U Afganistanu svečano obilježen Dan OSRH, Dan HKoV-a i Dan državnosti

Pripadnici 12. HRVCON-a u misiji Odlučna potpora raspoređeni u kampu “Marmal” u Mazar-e-Sharifu i kampu HKIA u Kabulu 28. svibnja svečano su obilježili 29. obljetnicu Dana OSRH i Dana HKoV-a te 30. obljetnicu Dana državnosti.

Svečanost u kampu “Marmal” počela je u jutarnjim satima, polaganjem vijenca i paljenjem svijeća ispred spomenika poginulim pripadnicima koalicijskih snaga u Afganistanu. Slijedila je misa koju je slavio don Branko Čagelj, vojni kapelan 12. HRVCON-a.

Poslijepodne je organizirano svečano postrojavanje pripadnika 12. HRVCON-a kojem je nazočio zapovjednik TAAC-N-a brigadni general Jürgen Brötz i nacionalni predstavnici zemalja čije snage sudjeluju u misiji.

Zapovjednik 12. HRVCON-a brigadir Ivica Matanović pozdravio je nazočne te istaknuo važnost Dana OSRH, Dana HKoV-a i Dana državnosti. Naglasio je doprinos OSRH u operacijama potpore miru ISAF i Odlučna potpora od 2003. do danas te u ime Oružanih snaga RH i svoje ime zahvalio brigadnom generalu Brötzu i ostalim predstavnicima nacija na dugogodišnjoj podršci, zajedničkom radu i prijateljskim odnosima.

General Brötz čestitao je Dan OSRH, Dan HKoV-a i Dan državnosti. Zahvalio je hrvatskim vojnicima na iznimnoj uvježbanosti, profesionalnosti i kooperativnosti u izvršavanju zadaća u području operacije. Naglasio je da je na početku Domovinskog rata 1991. godine kao mladi zapovjednik voda pratio s velikom pažnjom kako sukob u Hrvatskoj eskalira. Činjenica da trideset godina nakon toga zajedno sudjelujemo u misiji Odlučna potpora čini ga kao zapovjednika TAAC-N-a ponosnim. Spomenuo je također da Republika Hrvatska može biti ponosna na dosadašnja postignuća Hrvatske vojske.

Naglasio je kako mu je drago što je Ehrenhain Memorial, spomenik poginulim pripadnicima koalicijskih snaga u Afganistanu, odabran kao mjesto obilježavanja Dana OSRH, Dana HKoV-a i Dana državnosti te da je ponosan što je imao priliku zapovijedati hrvatskim vojnicima.

Nakon svečanosti organiziran je domjenak na kojem su se uzvanici preko promotivnih videomaterijala upoznali s ljepotama Republike Hrvatske i Oružanim snagama RH.

U kampu HKIA u Kabulu pripadnici DCM-a održali su također prigodnu svečanost, na kojoj su trojici pripadnika uručeni izvodi iz odluke o promaknuću u viši čin.

Tekst i foto: 12. HRVCON