Vojni vremeplov

Prije 25 godina

Studeni 1991.
Prvi broj Hrvatskog vojnika
Prvi broj službenog časopisa Ministarstva obrane, Hrvatskog vojnika, izišao je krajem studenog 1991. u jeku najžešćih borbi za obranu domovine. Postao je brend u Hrvatskoj vojsci, a ubrzo je prepoznat i u inozemstvu. Hrvatski vojnik na početku je izlazio kao polumjesečnik, donoseći istinu o uspjesima hrvatskih branitelja, ali i tekstove o osnovnim vojnotehničkim znanjima.


Prije 18 godina

1. prosinca 1998.
Ustrojen Dom Glavnog stožera
Dom Glavnog stožera ustrojen je 1. prosinca 1998. kao ustrojstvena cjelina Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske. Preustrojem u travnju 2003. postaje pristožerna postrojba GS-a koja se brine za cjelovitu i neprekidnu logističku potporu Glavnog stožera i MORH-a.


Prije 17 godina

26. studenog 1999.
Simulacijsko središte ZOD-a HKoV-a
Dana 26. studenog 1999. temeljem Zapovijedi načelnika GS OSRH započelo je formalno ustrojavanje Simulacijskog središta Zapovjedništva za obuku i doktrinu HKoV-a. Misija središta jest računalnim simulacijama obučavati zapovjednika i njegov stožer u provedbi donesene odluke te svim drugim elementima, postupcima i procedurama stožernog rada važnim za ostvarenje zadaće postrojbe.


Prije 8 godina

24. studenog 2008.
Prezentacija nove jurišne puške
Suradnja karlovačke tvrtke HS Produkt s MORH-om i OSRH na razvoju jurišne puške VHS 5,56 mm službeno je počela 13. travnja 2007. godine. Sklopljen je Sporazum o suradnji, a prva ispitivanja oružja obavljena su tog lipnja. Dan službene prezentacije, 24 . studenog 2008., bio je i prvi dan trotjednih ispitivanja prve serije od 40 proizvedenih pušaka.


SVIJET:
22. studenog 1963. – U atentatu u Dallasu ubijen američki predsjednik John Fitzgerald Kennedy.
Studeni 2004. – Narančasta revolucija u Ukrajini: nakon drugog kruga predsjedničkih izbora u kojem pobjeđuje Viktor Janukovič počinju masovni prosvjedi pristaša Viktora Juščenka jer ne priznaju legitimnost izbora.
24. studenog 2015. – Na tursko-sirijskoj granici turski lovac F-16 oborio je ruski vojni avion Su-24.


Pripremila Petra Kostanjšak