Tomislav Šulj: “Planinska satnija Velebit”

Posebnu vrijednost knjizi daju dokumentarne ratne fotografije koje su napravili pripadnici postrojbe, kao i ratne priče o Planinskoj satniji Velebit rekonstruirane putem sjećanja i usmene predaje pripadnika postrojbe i svjedoka događanja kojima autor povjesničar Tomislav Šulj oplemenjuje ovu vrijednu monografiju

Povodom obilježavanja 28. obljetnice ustrojavanja Planinske satnije Velebit, u Zagrebu je u rujnu 2019. godine predstavljena monografija “Planinska satnija Velebit” autora Tomislava Šulja. Na više od 400 stranica, uz gotovo 200 fotografija i zemljovida, autor se u hrvatsko/engleskom izdanju koristi brojnim dostupnim izvorima i literaturom kao i iskazima/sjećanjima pripadnika Satnije te svjedoka događanja, nudeći javnosti širi uvid u jednu od nedovoljno istraženih i poznatih priča o Domovinskom ratu.

Samostalna dragovoljačka postrojba Planinska satnija Velebit ustrojena je ujesen 1991. u Zagrebu i bila je sastavljena većinom od Zagrepčana, od ljudi koji dotad s vojničkim pozivom nisu imali ništa. Bilo je tu planinara, alpinista, speleologa, liječnika, gorskih spašavatelja, koje je do početka devedesetih godina povezivala ljubav prema prirodi, planinama, Velebitu i strast prema osvajanju planinskih vrhova. Od 1991. došla je do izražaja još jedna njihova međusobna snažna poveznica – želja da se aktivno odupru ratnoj agresiji i pridonesu obrani domovine.

Postrojba je nastala organiziranjem zagrebačkih sportaša u Združeni športski odred, iz kojeg je ustrojena Planinska satnija Velebit kao specijalna postrojba Glavnog stožera HV-a. Ugledni hrvatski alpinist Jerko Kirigin bio je njezin zapovjednik i čovjek koji je najviše pridonio ustrojavanju.

Knjiga kroz dvadeset poglavlja prati ratni put Planinske satnije Velebit od njezina ustrojavanja. Posebnu vrijednost daju joj dokumentarne ratne fotografije koje su napravili pripadnici postrojbe, kao i ratne priče o Planinskoj satniji Velebit rekonstruirane putem sjećanja i usmene predaje pripadnika postrojbe i svjedoka događanja kojima autor povjesničar Tomislav Šulj oplemenjuje ovu vrijednu monografiju.

Važno je napomenuti i kako je knjiga/monografija o Planinskoj satniji Velebit prvo dvojezično, hrvatsko/englesko izdanje o postrojbama Hrvatske vojske. Za sve one širom svijeta koji ne poznaju granice jer ih spaja strast prema planinama, ova knjiga bit će prilika da otkriju priču o hrvatskim speleolozima, planinarima i alpinistima koji su koristeći svoju ljubav, strast i planinarska znanja na velebitskom planinskom masivu jedini imali priliku biti i ratnici koji su se borili za slobodu svoje domovine.

Lada Puljizević