Završena obuka za borbenog spasioca

U Središtu za obuku i doktrinu logistike u Požegi provedena je od 25. siječnja do 10. veljače obuka za borbenog spasioca.

Riječ je o intenzivnoj obuci na kojoj polaznici usvajaju potrebna znanja i vještine propisane Programom obuke za borbene spasioce te stječu dodatnu osposobljenost DOS Z164 i potvrdu za rad borbenog spasioca u trajanju od dvije godine.

Uz teorijski dio, naglasak je stavljen na kompletno zbrinjavanje ranjenika. Polaznici uz realističan prikaz ozljeda uvježbavaju algoritam postupaka od trenutka stradavanja do dolaska MEDEVAC tima pri čemu poduzimaju sve potrebne radnje i postupke.

Vojnikinja Karmen Ivanković istaknula je važnost obuke s obzirom na praktičnost primjene u životu te budućoj pripremi za NATO-ovu aktivnost ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj, a vojnik Ante Bulog izrazio je zadovoljstvo pristupom i stručnošću instruktora koji su proveli cjelokupnu obuku te ih tako osposobili za zahtjevnu ulogu borbenog spasioca.

Sedam polaznika i jedna polaznica nakon provedenih pismenih i praktičnih provjera u potpunosti su zadovoljili sve kriterije te im je bojnik Stjepan Pitlović uručio potvrde o osposobljenosti.

Tekst i foto: Goran Mažar