Uskoro probni letovi H-20

(Foto: PLA)

U kineskim medijima potvrđeno je da bi uskoro trebali početi probni letovi bombardera s niskim radarskim odrazom Hong-20. Razvoj bombardera, kraće nazvanog H-2, počeo je prije deset godina s ciljem zamjene zastarjele serije aviona H-6 (na fotografiji). U kolovozu ove godine, na 91. obljetnicu ustrojavanja kineske vojske (PLA), u dokumentarnom filmu na televizijskoj mreži CCTV otkriveno je da bi u mjesecima koji slijede dotad neimenovani avion mogao ući u uporabu. Vijest je nedavno potvrđena, a 10. listopada službeno je objavljeno i ime.
Od specifikacija poznato je da bi H-20 trebao imati krila slična Northrop Grummanovu američkom bombarderu B-2 Spirit te da bi mogao nositi teret mase 10 tona.
Asia Times piše kako neimenovani promatrači tvrde da je H-20 dizajniran da može preletjeti 8000 kilometara bez dopune goriva u zraku. To znači da bi s lakoćom mogao preletjeti put od Kine do sredine Tihog oceana. Međutim, komentator Fu Qianshao izjavio je u razgovoru za Global Times da je krajnji cilj kineske vojske povećati nosivost H-20 na 20 tona i dolet na 12 000 kilometara.

Iva GUGO