Velebit 18 – Združena snaga

Združena intergranska vježba svih sastavnica Hrvatske vojske Velebit 18 – Združena snaga najsloženija je dosad provedena hrvatska vojna vježba. Provodila se od 13. do 15. listopada u neprekidnom trajanju od 72 sata na više lokacija u Republici Hrvatskoj. Sudjelovalo je oko 5500 pripadnika Oružanih snaga RH, uključujući i pričuvni sastav. Oružane snage tom su vježbom provjeravale svoju spremnost za samostalnu zaštitu suvereniteta i neovisnosti Republike Hrvatske te obranu njezine teritorijalne cjelovitosti…

Na svim vojnim vježbalištima i poligonima u Republici Hrvatskoj provodila se od 13. do 15. listopada združena intergranska sveobuhvatna vježba s bojnim gađanjem na kopnu, moru i u zraku svih postrojbi Hrvatske vojske: Velebit 18 – Združena snaga. Riječ je o glavnom obučnom događaju Hrvatske vojske u ovoj godini, na kojem je sudjelovalo oko 5500 pripadnika Hrvatske vojske i dio pričuvnog sastava. Zapovjednik vježbe bio je direktor Glavnog stožera OSRH viceadmiral Robert Hranj, a zamjenik zapovjednika vježbe načelnik Operativne uprave Glavnog stožera OSRH brigadni general Senad Fejzić.

Ciljevi vježbe bili su višestruki i usmjereni na provjeru razine dostignutih sposobnosti za obranu zemlje, provjeru uspješnosti uvođenja novog naoružanja i opreme OSRH, što se u prvom redu odnosilo na borbena oklopna vozila Patria, samohodne haubice PzH 2000 te helikoptere OH 58D Kiowa Warrior, zatim prikaz sposobnosti planiranja i provedbe združenih operacija, provjeru doktrinarnih publikacija, koncepata i prihvaćenih normi te prikaz sposobnosti pružanja potpore civilnim institucijama tijekom obrambenih djelovanja. Osim klasičnih borbenih zadaća vježbom su obuhvaćene i suvremene prijetnje, uključujući borbu protiv terorizma, borbu u urbanom području te cyber obranu na operativnoj i taktičkoj razini, presretanje zrakoplova, zaštitu snaga, napad na vojnoskladišni kompleks, odgovor na prekid sustava veza i drugo.

Vježba je objedinila više granskih i mješovitih vježbi koje su se u proteklom razdoblju pojedinačno provodile u organizaciji pojedinih zapovjedništava Oružanih snaga RH.

Simboliku naziva ukratko je objasnio zapovjednik vježbe viceadmiral Robert Hranj. Podsjetio je kako je Velebit naša najdulja planina, koja spaja hrvatski sjever i jug, njezinu unutrašnjost i more. Tijekom povijesti upravo je ta planina bila u središtu mnogih događanja, a u Domovinskom ratu bila je iznimno značajna za uspješnu provedbu vojno-redarstvenih operacija. Drugi dio naziva, Združena snaga, naglašava temeljnu odrednicu vježbe, a to je združeno djelovanje u kompleksnom sigurnosnom okružju i sinergija zajedničkog djelovanja grana i rodova Oružanih snaga RH.

 

Vojarna “Josip Jović” – Udbina

Organizacija rada Zapovjedništva operacije

U vojarni “Josip Jović” na Udbini počele su 13. listopada vježbovne aktivnosti postrojbi Hrvatske vojske na vježbi Velebit 18 – Združena snaga.

Početku vježbe nazočila je predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Damir Krstičević sa suradnicima, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov te drugi predstavnici MORH-a i OSRH, a vježbu je pratio i zamjenik zapovjednika Nacionalne garde Minnesote general-bojnik Neal Loidolt.

Predsjednica Republike istaknula je kako je Hrvatska vojska proizišla iz Domovinskog rata i građena je na njegovim iskustvima, a danas joj je zadaća čuvati tu baštinu, ali i nadograditi je novim znanjima i sposobnostima. “Ova je vježba nastavak naših zajedničkih napora u ponovnom podizanju obrambenih sposobnosti koje su predugo bile zanemarivane,” rekla je Predsjednica te istaknula kako su obrambena izdvajanja investicija u sigurnu i stabilnu budućnost Hrvatske.

Ministar Krstičević izrazio je zadovoljstvo izvrsnim organizacijskim sposobnostima koje su odraz modernog sustava Hrvatske vojske. Naglasio je kako je Zapovjedništvo vježbe – Združena snaga primjer moderno ustrojenog zapovjedništva spremnog za vođenje usklađenog međurodovskog združenog djelovanja u realnom vremenu.

Istaknuo je kako je integracija sposobnosti Hrvatske kopnene vojske, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Hrvatske ratne mornarice, Zapovjedništva specijalnih snaga i Zapovjedništva za potporu i pristožernih postrojbi zahtjevna zadaća te u takvom obliku nije provedena još od Domovinskog rata.

“Provedbom vježbe Velebit 18 – Združena snaga šaljemo snažnu poruku hrvatskom narodu, ali i cijeloj regiji, da Hrvatsku i sve njezine građane štiti jaka i moderna vojska, dobro opremljena i naoružana, spremna za konvencionalne i nekonvencionalne izazove. Želim i da javnost zna da postoji sila koja čuva suverenitet države i njezin teritorij, njezine granice,” poručio je ministar Krstičević te dodao da Hrvatska vojska jača na svim područjima kako bi se narodu osigurali mir i sloboda, ali i pomoć u nevolji.

