Vojni izaslanik Crne Gore u RH održao predavanje u Ratnoj školi

Vojni izaslanik Crne Gore u Republici Hrvatskoj brigadir prof. dr. Ivan Mašulović posjetio je 17. veljače Hrvatsko vojno učilište “Dr. Franjo Tuđman”, gdje je održao predavanje polaznicima 22. naraštaja Ratne škole “Ban Josip Jelačić”.

Predavanja su neizostavan dio Nastavnog plana i programa Ratne škole, a tema aktualnog bila je Nacionalna sigurnost, suvremeni izazovi, rizici i prijetnje. Nakon predavanja slijedilo je odgovaranje na brojna pitanja.

Naglašeno je da je za svaku zemlju iznimno važno poznavanje sigurnosnih procesa i pojava koje se odvijaju u njezinu okruženju. U uvjetima globalizacije sigurnosne prijetnje i rizici imaju međunarodni karakter i zahtijevaju suradnju svih službi odgovornih za zaštitu od suvremenih sigurnosnih izazova u okruženju.

Polaznici su upoznati o svijesti pripadnosti euroatlantskom prostoru, koji donosi mnoge političke, gospodarske i sigurnosne prednosti, zatim o prostoru koji je još uvijek izvan euroatlantskih integracija te o aktualnim sigurnosnim izazovima. Istaknuto je da rješavanje sigurnosnih izazova podrazumijeva suradnju država i organizacija iz sigurnosnog sektora na bilateralnoj i multilateralnoj razini.

Uz polaznike Ratne škole, predavanju je nazočio i njezin načelnik brigadir Mijo Kožić te načelnik Katedre strategije brigadir Andrija Platužić.

Tekst i foto: Ratna škola