“Zapadna Slavonija u Domovinskom ratu 1991.”

Cilj okruglog stola koji bi trebao rezultirati izdavanjem posebne publikacije bio je valorizirati važnost operacija u zapadnoj Slavoniji za vrijeme Domovinskog rata, a raspravljalo se o oslobodilačkim operacijama Otkos 10, Orkan 91 i Papuk 91 te o doprinosu zapadnoslavonskog bojišta u slamanju srpskih agresorskih snaga tijekom 1991. godine…

U Maloj Pisanici pored Bjelovara 28. ožujka počeo je dvodnevni okrugli stol pod nazivom ”Zapadna Slavonija u Domovinskom ratu 1991.“, u organizaciji Bjelovarsko-bilogorske županije i Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Podružnica Bjelovarsko-bilogorske županije, a uz potporu ministarstava obrane, hrvatskih branitelja, unutarnjih poslova i Hrvatskog vojnog učilišta ”Dr. Franjo Tuđman“.
Okruglom stolu nazočili su izaslanik Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH umirovljeni general-pukovnik Mile Ćuk, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane i zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Drago Matanović, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara, izaslanik ministra unutarnjih poslova Zdravko Janić, državni tajnik Ministarstva obrane Zdravko Jakop, prvi načelnik Glavnog stožera OSRH umirovljeni stožerni general Anton Tus, župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs, biskup Bjelovarsko-križevačke biskupije mons. dr. Vjekoslav Huzjak, predstavnici lokalne i područne samouprave, udruga proizišlih iz Domovinskog rata i mnogi drugi.
Prvog dana okruglog stola raspravljalo se o političkim i vojnim prilikama u zapadnoj Slavoniji do oslobađanja i za vrijeme oslobađanja vojarni.
O pregledu političkih prilika uoči otvorene agresije na RH 1991. godine govorio je ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata prof. dr. sc. Ante Nazor, o problemima u istraživanju oslobodilačkih operacija u zapadnoj Slavoniji 1991. godine dr. sc. Natko Maričić Jerčić, o političkim prilikama u zapadnoj Slavoniji tijekom 1990. i 1991. godine dr. sc. Željko Karaula. Svoje promišljanje o srpskoj pobuni u zapadnoj Slavoniji 1990. i 1991. godine iznijela je dr. sc. Janja Sekula-Gibač, a o ulozi Varaždinskog korpusa JNA u ratu protiv BiH i Banjalučkom korpusu JNA 1991. godine u zapadnoj Slavoniji govorio je dr. sc. Davor Marijan.
Održani su također paneli o oslobađanju vojarni u Čakovcu, Varaždinu, Koprivnici, Križevcima, Bjelovaru, Doljanima kod Daruvara, Požegi i Virovitici te o značaju policije u Domovinskom ratu na području zapadne Slavonije.
U svojem je obraćanju general-pukovnik Mile Ćuk naglasio važnost uloge zapadne Slavonije u Domovinskom ratu, podsjetivši na najvažnije oslobodilačke operacije na tom području, Otkos 10 te Orkan 91 i Papuk 91.
Otvorivši okrugli stol general-pukovnik Drago Matanović istaknuo je kako je važno raspravljati o događajima s početka Domovinskog rata kako bi se rasvijetlile povijesne činjenice te konkretizirale okolnosti i uloga tog povijesnog vremena za bjelovarsko-bilogorski kraj, ali i za cijelu Hrvatsku. ”Oslobađanje vojarni koje je omogućilo naoružavanje Hrvatske vojske i oslobađanje prvih prostora u Hrvatskoj počelo je upravo iz zapadne Slavonije u vojnim operacijama Otkos 10 i Orkan 91 te Papuk 91,” poručio je general Matanović, zaključivši kako je ovim operacijama vraćeno ono najvažnije i najznačajnije, a to je osjećaj sigurnosti, te su stvoreni uvjeti za odvijanje civilnog života, posebice u 120 oslobođenih sela i naselja.
Državni tajnik Zdravko Jakop također je pozdravio inicijativu Bjelovarsko-bilogorske županije o održavanju ovog okruglog stola istaknuvši: ”Iznimno je važno razgovarati o povijesti, širiti spoznaje i čuvati istinu o pobjedničkom Domovinskom ratu.” Podsjetio je također na mnoge događaje koji su se odvijali za vrijeme Domovinskog rata u zapadnoj Slavoniji podsjetivši da su često zaboravljeni te da se nada da će ovim okruglim stolom pronaći svjetlo dana te u budućnosti i rezultirati nekom novom publikacijom.
Prvi načelnik Glavnog stožera OSRH umirovljeni stožerni general Anton Tus također se prisjetio formiranja i angažmana pripadnika Hrvatske vojske u zapadnoj Slavoniji, oslobađanja vojarni i oslobodilačkih operacija koje su ostvarile najveću pobjedu u Domovinskom ratu, a u zapadnoj Slavoniji doživjela najveći i najteži poraz istaknuvši: ”Zahvaljujući operacijama u zapadnoj Slavoniji oslobođeno je više od 2200 četvornih kilometara hrvatskog prostora, odnosno 130 sela i zaselaka.”
Župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs pozdravio je goste i predavače, naglasivši kako je iznimno zadovoljan jer na okruglom stolu sudjeluju svi oni koji su bili i imali izniman doprinos u Domovinskom ratu u to povijesno vrijeme. Zaključeno je kako je cilj ovog okruglog stola valorizirati važnost operacija u zapadnoj Slavoniji za vrijeme Domovinskog rata, a u konačnici, naglašeno je, okrugli stol ”Zapadna Slavonija u Domovinskom ratu“ trebao bi rezultirati izdavanjem posebne publikacije.
Zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Drago Matanović istaknuo je kako je važno raspravljati o događajima s početka Domovinskog rata kako bi se rasvijetlile povijesne činjenice te konkretizirale okolnosti i uloga tog povijesnog vremena za bjelovarsko-bilogorski kraj, ali i za cijelu Hrvatsku. ”Oslobađanje vojarni koje je omogućilo naoružavanje Hrvatske vojske i oslobađanje prvih prostora u Hrvatskoj počelo je upravo iz zapadne Slavonije u vojnim operacijama Otkos 10 i Orkan 91 te Papuk 91,” poručio je general Matanović, zaključivši kako je ovim operacijama vraćeno ono najvažnije i najznačajnije, a to je osjećaj sigurnosti te su stvoreni uvjeti za odvijanje civilnog života, posebice u 120 oslobođenih sela i naselja.

OJI, Foto Josip Kopi, Davor Kirin