Načelnik GS OSRH istaknuo je kako je Velebit 18 – Združena snaga nacionalna vježba na kojoj se provjerava i izvršava misija obrane zemlje i saveznika. “Riječ je o tradicionalnim zadaćama koje Hrvatska vojska ima i mora biti spremna izvršiti. Vježbu ćemo iskoristiti za provjeru određenih doktrina i njihovih dijelova, koncepata, taktika, tehnika i procedura te za provjeru i integraciju novih sposobnosti i novih sredstava, a provodi se na svim četirima domenama ratovanja – moru, kopnu, zraku i cyber prostoru,” rekao je general Šundov.

Uzvanici i sudionici vježbe obišli su Združeno operativno središte, gdje je održana videokonferencija sa Zapovjedništvom snaga Sjever u Gašincima kojim zapovijeda zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković, Zapovjedništvom snaga Jug kojim zapovijeda zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Ivo Raffanelli, Zapovjedništvom zračne komponente na čelu s brigadirom Michaelom Križancem te Zapovjedništvom specijalnih snaga kojim zapovijeda brigadni general Perica Turalija. Održana je i prezentacija radiouređaja domaće proizvodnje, demonstrirana sposobnost ekspedicijskog kampa te popuna helikoptera gorivom.

Zapovjednik vježbe objasnio je kako je vježba počela u šest sati ujutro serijom koordiniranih događaja u kojima sudjeluju sve sastavnice Oružanih snaga. “Na vježbi ćemo prema scenariju imati napadne i obrambene operacije, operacije zaštite ključne infrastrukture. To će biti prilika da sami sebi, a i javnosti, pokažemo koliko smo spremni za temeljnu zadaću, a to je obrana domovine,” rekao je viceadmiral Hranj.

Na vježbi su sudjelovali i vrhunski sportaši ugovorni pričuvnici MORH-a: peterostruki svjetski veslački prvaci braća Martin i Valent Sinković te atletičar Martin Marković.

“Ja sam aktivni pričuvnik u vojsci. Prvi put sudjelujem na vojnoj vježbi, a ova, najkompleksnija od samostalnosti, velika je stvar za Ministarstvo obrane i cijelu vojsku. Došli smo podržati vojsku,” rekao je Martin Sinković.

Jedan od sudionika vježbe satnik Andrija Olujić, djelatnik Doma Glavnog stožera, istaknuo je kako je vježba zahtjevna, no uz dobar timski rad svi su logistički elementi realizirani. Objasnio je da ekspedicijski kamp može funkcionirati u zimskim i u ljetnim uvjetima.

“Lokacija za kamp izabrana je kao mjesto gdje se spajaju svi elementi – i mediteranska i kontinentalna klima. Vojnici su za vježbu spremni, znanje razbija svaku tremu jer znanje je moć. Ako ste sigurni u svoje znanje, svoje sposobnosti i svoje ljude te u njih imate povjerenja, onda treme nema,” rekao je satnik Olujić.

Vojni poligon “Gašinci”

Borba protiv terorističke skupine i defenzivne operacije

 Istodobno je na vojnom poligonu “Gašinci” provedena demonstracija vježbovnih aktivnosti na kojima su sudjelovali 1. mehanizirana bojna Sokolovi Gardijske oklopno-mehanizirane brigade ojačana Mehaniziranom satnijom iz sastava 1. mehanizirane bojne Tigrovi Gardijske mehanizirane brigade, elementima Oklopne bojne i bojne Kune GOMBR-a, kao i snagama Središnjice za obavještajno djelovanje i Bojne NBKO. Na poligonu “Gašinci” ukupno je djelovalo 865 pripadnika Hrvatske vojske sa 73 ključna oružna sustava.

Prva zadaća vježbovne skupine na demonstraciji (Namjenski organizirane snage 1) bila je obrana područja od napada ojačane protivničke pješačke bojne. Slijedio je prijelaz u protunapadna djelovanja provedbom izvidničkih operacija, svladavanjem minsko-eksplozivnih zapreka uz bojna gađanja svim sredstvima kroz međuprostore i preko vlastitih snaga, sve do potiskivanja protivnika u zonu uništenja. Od oružnih sustava korišteni su i tenkovi M-84, BVP M-80, BOV Patria, samohodna haubica 122 mm Gvozdika, minobacački, protuoklopni i PZO sustavi, besposadne letjelice i drugi.

Natporučnik Ivan Pavičić, jedan od zapovjednika snaga na terenu, rekao je: “Ponosan sam što sam sudionik ove vježbe, najkompleksnije u povijesti Hrvatske vojske. Čestitam svojim vojnicima na onom što su pokazali. Na nama je da ih uvježbamo, a na njima da to izvrše na terenu,” zaključio je pripadnik bojne Sokolovi.

Razvodnici Josip Velečko i Boris Hubak, koji su se istaknuli preciznim pogodcima iz protuoklopnih sustava, rekli su da se na vježbama tako velike razine uvijek podrazumijevaju adrenalin i uzbuđenje, no unatoč tomu izvršili su postavljene zadaće i iznimno su zadovoljni.

