Zajednička vježba pješačkih i mehaniziranih postroja OSRH za svečani mimohod

Ministar Kotromanović izrazio je zadovoljstvo viđenim i rekao kako je ponosan na  hrvatske vojnike. ”Vidjeli ste impresivnu sliku Oružanih snaga, pješake na Plesu i motorizirani dio na Udbini. Vidjeli ste vrijedne ljude koji se uvježbavaju za mimohod. Jako sam ponosan i želim ih pohvaliti. Napravit ćemo sve da 4. i 5. kolovoza, ne samo u Zagrebu, nego i u Kninu i drugim gradovima proslavimo Dan pobjede, Dan branitelja i 20 godina Oluje na dostojanstven i kulturan način,” naglasio je ministar

U vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu i u vojarni “Josip Jović” na Udbini 23.  je srpnja održana  prva zajednička vježba pješačkih i mehaniziranih postroja Oružanih snaga RH, koji će sudjelovati na svečanom mimohodu u Zagrebu  4. kolovoza 2015., povodom obilježavanja 20. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja. Zajedničko uvježbavanje pješačkog postroja na Plesu te motorizirano – mehaniziranog postroja na Udbini pratili su i ministar obrane Ante Kotromanović, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Drago Lovrić, čelnik Provedbenog stožera za mimohod direktor Glavnog stožera OSRH kontraadmiral Robert Hranj te članovi Provedbenog stožera: zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Mladen Fuzul i zapovjednik Zapovjedno operativnog središta brigadni general Ivan Jurić.

Ministar Kotromanović izrazio je zadovoljstvo viđenim i rekao kako je ponosan na hrvatske vojnike. ”Vidjeli ste impresivnu sliku Oružanih snaga, pješake na Plesu i motorizirani dio na Udbini. Vidjeli ste vrijedne ljude koji se uvježbavaju za mimohod. Jako sam ponosan i želim ih pohvaliti. Napravit ćemo sve da 4. i 5. kolovoza, ne samo u Zagrebu, nego i u Kninu i drugim gradovima proslavimo Dan pobjede, Dan branitelja i 20 godina Oluje na dostojanstven i kulturan način,” naglasio je ministar Kotromanović.
Načelnik Glavnog stožera OSRH, general zbora Drago Lovrić također je zadovoljan pripremama vojnika za mimohod. “Ponosan sam na naše vojnike, nema te zadaće koju nismo spremni izvršiti. Hrvatski je vojnik u Domovinskom ratu pokazao da nema predaje, tako i u miru pokazuje da nema umora,” istaknuo je general Lovrić. Istaknuo je također veoma dobru suradnju koju su Oružane snage ostvarile s Gradom Zagrebom i s postrojbama Ministarstva unutarnjih poslova i civilne zaštite.

“Ovaj mimohod nije klasični vojni mimohod, nego njime želimo pokazati da zajedno s pripadnicima vatrogasne službe, Državne službe za zaštitu i spašavanje, civilne zaštite, HGSS-a, s braniteljima i povijesnim postrojbama radimo na tome da pomognemo hrvatskom narodu, da možemo izvršiti naše zadaće i odgovoriti na sve nevolje,” rekao je brigadni general Jurić.
Pripadnik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, bojnik Ivan Stipić istaknuo je kako pripreme traju već duže vrijeme te da je njemu i njegovim vojnicima ovo drugi veliki mimohod poslije onog u Francuskoj. Uopće ne sumnjam u uspjeh mimohoda, Hrvatskoj se vojsci plješće jer mi uvijek postižemo najbolje rezultate i uvijek smo na tragu pobjednika,” naglasio je bojnik Stipić.
U pješačkom dijelu mimohoda predviđeno je sudjelovanje više od 2500 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske i Ministarstva unutarnjih poslova, civilnih struktura, branitelja i povijesnih postrojbi, a u mehaniziranom postroju koji dolazi nakon pješačkog sudjelovat će više od 300 borbenih i neborbenih vozila i tehnike.
Tako će, primjerice, na mimohodu sudjelovati oko 30 Patrija, oko 40 vozila MRAP, oko 15 vozila HMMWV, 15 motornih vozila i motocikla, desetak tenkova M-84, desetak borbenih vozila pješaštva BVP M-80, oko pet kamiona IVECO, pet minobacača, dvije haubice PZH 2000, te druga vozila i sredstva.

Istodobno, za vrijeme trajanja mimohoda, u Bračkom kanalu, u sklopu plovnog postroja Hrvatske ratne mornarice, isplovit će četiri raketne topovnjače Flotile HRM-a i dva ophodna broda Obalne straže RH.
U sklopu postroja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne bit će angažirano dvadesetak zrakoplova, uključujući MiG-21, Canadair, Pilatus, helikopteri Mi-8 MTV, Bell i druge.

 Petra Kostanjšak, OJI, foto: Tomislav Brandt