Združeni odgovor 2024

HKoV je na Slunju uz potporu HRZ-a i Obavještajne pukovnije proveo jednu od najvećih ovogodišnjih vojnih vježbi OSRH

Stižemo na područje uz Taktičko polje Centar poligona “Eugen Kvaternik“ kod Slunja. Još je sve vrlo mirno. Na-ilazimo na pripadnike Tenkovske bojne Kune Gardijske oklopno-mehanizirane brigade (GOMBR), vrše popunu streljivom svojih tenkova M-84. Hodamo dalje i na nekoliko stotina metara udaljenosti vidimo nekoliko oklopnih vozila Patria. Ne vidimo oznake, ali znamo da je to ekipa iz Gardijske mehanizirane brigade (GMBR), tj. Tigrovi i Gromovi. Neki se kreću, ali većina sjedi ili stoji oko vozila. To je i logično, jer smo na teren stigli nekoliko sati prije akcije. Naime, dok smo s organizatorima iz Hrvatske kopnene vojske dogovarali praćenje vježbe Združeni odgovor 2024, upozorili su nas na to da će tijekom glavnog događaja 23. svibnja na TPC-u biti puno kretanja tehnike, ali i bojnog gađanja iz različitih oružja. Spremala se – napadna (ofenzivna) operacija. Stoga smo, zbog mjera sigurnosti, mogli obići postrojbe koje su sudjelovale dosta vremena prije akcije, a onda tek kad oružje utihne. Početak je planiran točno u 11 sati i koristimo preostalo vrijeme da bismo došli do ključnih informacija. Dakle, Združeni odgovor održavao se od 16. do 24. svibnja i jedna je od najvećih ovogodišnjih vježbi Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH). Nositelj joj je bio HKoV, a uključene su i postrojbe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Obavještajne pukovnije. Najkraće rečeno, cilj je vježbe povećati dostignute operativne sposobnosti združenog djelovanja postrojbi HKoV-a kao i steći uvid u spremnost za provedbu dodijeljenih misija i zadaća. Uz riječ združeno, najčešće se čula riječ višerodovski. Na glavnom dijelu vježbe bio je i načelnik Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Tihomir Kundid.  Objašnjavajući njezin kontekst i svrhu, istaknuo je kako suvremene bojišnice karakteriziraju združene operacije, stoga je njezin fokus bio upravo na združivanju rodova manevarskih snaga i snaga borbene potpore.

Svijest o situaciji

Dakle, HKoV je na Slunju združio više postrojbi iz više svojih rodova, pa kroz višednevne aktivnosti uvježbavao i provjeravao njihovu integraciju, interoperabilnost, taktičku obučenost te zapovijedanje i nadzor. To je značilo da ste tih dana uz pripadnike dviju gardijskih brigada na poligonu mogli vidjeti i njihove kolege iz Topničko-raketne pukovnije, Bojne veze, Pukovnije PZO, Inženjerijske pukovnije… Kad se pribroje već spomenuti pripadnici HRZ-a i OP-a, u vježbi je sudjelovalo oko 700 pripadnica i pripadnika OSRH. Od tehnike su, uz tenkove i Patrije, među ostalim, korištena borbena vozila pješaštva M-80, samohodne haubice PzH 2000, haubice D-30, samohodni višecijevni lanseri raketa (SVLR) BM-21 Grad, minobacači M75, te helikopteri OH-58D Kiowa Warrior i UH-60M Black Hawk.

Akcijski vrhunac vježbe mogli smo promatrati isključivo sa sigurne udaljenosti, s promatračnice, tj. tribine na brdu Debela glava. Uz načelnika GS-a, s nama su bili i zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta general-bojnik Slaven Zdilar, zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske brigadni general Valentin Skroza te drugi zapovjednici i predstavnici ustrojstvenih cjelina OSRH. Otprilike smo na 320 m nadmorske visine. Gledamo ravno prema zapadu, na Taktičko polje Centar koje se vidi kao na dlanu. Našu vlastitu svijest o situaciji poboljšava i golemi zaslon postavljen uz tribinu, na njemu je slika koju prenose kamere s besposadnih letjelica. U blizini je bio i glasni radiouređaj preko kojeg smo čuli komunikaciju između aktera operacije. Isto tako, svaki segment akcije za goste bio je popraćen odgovarajućim komentarom časnika koji je specijalist za taj seg-ment (manevar i topništvo, vatrena potpora te obavještajno djelovanje).