 Na Gakovu i pričuvnici u akciji

 Na vojnom vježbalištu “Gakovo” demonstrirane su vježbovne aktivnosti na kojima su, među ostalim, značajnu ulogu imali pričuvnici Hrvatske vojske.

Vježbovnu skupinu na toj lokaciji činili su pripadnici i pričuvnici 1. pješačke pukovnije (1. PjP), pripadnici Satnije specijalne Vojne policije (SSVP) i Središnjice za obavještajno djelovanje (SOD). Uz sudjelovanje na vježbi, pripadnici 1. PjP-a provode i predmobilizacijsku obuku pričuve. Na vježbalištu “Gakovo” ukupno je sudjelovalo 197 djelatnih i pričuvnih pripadnika Hrvatske vojske.

U sklopu demonstracije prikazani su rad na zapovjednom mjestu te detalji vezani uz obuku pričuvnika. Središnji događaj bio je prikaz operacije osiguranja, obrane, blokiranja i neutralizacije diverzantsko-terorističke skupine. Prema scenariju, obavještajni modul uočio je ubačenu terorističku skupinu. O tome je izvijestio Zapovjedništvo snaga Sjever smješteno na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” na Slunju, koje je izdalo zapovijed zapovjedniku 1. PjP-a da svojom 1. satnijom izolira teroriste, potisne ih i opkoli uz pomoć pješačkog naoružanja i oklopnih vozila te im onemogući bijeg. Onesposobljavanje i uhićenje terorista te neutralizaciju minsko-eksplozivnih sredstava izvršili su pripadnici SSVP-a s pridodanim elementima iz Pukovnije Vojne policije. Na mjesto događaja transportirani su vlastitim oklopnim vozilima i helikopterima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a u akciji su koristili i službene pse.

Ministar Krstičević izrazio je posebno zadovoljstvo zbog sudjelovanja pričuvnih snaga na vježbi, kao i njihova iznimnog odaziva. “Pričuva je dala velik doprinos u Domovinskom ratu, a danas nam je vaša pomoć itekako potrebna, pogotovo kad je riječ o pomoći narodu u nevolji. Znanja i vještine koje ćete osvježiti i naučiti od velikog su nam značaja jer ovo je prilika za stvaranje sinergije s profesionalnim sastavom. Koncept pričuve gradimo sustavno, od samog početka mandata ove Vlade. Vodimo brigu o tome da ste adekvatno opremljeni tijekom provedbe vježbe, a država je osigurala financijska sredstva za vas i vaše poslodavce zbog vaših dužnosti,” istaknuo je ministar Krstičević i poručio: “Vi ste dio obitelji Hrvatske vojske. Hrvatska vojska i naš narod računaju upravo na vas, pripadnike pričuvnih postrojbi.”

Pričuvni bojnik Dražen Katić istaknuo je kako se rado odazvao pozivu za sudjelovanje na obuci i vježbi Velebit 18 te izrazio zadovoljstvo razinom obuke, kao i pristupom instruktora iz djelatnog sastava.

Pričuvni desetnik Krešimir Končevski komentirajući vježbu zaključio je: “Naša je odlučnost velika, sudionici su fenomenalno pripremljeni i sretan sam koliko su ozbiljno shvatili zadaću.”

“Rt Kamenjak”

Protuzračna obrana vojnih lokacija

 Na vojnom poligonu “Rt Kamenjak” postrojbe protuzračne obrane Hrvatske kopnene vojske i Hrvatske ratne mornarice paralelno su provele bojna gađanja ciljeva u zračnom prostoru lakim prijenosnim raketnim sustavima.

Snage protuzračne obrane izmještene su tri dana ranije kako bi počele aktivnosti, od uspostavljanja Zapovjednog mjesta u vojarni “Pula” do podizanja Taktičko- operativnog centra na paljbenom položaju na poligonu “Rt Kamenjak”. Izmještanje je provedeno kopnom i morem u cilju provjere te sposobnosti, pokreta i uspostave Zapovjednog mjesta i Taktičko-operativnog centra na paljbenom položaju.

Zadaća postrojbi protuzračne obrane OSRH bila je zaštita zapovjednih mjesta i infrastrukture. Nositelj vježbe bila je PZO pukovnija, uz topničke vodove borbenih oklopnih vozila iz Gardijske mehanizirane brigade i Gardijske oklopno-mehanizirane brigade HKoV-a. Na vježbi su korišteni PZO sustavi Strijela 2M i Igla te višecijevni lanseri raketa 107 mm i 128 mm, kao i samohodni protuzračni top BOV-3 20 mm te druga sredstva za protuzračnu obranu. Sudjelovalo je 220 pripadnika Hrvatske vojske koji su uspješno proveli zadaću.

Kako je područje na kojem se provodilo bojno gađanje ciljeva u zračnom prostoru zaštićeno, postrojbe su izvršavale vježbovne zadaće uz poštivanje zakonskih odredbi i procedura zaštite prirode. Bojna gađanja ciljeva u zračnom prostoru lakim prijenosnim raketnim sustavima provedena su tako da ne ometaju život i rad civilnog stanovništva.

“Ponosni smo što smo tijekom nekoliko zadnjih godina ostvarili visoku razinu suradnje s Općinom Medulin, Javnom ustanovom Kamenjak, Istarskom županijom i Gradom Pulom,” poručili su sudionici vježbe.

