Započela gradnja podmornica A26

Švedski je Saab započeo gradnju prve od dviju podmornica tipa A26 nove generacije namijenjene potrebama Kraljevske švedske ratne mornarice. Prvi čelični limovi koji će služiti za izgradnju tlačnog trupa izrezani su 4. rujna u Saab Kockumsovu brodogradilištu Karlskrona čime je svečano obilježen početak programske faze proizvodnje plovila, a ujedno je i okončana faza razvoja i projektiranja.

(Foto: Saab)

A26 nova je generacija podmornica sa sposobnošću plovidbe svim oceanima i morima te u širokom spektru uvjeta u okolišu. Osim morskim minama i torpedima, podmornica može biti naoružana i raketama. Možda je jedinstvena značajka dizajna A26 tzv. Multi Mission Portal namijenjen lansiranju i dohvatu raznovrsnih tereta kao što su besposadna plovila i ronilice, kao i ona s posadom. Podmornica A26 također je i platforma namijenjena obavještajnim zadaćama unutar šire obrambene mreže. Podmornice A26 bit će stupovi buduće švedske mornaričke obrane te su daljnji korak u švedskoj tradiciji modularnog dizajna i gradnje. Osiguravaju najveću operativnu učinkovitost s nižim troškovima tijekom radnog vijeka. Već je samim razvojem A26 predviđena trenutačna prilagodba podmornice u skladu s budućom misijom. Podmornice će biti pogonjene konvencionalnim dizelsko-električnim pogonskim motorima i opremljene Kockumsovim Stirling AIP sustavom koji podmornicu čini akustički teško zamjetljivom.


Saab je 30. lipnja ove godine sa švedskom Upravom za materijalne resurse potpisao ugovore o izgradnji, verifikaciji i isporuci dviju novih podmornica tipa A26 ukupne vrijednosti 7,6 milijardi švedskih kruna (814 milijuna eura). Isporuka prve podmornice predviđena je 2022. godine.


Maja PTIĆ GRŽELJ