Tenk M-84 u vatrenoj akciji. Svakih nekoliko minuta tijekom glavne napadne operacije, čuo bi se zvuk motora i na bojišnicu bi stigla neka nova grupa oklopnih vozila te počela s djelovanjem iz topova, strojnica, protuoklopa…

Koloplet dima, vatre i buke

Ometajući faktor za akciju mogle su biti vremenske prilike, bilo je vedrine, ali i prijetećih, niskih crnih oblaka. No, to nije smjelo biti presudno za (ne)uspjeh. Sukladno scenariju, postrojbe HKoV-a združene u namjenski organizirane snage trebale su provesti kratku i učinkovitu napadnu (ofenzivnu) operaciju, svladati protivnika i preuzeti nadzor nad širim područjem TPC-a.

Nešto prije napada, pred nama su se pojavila dva HRZ-ova helikoptera Kiowa Warrior, leteći nisko nad TPC-om. Bio je to uvod u pokret kopnenih snaga. Svakih nekoliko minuta, čuo bi se zvuk motora i na bojišnicu bi stigla neka nova grupa oklopnih vozila te počela s djelovanjem iz topova, strojnica, protuoklopa… A onda bismo iz daljine začuli tutnjavu haubica, topova i SVLR-a. Ponekad bi odjeknula i eksplozija ni iz čega, tj. simulirano djelovanje protivničkog topništva i protuoklopa. S vremenom su TPC i okolni brežuljci postali koloplet dima, vatre i buke. No, sve ima smisla: komentatori precizno objašnjavaju sve detalje scenarija i shvaćamo da postrojbe postupaju baš kako i trebaju. U jednom se trenutku iz radiouređaja zaorilo: “Imamo kišu!“ No, postrojbe Hrvatske vojske nastavile su s napredovanjem, sve dok naposljetku nisu iskrcale pješaštvo, a protivnik više nije imao snage preokrenuti tijek događaja u svoju korist. Postrojbe su mu uništene ili su potisnute, a objekt napada je zauzet. Za kraj, na poprište je stigao i Black Hawk te pomoću užeta tehnikom grozda s terena izvukao izvidnike Obavještajne pukovnije. Gotovo sat vremena intenzivne, ali stvarno intenzivne akcije, došlo je svojem kraju.

“Zbog ovoga se bira vojnički poziv“

Krećemo prema TRC-u i gledamo aktere operacije kako stižu sa svojim vozilima te se postrojavaju za završni prijavak. Uspjeh je, čini se, bio potpun. Kako se i očekivalo, uključene postrojbe pokazale su svoje sposobnosti u bojnim gađanjima kao i zajedničkom višerodovskom djelovanju prilikom provedbe ofenzivnih aktivnosti. Zapovjednik 1. mehanizirane bojne Tigrovi GMBR-a pukovnik Marko Krpan na Združenom odgovoru zapovijedao je namjenski organiziranom bojnom. Bila je među ključnim snagama za provedbu napadne operacije. I nije skrivao zadovoljstvo. “Pokazali smo svoje sposobnosti i mogućnosti u jednom organiziranom i združenom manevru. Sve je provedeno kao što je planirano, zadaće i cilj su ostvareni”, istaknuo je pukovnik. Upućujući pohvale svim sudionicima vježbe, dodao je kako je izvrsno što mladi pripadnici pokazuju velik interes i motiv za obučne procese i vježbe kao što je Združeni odgovor 2024. “Tada oni zaista mogu pokazati zašto su odabrali vojnički poziv”, istaknuo je Krpan. Sličan je bio i komentar general-pukovnika Kundida koji je uputio postrojenim sudionicima. Rekavši kako je iznimno zadovoljan svime što su pokazali, kratko je zaključio: “Uložili ste vrijeme, trud i energiju u procese obuke i priprema, sve potrebno da biste došli do krune tog procesa, a to je vježba s bojnim gađanjem”.