Poligon “Crvena zemlja”

Ofenzivne i defenzivne operacije

Prvog dana vojne vježbe Velebit 18 – Združena snaga aktivnosti su se odvijale i na poligonu “Crvena zemlja”, gdje su pripadnici 3. mehanizirane bojne Pauci Gardijske mehanizirane brigade prikazali napadnu operaciju uz uporabu borbenih oklopnih vozila Patria.

Mehanizirana satnija dobila je kroz razrađeni scenarij zadaću poraziti protivnika, izbiti do kraja crte napredovanja, osigurati je te provesti konsolidaciju i prijeći u obranu. Cijela napadna operacija provedena je unutar četiriju faza. Nakon prve faze uzbunjivanja i razmještanja u taktičko područje prikupljanja slijedila je napadna operacija pod nazivom Kretanje do dodira. U trećoj, ujedno i najvažnijoj fazi, proveden je napad kojim su probijene protivničke prve crte. Nakon toga je koordiniranim djelovanjem borbenih oklopnih vozila Patria i pješačkih snaga uspješno zauzet objekt protivničke strane. Satnija je u završnoj fazi operacije osigurala prostor te spremno nastavila provedbu daljnjih zadaća.

Zamjenik zapovjednika Inženjerijske bojne satnik Robert Budimir Bekan rekao je kako su u potpunosti ostvareni ciljevi prvog dana vježbe: “Provedena je obostrana taktička vježba kojom se predstavlja dostignuta razina osposobljenosti te integracija manevarskih snaga sa snagama borbene i borbeno-servisne potpore. Pred nama su još dva dana vježbe i siguran sam kako ćemo u potpunosti ostvariti zadane ciljeve i prikazati snagu i moć Hrvatske vojske.”

Među trinaest borbenih oklopnih vozila Patria koja su sudjelovala na vježbi, članica jedne od posada u ulozi ciljača bila je i vojnikinja Jelena Jurić, koja tek nepune dvije godine nosi beretku Pauka. “Ispunjena sam ponosom što sam pripadnica Gardijske mehanizirane brigade, a vježba je najbolje mjesto gdje možemo prikazati svoje znanje, moć i osposobljenost,” rekla je.

Duh i ponos Pauka snažno se osjećao i kod satnika Marija Čaglja, zapovjednika 1. mehanizirane satnije. “Bio sam vojnik našeg legendarnog zapovjednika Andrije Matijaša Pauka i to uvijek s ponosom ističem mlađim naraštajima. Živim za ove vježbe jer me podsjećaju na pobjednički put Pauka u Domovinskom ratu,” naglasio je.

Vojni poligon “Dugi otok”

Pomorske ofenzivne operacije i uspješno lansiranje rakete RB-15B

Drugog dana vježbe Velebit 18 – Združena snaga, pripadnici Flotile i Obalne straže Hrvatske ratne mornarice s kopnenim, zrakoplovnim i specijalnim snagama proveli su na vojnom poligonu “Dugi otok” pomorske operacije koje su uključivale provedbu raketno-topničkog djelovanja na ciljeve na moru te topničko djelovanje na ciljeve u zraku. Vježbovne aktivnosti pratio je s Postaje obalnog motrenja “Dugi otok” i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Kroz razrađeni scenarij u sklopu vježbovnih pomorskih operacija uspješno je provedeno raketno gađanje protubrodskom raketom RB-15B Mk I, koja je ispaljena s raketne topovnjače RTOP-42 “Dubrovnik” na ciljanu metu u moru udaljenu 30 kilometara. Nakon provedenog raketnog gađanja, tri su raketne topovnjače: RTOP-41 “Vukovar”, RTOP-42 “Dubrovnik” i RTOP-21 “Šibenik”, upućene prema ostatku ciljane mete te su se usmjerile na glavnu metu na moru, Ponton, na koju su izvršile topničko gađanje kalibrima 57 mm, 30 mm i 23 mm. Nakon što su završili topnička gađanja na moru, brodovi su zauzeli postroj te su izvršili gađanje na ciljanu metu u zraku. Gađanje je izvršeno kalibrima 30 mm i 23 mm na vučenu metu Rukavac u zraku koju je vukao avion MiG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Nakon što se uvjerio u uspješnost lansiranja rakete RB-15B i pogodaka ciljeva na moru i u zraku, predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio je uvjerenje i u uspješnost budućih vježbovnih aktivnosti te da Hrvatska vojska, sukladno Strategiji nacionalne sigurnosti, ima sposobnosti štititi svoj teritorij na najučinkovitiji način i pridonositi međunarodnom miru i stabilnosti.

Zadovoljstvo provedbom vježbovnih aktivnosti i gađanja izrazio je i ministar Krstičević te čestitao sudionicima. “Ponosan sam na sposobnosti koje je ovdje u Zapovjedništvu Jug pokazala Hrvatska ratna mornarica ispaljivanjem raketa RB-15B. U ovoj pomorskoj operaciji vidjeli smo spremnost, snagu i moć Hrvatske ratne mornarice i vrhunsko lansiranje rakete i pogodak ciljane mete s 30 kilometara,” izjavio je.

Načelnik Glavnog stožera također je čestitao na uspješno provedenoj vježbi, naglasivši kako su rezultati provedenih gađanja maksimalno uspješni.

