Zajedničko uvježbavanje pripadnika ZSS-a i OS-a SAD-a

U skladu s godišnjim planom međunarodne obrambene suradnje, od 24. do 28. listopada 2022. na vojnim lokacijama u Republici Hrvatskoj uspješno je provedeno zajedničko uvježbavanje pripadnika zračne komponente Zapovjedništva specijalnih snaga te pripadnika američkog zrakoplovstva (USAF) iz 57. RQS-a (Rescue Squadron), Aviano, Talijanska Republika. Primarna je zadaća 57. RQS-a povrat izoliranog osoblja. Postrojbu čine timovi borbenih spašavatelja, tzv. Pararescuemen / Pararescue jumper (PJ), koji imaju visoku razinu obuke iz spašavanja i zbrinjavanja ozlijeđenih te najvišu razinu obuke iz medicine.

Tijekom aktivnosti provedena su bojna gađanja iz različitih vrsta oružja i kalibara, uvježbavan je pristup i izvlačenje unesrećenih izoliranih osoba i opreme na nepristupačnom terenu, razrađene su teme vezano uz buduću suradnju te implementaciju novopristigle opreme. Svrha aktivnosti usavršavanje je i razvijanje sposobnosti povrata izoliranog osoblja – posade zrakoplova i ostalog osoblja te pomoći civilnim institucijama. Zadaće se provode u mirnodopskom ili borbenom okruženju, danju i noću, u svim vremenskim uvjetima, sa svih vrsta kopnenih i vodenih površina. Pripadnici koji sudjeluju u aktivnosti uvježbani su za sve zadaće traganja za izoliranom ili nestalom osobom, medicinskog zbrinjavanja u borbenim uvjetima te za sve tehnike ubacivanja u području operacija i izvlačenja iz njega zračnim putem, na kopnenim i vodenim površinama.

Cilj suradnje razvijanje je sposobnosti Tima za izvlačenje i spašavanje u sastavu ZSS-a za provedbu zadaća povrata izoliranog osoblja i opreme što obuhvaća metode traganja i spašavanja (mirnodopski uvjeti) te metode borbenog izvlačenja i borbenog traganja i spašavanja (borbeni uvjeti).

Pripadnici 57. RQS-a svoju primarnu zadaću provode uz potporu postrojbe 56. RQS, koja koristi helikoptere HH-60G Pawe Hawk. Surađujući s 57. RQS-om, Tim za izvlačenje i spašavanje ZSS-a stekao je vrijedna znanja i sposobnosti, u potpunosti primjenjive i kompatibilne za provedbu zadaća na helikopterima UH-60M Black Hawk. Očekuje se kako će sposobnosti izvlačenja izoliranog osoblja biti posebno važne po uvođenju u operativnu uporabu višenamjenskog borbenog zrakoplova Dassault Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Aktivnost je nastavak uspješne suradnje kojom se održava dostignuta razina borbene spremnosti, usvajaju nova znanja i vještine te stječe iskustvo rada s najnovijom opremom za zadaće izvlačenja izoliranog osoblja. Plan međunarodne suradnje za 2023. predviđa još intenzivniju suradnju sa 57. RQS-om.

OJI