Pokazali smo svoje sposobnosti i mogućnosti u jednom organiziranom i združenom manevru”, istaknuo je pukovnik Marko Krpan koji je zapovijedao jednom od glavnih obučnih skupina

poručnik Josip Lukinac, Tenkovska bojna Kune, GOMBR:

“Jedna od onih zlatnih prilika“

“Sad kad je sve završilo, mogu reći da je ovakav događaj jedna od onih zlatnih prilika kad uvježbavamo sve ono za što se pripremamo.  Zapravo, bila mi je čast sudjelovati jer mi je ovo bila prva takva vježba s bojnim gađanjem u kojoj sam bio u ulozi zapovjednika tenkovskog voda. Ovdje smo imali dobru kombinaciju iskustva i mladosti, bolje smo se upoznali međusobno, ali u neku ruku i same sebe te svoje sposobnosti. Mogli smo vidjeti što radimo dobro, što ćemo zadržati, ali i gdje se još možemo popraviti. Jedva čekamo iduću vježbu!

 pozornica Dijana Nikov, 2. mehanizirana bojna Gromovi, GMBR:

“Akcija je bila kompleksna“

Kao strijelac bacačem granata bila sam u iskrcajnom dijelu jednog od vozila Patrija. Što se tiče vježbe, rekla bih da je sve izgledalo baš moćno. Akcija je bila združena, kompleksna. Kad je počela pucnjava, obuzelo nas je jako puno adrenalina. Puno različitih postrojbi i ljudi na jednom mjestu, to je iznimno zanimljivo. Svi se nadamo da ćemo brzo opet sudjelovati u sličnoj vježbi.

 vojnik Mate Bošnjak, 2. mehanizirana bojna Gromovi, GMBR:

“Skok naprijed s novim oružjem“

Nedavno sam zadužio novu puškostrojnicu FN Minimi kalibra 7,62 mm i sad sam imao priliku uporabiti je. Ukratko, to je snažno, moćno oružje, velikog kapaciteta spremnika i za nas puškostrojničare iznimno velik skok naprijed. Njegove sposobnosti mogu doći do izražaja i u ovakvoj operaciji, i mi smo ih iskoristili u scenariju, najviše kod pokrivanja svojih postrojbi.

 skupnica Katarina Janči, 2. mehanizirana bojna Gromovi, GMBR:

“Svatko zna što radi“

S Patrijom CRO 30L kojom zapovijedam najintenzivnije smo se pripremali zadnjih šest dana te ispalili puno streljiva i iz topa i iz strojnice. Sustavi su radili bez greške! Ovdje, u napadnoj operaciji, baš kao i cijela posada bila sam jednostavno koncentrirana na svoju zadaću. Nas troje smireno komuniciramo, pratimo situaciju i svatko zna što radi. Da bismo to postigli, intenzivno smo se uvježbavali. Na vježbi je najuzbudljivije bilo što smo djelovali zajednički s gusjenicama, tj. tenkovima i borbenim vozilima pješaštva.

 skupnik Denis Sotinac, 1. mehanizirana bojna Tigrovi, GMBR:

“Adrenalin kao pomoć“

Zapovjednik sam vozila Patria CRO 30L i prvi dočasnik voda. S vozilom i njegovim oružnim sustavima uvježbavamo se već dugo. Kao posada dobili smo najbolje naoružanu Patriju i to je velik kompliment. Što se nas tiče, mi smo potpuno obučeni i spremni za bilo kakvu zadaću. Da, ovdje je adrenalin proradio čim smo čuli signal za pokret, pomogao nam je pri fokusiranju i odmah smo počeli izvršavati misiju najbolje što znamo.

 razvodnik Josip Velečko, 1. oklopno-mehanizirana bojna Sokolovi, GOMBR:

“M-80 ide do maksimuma, očekujemo Bradleyje“

Združeni odgovor nije mi prva vježba slične razine, ali uvijek postoji doza uzbuđenja i prilika da se nauči nešto novo. U ovom slučaju, najzanimljivije je bilo združeno djelovanje i drago mi je što vidim da napredujemo i sve smo bolji. Sad sam ciljač-operater na BVP-u M-80, na vježbi smo iskoristili njegove mogućnosti do maksimuma. U postrojbi očekujemo dolazak BVP-a Bradley i već se za to pripremamo, razmišljamo o njegovim mogućnostima i naoružanju: volio bih i dalje biti ciljač.


Domagoj Vlahović

Foto:  Tomislav Brandt, Dražen Volarić