Spomenuta je vježbovna aktivnost provedena na vojnom poligonu “Dugi otok”, gdje je ustrojeno Zapovjedništvo snaga Jug, jedno od podređenih zapovjedništava operacije vježbe. Zapovjedništvo snaga Jug ujedno je bilo i nositelj vježbovnih aktivnosti na vojnim poligonima ”Rt Kamenjak”, ”Dugi otok”, ”Žirje”, ”Zečevo” i ”Crvena zemlja”, gdje se provode vježbe pomorskih, kopnenih, zračnih i specijalnih snaga, uključujući i pomorski desant. U vježbovnoj aktivnosti na Dugom otoku sudjelovao je 661 pripadnik i 18 ključnih oružnih sustava.

 Vojno vježbalište “Kupa”

Svladavanje vodene zapreke

 Na vojnom vježbalištu “Kupa” prikazano je drugog dana vježbe svladavanje vodene zapreke, koje je obuhvatilo izlazak na vodenu zapreku, uspostavu skelnog i mosnog mjesta prijelaza te njihovo održavanje za prolaz. Nositelj vježbe bila je Inženjerijska pukovnija uz sudjelovanje voda tenkova M-84, borbenih vozila pješaštva i borbenih oklopnih vozila Patria te desetine Vojne policije. Ukupno je sudjelovalo 168 pripadnika te 14 ključnih oružnih sustava.

Težišna zadaća vježbovne skupine na demonstraciji prema scenariju bila je svladavanje rijeke Kupe s ciljem osiguranja manevra namjenske bojne GOMBR-a. Naime, zbog srušene i oštećene prometne infrastrukture onemogućeno je kretanje manevarskih snaga, a bio je moguć i protivnički napad na području prijelaza. Zapovjednik Namjenski organiziranih snaga (NOS) za svladavanje vodenih zapreka bojnik Ivica Miložić objasnio je da je NOS morao za svladavanje vodene zapreke uspostaviti dva skelna i jedno mosno mjesto prijelaza preko rijeke te osigurati prelazak vojnih snaga i tehnike.

Časnički namjesnik Dario Vukušić, 1. dočasnik NOS-a za svladavanje vodenih zapreka, objasnio je mogućnosti prijelaza preko mosnog mjesta kojim u sat vremena može prijeći do 600 vozila, a omogućuje i dvosmjeran prijelaz. Uspostavljen je most duljine 93 metra sastavljen od 11 plovnih članaka.

Vojnicima koji su sudjelovali na toj vježbovnoj aktivnosti obratio se ministar Krstičević. “Danas ste pokazali svu snagu, sposobnosti i predanost Hrvatske vojske. Vidjeli smo provedbu jedne od složenijih vojnih zadaća koje mogu biti postavljene pred našu vojsku, svladavanje vodene zapreke. Vi, pripadnici inženjerijskih postrojbi, iznijeli ste jedan od zahtjevnijih dijelova provedbe vježbe. Nailazak na vodenu zapreku, osiguranje položaja i koordinacija sa snagama koje svladavaju vodenu zapreku uz istodobnu zaštitu snaga koristeći aktivne i pasivne mjere, zahtijeva iznimno dobro planiranje i pripremu kao i brzu reakciju i prilagodljivost,” istaknuo je ministar te uputio pohvale za pokazane sposobnosti.

Čestitke vojnicima na prikazanom u provedbi tog dijela vježbe uputio je i general zbora Mirko Šundov: “Impresioniran sam spretnošću i brzinom te koordinacijom koju ste pokazali. Pobrinut ćemo se da za ovakve zadaće osiguramo još modernija sredstva.”

Zapovjednik Inženjerske pukovnije brigadir Alan Srpak izrazio je na kraju vježbe zadovoljstvo uspješnom provedbom zadaća. Napomenuo je kako je NOS, ustrojen od pontonirske, mosno-amfibijske i satnije riječnih brodova, uspješno uspostavio skelno i mosno mjesto prijelaza. Time je namjenskim oklopno-mehaniziranim postrojbama omogućen prelazak rijeke te, među ostalim, prikazano integrirano i usklađeno zajedničko djelovanje.

 

Vojno vježbalište “Cerovac”

Potpora civilnim institucijama tijekom borbenih djelovanja

Drugog dana vježbe Velebit 18 – Združena snaga održan je na vojnom vježbalištu “Cerovac” i prikaz sposobnosti Oružanih snaga RH u pružanju potpore civilnim institucijama tijekom borbenih djelovanja. Fokus aktivnosti primarno je bio na civilno-vojnoj suradnji, a prezentirane su sposobnosti osiguranja smještaja, prehrane i opskrbe vodom, u sklopu čega je prikazan i rad uređaja za pročišćavanje vode te medicinska skrb za ugroženo stanovništvo. Kamp za potporu civilnim strukturama obišli su i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov.

Nositelj aktivnosti bila je Logistička satnija Zapovjedništva za potporu, u sklopu koje su djelovali i vod za usluge, vod za pročišćavanje vode, desetina Vojne policije te tim civilno-vojne suradnje CIMIC. U aktivnost je bilo uključeno ukupno 48 pripadnika Hrvatske vojske.

Zapovjednik kampa za potporu civilnim strukturama pukovnik Eniz Jakšić objasnio je kako su za podizanje takvog kampa potrebna dva do tri dana da bi bio u punoj funkciji te da omogućuje zbrinjavanje više stotina civila.

