pušku može postaviti bilo koji tip optičkog ciljnika izrađenog prema STANAG-ovim standardima, proizvođač preporučuje Hensoldtov 1.5-6 x 24 BL.

Velika Britanija
Accuracy International Arctic Warfare naziv je britanskog snajpera koji proizvodi Accuracy International (AI). Puške tog proizvođača pročule su se po idealnom spoju sportskih karakteristika (kvalitetan okidač, mogućnost podešavanja kundaka) i vojničkih potreba (robusnost, pouzdano funkcioniranje te jednostavno rukovanje i održavanje).

Britanski snajperist naoružan puškom L115A3 domaće tvrtke Accuracy International u helikopteru Merlin na putu u bazu Camp Shawqat u Afganistanu (prosinac 2010. ). (Foto: MoD UK)

U svrhu zamjene zastarjelih snajpera Lee-Enfield L42A1 iz sedamdesetih godina XX. st., britanska je vojska raspisala natječaj za novi snajper. Tvrtka Accuracy International razvila je 1982. pušku Accuracy International PM (Precision Marksman) koja uspijeva pobijediti konkurentsku pušku Parker Hale M85 pa je uvedena u operativnu uporabu u britanskoj vojsci pod oznakom L96A1. Snajper je 80-ih godina stekao popularnost u vojnim, policijskim i specijalnim postrojbama. Vojnici su ga zbog zelene boje i iznimne preciznosti prozvali Green Meanie, što bi otprilike značilo zelena zloća.

Fenomen smrznutog zatvarača
Puška L96 doživjela je na zahtjev švedske vojske određene preinake, a dobila je i cijev od nehrđajućeg čelika dugu 27 inča. Veći je dio testova proveden u Fort Greelyju, Aljaska, u američkom Centru za testiranje u hladnim područjima (Cold Regions Test Center – CRTC). U tamošnjim je ekstremnim klimatskim uvjetima prvi put otkriven fenomen smrznutog zatvarača. Na švedskom je modelu sve moralo biti uvećano, počevši od rupe za palac, preko zatvarača i štitnika okidača, kako bi se puškom moglo učinkovito rukovati i u debelim rukavicama. Zatvarač je dobio i žljebove radi sigurnijeg funkcioniranja pri najnižim temperaturama. Tako poboljšana inačica nazvana je puškom za arktičko ratovanje AW (Arctic Warfare). U švedskoj je vojsci 1991. godine puška službeno nazvana PSG 90 (Prickskyttegevär 90). Pušku je nakon toga usvojila i britanska vojska kao L118A1, australska kao SR98, a uz njih čak šezdesetak vojnih i policijskih postrojbi iz cijelog svijeta.

Metak za velike udaljenosti
Na osnovi velikog uspjeha puške AW, norveško-finska tvrtka Lapua razvila je u suradnji s AI-jem novi metak za velike udaljenosti nazvan .338 Lapua Magnum. S obzirom na to da je AW Magnum zatvarač mogao bez problema gutati i .300 Winchester Magnum, bilo je logično da osim inačice AWM338 nastane i inačica .300 WM. Britanci su 1996. uveli AWM338 kao L1115A1, nakon čega su uslijedile i inačice L1115A2/A3. Koristeći pušku L115A3 (s optikom Schmidt & Bender PM II 5-25 x 26), britanski je snajperist Craig Harrison postavio novi svjetski snajperski rekord, pogodivši protivnika u Afganistanu s udaljenosti od čak 2475 metara!
Njemačka je vojska usvojila 1998. godine AW300 WM kao G22 (Gewehr 22), ujedno prvu službeno usvojenu AW pušku s preklopivim kundakom.
Puška AW50 uvedena je 2000. godine u uporabu u britanskoj i australskoj vojsci pod kalibrom 12,7 x 99 mm (.50 BMG). Njemačka ju je vojska usvojila pod nazivom G24 (Gewehr 24). Osim te teške precizne repetirke, AI je proizvodio i poluautomatsku inačicu AS50 koju su usvojili američki specijalci iz US Navy SEAL-a.

Nova serija
Accuracy International najavio je 2012. da se serija AW više neće proizvoditi i da će ustupiti mjesto novoj seriji AX. U odnosu na AW, na novom je oružju najprije upadao u oči štitnik od lakog metala osmerokutnog profila na koji se mogla instalirati i prikvačiti paleta dodatnog pribora. Budući da je bio u kalibru .338 Lapua Magnum, novi je model dobio naziv AX338. Proširen je i kapacitet spremnika: L115A3 imao je spremnik s pet, a novi AX338 s deset metaka. Novi, veći i širi Magnumov sustav bio je namijenjen uvođenju novog, još moćnijeg metka za velike udaljenosti .338 LM.
Model AT predstavljen je 2014. godine i riječ je o potpuno prerađenom AW-u. Zahvaljujući novim proizvodnim postupcima, to je ekonomski povoljnija puška, u standardnom kalibru .308 Winchester.
Najveća je razlika u odnosu na prethodne modele pištoljski rukohvat koji je preuzet od serije AX. Na toj je puški u nuždi moguće brzo zamijeniti cijev, što je detalj koji se prije nije mogao naći na puškama Accuracy Internationala.
Kundak se može podešavati po duljini, a oslonac za obraz po visini. Otpor okidača također se može po želji podešavati između 1,5 i 2 kg.

Ivan Galović