Vojna policija prikazala svoje sposobnosti

Na Danima zaštite i sigurnosti koji su se od 18. do 22. rujna održavali u Zagrebu, uz HGSS, HCK, DUZS, MUP i brojne druge predstavili su se i predstavnici Vojne policije  Ministarstva obrane RH – Satnije za obuku vodiča i službenih pasa (SOVSP) ”Satnik Krešimir Ivošević“. Pripadnici Vojne policije, zajedno sa svojim službenim psima – belgijskim, njemačkim i nizozemskim ovčarima – bili su za okupljene jedan od atraktivnijih dijelova programa.
Na glavnom su zagrebačkom trgu tako prikazane vježbe poslušnosti, načini korištenja službenih pasa u situacijama utvrđivanja identiteta i pretresa osobe, svladavanju sumnjive osobe preskokom psa preko automobila ili njegovim uskokom u automobil, rješavanje talačke situacije te sposobnosti pasa u detekciji droga i eksploziva, kao i rad sa štencima iz vlastitog uzgoja.
Satnik Goran Šimunović, zapovjednik SOVSP-a PVP-a, naglasio je kako iza svakog dobro uvježbanog, službenog psa stoje godine stručnog, predanog rada ali i ljubavi koje djelatnici SOVSP-a kontinuirano ulažu u rad sa psima – a oni svoju važnost i nezamjenjivu ulogu imaju u nizu svakodnevnih vojnih, civilnih, policijskih, carinskih zadaća te, od 2003., u međunarodnim misijama mira u kojima sudjeluju pripadnici VP-a OSRH.

Lada Puljizević, Tomislav Brandt