Zdravko Mikić, 1. dočasnik voda za pročišćavanje i opskrbu vodom, istaknuo je važnost uređaja za pročišćavanje vode. Omogućuje dobivanje pitke vode iz raznih prirodnih izvora, što je iznimno bitno i u borbenim uvjetima i za civile koji se zbrinjavaju.

Izrazivši zadovoljstvo viđenim, ministar Krstičević istaknuo je važnost takvog kampa za civile te kako je humanost jedna od vrijednosti hrvatskog vojnika.

 

Poligon “Crvena zemlja”

Noćna bojna gađanja helikoptera Kiowa Warrior

Letačke posade helikoptera OH-58D Kiowa Warrior provele su drugog dana vježbe na vojnom poligonu “Crvena zemlja” bojna djelovanja na ciljeve na zemlji u noćnim uvjetima.

U provedbi gađanja sudjelovala su četiri helikoptera OH-58D Kiowa Warrior u dvama neovisnim međusobno koordiniranim timovima. Koordinaciju helikoptera Kiowa sa zemaljskim snagama izveli su prednji zračni kontrolori, odnosno kontrolori bliske zračne potpore (Joint Terminal Attack Controller – JTAC).

Kroz razrađeni scenarij vježbe djelovanja su počela navođenjem helikoptera na metu, koje su u skladu s ustaljenim procedurama proveli kontrolori bliske zračne potpore. Nakon toga počeo je napad timova OH-58D Kiowa Warrior koji su djelovali po metama iz poniranja.

U napadnim djelovanjima letačke posade Kiowa koristile su strojnice M3P kalibra 12,7 mm x 99 mm. Nakon završetka uspješnih provedbi bojnih gađanja posade su provele procjenu uspješnosti gađanja cilja, nakon čega su se vratile u matičnu postrojbu u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

Zapovjednik Eskadrile helikoptera pukovnik Davor Gren rekao je kako je Eskadrila još jednom pokazala da u potpunosti vlada novim sposobnostima implementiranim uvođenjem helikoptera Kiowa Warrior u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Vojni poligoni “Žirje” i “Zečevo”

Pomorski desant i vatrena potpora

Prebaziranjem snaga iz akvatorija Dugog otoka u akvatorij Žirja počeo je treći dan vježbovnih aktivnosti pomorske komponente združenih snaga OSRH.

Težište tog dijela vježbe, provedenog 15. listopada na vojnim poligonima “Žirje” i “Zečevo”, bilo je na koordiniranom pomorsko-zračnom desantu. U vježbovnim aktivnostima sudjelovalo je ukupno 729 pripadnika OSRH i 25 ključnih oružnih sustava.

Nositelj tog dijela vježbe bila je Hrvatska ratna mornarica, odnosno snage Flotile HRM-a i Obalne straže RH.

Kroz zadani scenarij iskazana je potreba za angažiranjem združenog NOS-a, koji potom dobiva zapovijed za provedbu pomorske desantne operacije s ciljem proboja protivničke crte obrane i odbacivanja protivnika te stvaranja uvjeta za prevoženje morem snaga ojačanja koje će nastaviti napadnu operaciju i osloboditi otok. Pomorska desantna operacija provodila se uz vatrenu pripremu, elektroničko djelovanje, zračne udare po ciljevima na kopnu i ubacivanje snaga s ciljem stvaranja povoljnih uvjeta za iskrcaj desantnih snaga.

U ranim su jutarnjim satima desantne snage sastavljene od satnije Mornaričko-desantnog pješaštva i voda HKoV-a ukrcane na desantne brodove minopolagače (DBM) te prebačene na područje operacije, uz posrednu zaštitu konvoja raketnim topovnjačama. Vježba je počela topničko-raketnim gađanjem na površinski cilj, koje su haubicama 122 mm i samohodnim višecijevnim lanserom raketa provele postrojbe HKoV-a s poligona “Zečevo”. Slijedilo je gađanje s raketnih topovnjača RTOP-41 “Vukovar”, RTOP-42 “Dubrovnik” i RTOP-21 “Šibenik”, koje se na površinski cilj provodilo topovima tipa Bofors kalibra 57 mm, čime je omogućen ulazak snaga na područje desanta.

U isto je vrijeme, u cilju protuminskog osiguranja zone iskrcaja desanta, provedena simulacija uništavanja pomorske mine. Uz neposrednu PZO zaštitu raketnih topovnjača, desantne snage prekrcane su s DBM-ova na desantne jurišne brodove te iskrcane na otok. Specijalne snage 2. grupe ZSS-a provele su istodobno zračni desant na cilj visoke vrijednosti na najvišoj koti otoka. Združenim djelovanjem snage su utvrdile položaj na zauzetom mostobranu te nastavile provedbu svih mjera borbenog osiguranja. Zahvaljujući koordinaciji i uvježbanosti snaga na terenu i Združenog stožera vježbe postignuta je uspješna i potpuna sinkronizacija aktivnosti.

Stožer pomorske komponente vježbe Velebit 18 – Združena snaga nalazio se na Postaji obalnog motrenja “Vela straža” na Dugom otoku, a upravljanje vježbom s kopna omogućeno je stvaranjem potpune digitalne pomorske situacijske slike. Podaci s različitih senzora integrirani su u digitalnu sliku u realnom vremenu te prenošeni u Stožer.

