Završno natjecanje Ponos domovine ’19 na HVU-u

Završno natjecanje Ponos domovine ’19 održano je od 4. do 6. travnja na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH.

Projekt Ponos domovine srednjoškolsko je natjecanje edukativno-sportskog karaktera usmjereno jačanju domoljublja i afirmaciji pozitivnih društvenih vrijednosti. Riječ je o provjeri znanja u formi kviza za polaznike srednjoškolskih programa, na kojem se uz teme iz Domovinskog rata i odgoja pojavljuje i gradivo iz hrvatske povijesti i zemljopisa, ekologije, religije, morala i etike, energetske učinkovitosti i slično. Sastavni su dio projekta i sportska natjecanja, čime se potiče sportski duh i zajedništvo. Na završnom natjecanju Ponos domovine ’19 sudjelovalo je 36 učenika sa svojim mentorima iz srednjih škola s područja Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

U završno natjecanje plasirale su se Gimnazija Požega, Druga gimnazija iz Varaždina, Ekonomska i trgovačka škola “Ivan Domac” iz Vinkovaca, V. gimnazija “Vladimir Nazor” iz Splita, III. gimnazija iz Zagreba, Srednja škola “Hrvatski kralj Zvonimir” iz Krka, Gimnazija “Andrija Mohorovičić” iz Rijeke, Srednja škola Novi Marof, Turističko-ugostiteljska škola Split, a iz Bosne i Hercegovine Gimnazija “Fra Dominik Mandić” i Srednja strukovna škola iz Širokog Brijega. (Z. Lovašen, D. Volarić)