Uz pripadnike HRM-a, na vježbi su sudjelovale snage HKoV-a, HRZ-a, PZO-a, ZzP-a, ZSS-a, Pukovnije Vojne policije (PVP), Središnjice za obavještajno djelovanje (SOD) i Središnjice komunikacijsko-informacijskih sustava (SKiS), pokazavši visoku razinu osposobljenosti združenog djelovanja u pomorsko-desantnim operacijama. Potporu vježbi pružili su i Ministarstvo unutarnjih poslova te Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, stavljanjem brodica iz svojeg sastava na raspolaganje u svrhu provedbe planiranih aktivnosti, kao i lokalna dobrovoljna vatrogasna društva.

Poligon “Eugen Kvaternik” Slunj

Vatreni završetak vježbe Velebit 18 – Združena snaga

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” proveden je 15. listopada završni dio sveobuhvatne, združene, intergranske vježbe svih postrojbi Hrvatske vojske Velebit 18 – Združena snaga.

Demonstrirane su napadne operacije koje je provelo više desetaka tenkova i oklopnih vozila, minobacača, helikoptera i aviona, a gađalo se iz tenkova, borbenih vozila pješaštva, oklopnih vozila Patria, PzH 2000, samohodnih višecijevnih lansera raketa, haubica, helikoptera OH-58D Kiowa Warrior, minobacača, protuoklopnog i osobnog naoružanja. U vježbovnoj aktivnosti na Slunju sudjelovalo je 1100 pripadnika i korišteno 80 ključnih oružnih sustava. Nositelj vježbe bila je 2. mehanizirana bojna Gromovi Gardijske mehanizirane brigade ojačana Mehaniziranom i Tenkovskom satnijom iz sastava GMBR-a, snagama topništva iz Topničko-raketne pukovnije, Bojne NBKO i Zapovjedništva za potporu.

S promatračnice “Debela glava” pratili su je potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima, veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država Robert Kohorst, zamjenik zapovjednika Nacionalne garde Minnesote general Neal Loidolt, vojni izaslanik SAD-a u Republici Hrvatskoj brigadir Robert Mathers. Među uzvanicima bili su i savjetnik ministra obrane umirovljeni general Ante Gotovina te umirovljeni general Mladen Markač.

Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović iz Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera OSRH dala je dopuštenje za provedbu završnih aktivnosti na vojnoj vježbi Velebit 18.

Predsjednica se uoči vježbe obratila uzvanicima i sudionicima videovezom iz Zagreba riječima: “Još jednom ste dokazali uspješnost, spremnost i profesionalnost Hrvatske vojske.”

U obraćanju uzvanicima ministar obrane naglasio je kako je primarni cilj vježbe bila provjera usklađenog i koordiniranog djelovanja različitih vojnih sposobnosti svih organizacijskih cjelina Hrvatske vojske. “Uspješnom provedbom vojne vježbe Velebit, Hrvatska vojska dokazala je kako je u potpunosti spremna za provedbu svojih temeljnih misija: obrane Republike Hrvatske i pomoći civilnim institucijama,” rekao je ministar Krstičević te dodao kako je današnja vježba kruna dvogodišnjeg mukotrpnog rada. Zahvalivši svim vojnicima, dočasnicima i časnicima na uloženim naporima u fazi planiranja, pripreme i provedbe, ministar je istaknuo kako je hrvatski vojnik danas, jednako kao i tijekom Domovinskog rata devedesetih godina, pokazao da su ljudi najvredniji dio sustava. Podsjetio je i na veliku ulogu Hrvatske vojske u pomoći civilnim insitucijama: “Naš narod mora uvijek biti prioritet Hrvatske vojske. Zato ćemo i u budućnosti uvijek biti na usluzi i pomoći civilnim institucijama i lokalnom stanovništvu.”

Ministar je naglasio kako je Hrvatska vojska opremljenošću i sposobnošću izrasla u respektabilnu i modernu vojnu silu, a istodobno je prožeta simbolima i vrijednostima Domovinskog rata. Najavio je i kako će sljedeća takva vojna vježba biti provedena 2021., na 30. obljetnicu postojanja Hrvatske vojske: “Očekujem kako će tada moć Hrvatske vojske pokazati višenamjenski borbeni avioni F-16 Oluja i Bljesak te helikopteri Black Hawk.”

Ministar je na kraju zahvalio svim sudionicima vježbe na ostvarenim rezultatima: “Prikazali ste visoku razinu obučenosti i sposobnosti, čime ste još jednom potvrdili da ste dostojni nasljednici hrvatskih branitelja”. U 72 sata Hrvatska vojska pokazala je od Udbine, Gašinaca, Gakova, Slunja, Dugog otoka, Žirja i ostalih vježbališta kako izgleda usklađeno međurodovsko združeno djelovanje kroz integraciju više sposobnosti Hrvatske kopnene vojske, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Hrvatske ratne mornarice, Zapovjedništva specijalnih snaga, Zapovjedništva za potporu i pristožernih postrojbi.

Načelnik Glavnog stožera general zbora Mirko Šundov pohvalio je sve sastavnice Hrvatske vojske i sudionike vježbe te rekao: “Pohvaljujem usklađenost, koordinaciju i sinkroniziranost svih aktivnosti na ovoj vježbi. Vježba je pokazala da je Hrvatska vojska sa svim pokazanim prava sljednica pobjedničke Hrvatske vojske iz Domovinskog rata.”

Umirovljeni general Ante Gotovina pohvalio je provedbu tako složene vježbe te istaknuo: “Ono što ne smijemo zaboraviti jest da su Oružane snage jedan od najvažnijih stupova nacionalne sigurnosti. One nam jamče sigurnost i čuvaju našu slobodu. To je njihova trajna zadaća.”

Umirovljeni general Mladen Markač rekao je kako je Hrvatska vojska danas pokazala da ostvaruje sve ciljeve domovinske sigurnosti te da je postigla NATO-ove standarde. “Hrvatski čovjek može biti siguran da može živjeti u miru jer ga brani naša Hrvatska vojska. Možemo biti ponosni na to što smo u kratkom vremenu postigli takve rezultate,” izjavio je.

“Iznimno sam zadovoljan vježbom. Prethodio mu je dugoročan ciklus obuke. Uvertira za Velebit 18 – Združena snaga bila je vježba Kuna 18 i mogu reći da smo opet pokazali sve svoje sposobnosti,” komentirao je sudionik vježbe satnik Vlatko Barilović iz Tenkovske bojne Kune.

Martina Butorac, Vesna Pintarić, OJI, snimili Tomislav Brandt, Mladen Čobanović, Josip Kopi, Maja Siriščević


Organizacija vježbe

Aktivnosti u sklopu vježbe Velebit 18 – Združena snaga provedene su na svim raspoloživim vojnim vježbalištima i poligonima.

Zapovjedništvo operacije Združena snaga bilo je smješteno u vojarni “Josip Jović” na Udbini, a kao podređena zapovjedništva formirana su sljedeća: Zapovjedništvo snaga Sjever na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” i Zapovjedništvo snaga Jug na vojnom poligonu “Dugi otok”.

Zapovjedništvo snaga Sjever bilo je nositelj vježbovnih aktivnosti na vojnim poligonima “Eugen Kvaternik” i “Gašinci” te vojnim vježbalištima “Gakovo”, “Kupa” i “Cerovac”. Zapovjednik Zapovjedništva snaga Sjever bio je general-bojnik Siniša Jurković, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske.

Na tim su se lokacijama provodile vježbe ofenzivnih i defenzivnih operacija uz provedbu bojnih gađanja te svladavanje vodene zapreke. Uz navedeno, provedena je i vježba uništenja terorističke skupine na kojoj je uz djelatni sastav sudjelovala i pričuvna satnija iz sastava 1. pješačke pukovnije Zagreb. Prikazane su i određene sposobnosti Oružanih snaga RH u pružanju potpore civilnim institucijama koje se skrbe o stanovništvu tijekom borbenih djelovanja (smještaj, prehrana, opskrba vodom, medicinska skrb, djelovanje CIMIC-a, psihologa,…).

Zapovjedništvo snaga Jug bilo je nositelj vježbovnih aktivnosti na vojnim poligonima “Rt Kamenjak”, “Dugi otok”, “Žirje”, “Zečevo” i “Crvena zemlja”. Zapovjednik Zapovjedništva snaga Jug bio je komodor Ivo Raffanelli, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice. Na tim su se lokacijama provodile vježbe pomorskih, kopnenih i specijalnih snaga, uključujući i pomorski desant te gađanje ciljeva u zračnom prostoru i na moru.

U vojarni “Josip Jović” na Udbini prikazana je organizacija i rad Zapovjedništva operacije te sposobnosti prednje točke za popunu helikoptera (FARP), ekspedicijskog kampa te prezentacija radiouređaja.


Vježba Velebit 18 – Združena snaga glavni je obučni događaj Hrvatske vojske u 2018. godini. Sudjelovalo je oko 5500 pripadnika Hrvatske vojske i dio pričuvnog sastava, a korištena je borbena i neborbena tehnika te naoružanje i oprema iz svih postrojbi OSRH.


Borbena i neborbena tehnika, naoružanje i vojna oprema u provedbi vježbe

Hrvatska kopnena vojska sudjelovala je sa 146 borbenih sredstava:

tenk M-84

borbeno vozilo pješaštva M-80

borbeno oklopno vozilo Patria

PzH 2000 155 mm

haubica 122 mm D-30

samohodni višecijevni lanser raketa

borbeno oklopno vozilo 20/3.

Hrvatska ratna mornarica sudjelovala je s 18 brodova:

raketna topovnjača

ophodni brod

desantno-jurišni brod

desantni brod – minopolagač

ostali brodovi.

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo sudjelovalo je sa 16 sredstava:

avion MiG-21

avion PC-9M Pilatus

helikopter Mi-8MTV

helikopter OH-58D Kiowa Warrior

helikopter Bell 206B.


Koncept vježbe Velebit 18 – Združena snaga

Na taktičkoj razini prikazane su borbene operacije kroz sve faze, i to ofenzivne operacije od faze pripreme, preko hodnje do uspostave dodira, napada, gonjenja, te obrambene kroz prikaz sposobnosti obrane područja i pokretne obrane te prelazak u protunapad.

Na operativnoj razini prikazano je združeno djelovanje, kao pristup provedbi operacija koji podrazumijeva usklađivanje i koordiniranje različitih vojnih sposobnosti i djelovanja pri stvaranju fizičkih i psiholoških učinaka.