Pokazne vježbe za oduševljene građane

Pripadnici Hrvatske vojske zajedno s brojnim okupljenim građanima u Zagrebu, Splitu, Puli i Osijeku obilježili su Dan državnosti Republike Hrvatske

Dan državnosti prilika je za sjećanje na povijesne trenutke borbe za neovisnost i slobodu Republike Hrvatske, kao i prilika za izražavanje zahvalnosti svim hrvatskim braniteljima te pripadnicima Oružanih snaga koji svakodnevno služe domovini. Tim povodom u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Puli bio je izložen taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike te opreme Hrvatske vojske. U Zagrebu je na RSC Jarun, pred nekoliko tisuća okupljenih građana i visokim državnim dužnosnicima, održan svečani program u sklopu kojeg je proveden prikaz vježbi pripadnika Hrvatske vojske i MUP-a te letački program Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Među visokim dužnosnicima na svečanom obilježavanju Dana državnosti bio je i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general-pukovnik Tihomir Kundid. Svečani program započeo je nastupom Zagrebačkih mažoretkinja i Kravat pukovnije uz sudjelovanje kulturno-umjetničkih društava te Policijske klape “Sv. Mihovil”.

Pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga izveli su zajedno s djelatnicima MUP-a padobranski skok s hrvatskom zastavom, zastavom Europske unije i NATO-a. Održali su pripadnici ZSS-a i niz pokaznih vježbi u zraku, na kopnu i u vodi uz simulaciju spašavanja u kriznim situacijama, demonstrirajući visok stupanj svoje spremnosti i profesionalnosti.

Počasno-zaštitna bojna prikazala je vojno-akrobatsku ceremoniju uz izvođenje koreografije s puškama. Vježbe vodiča i službenih pasa Pukovnije Vojne policije uključivale su prikaz vježbi poslušnosti službenih pasa, detekcije droga, uporabe službenih pasa prilikom provjere identiteta osobe te u operativno-taktičkim zadaćama. Završni dio svečanosti uključivao je letački program Hrvatskog ratnog zrakoplovstva: prelete helikoptera OH-58D Kiowa Warrior i UH-60M Black Hawk, akrogrupe “Krila Oluje” te aviona Rafale.

Svi posjetitelji imali su priliku uživati u tradicionalnom vojničkom grahu, koji su pripadnici Hrvatske vojske dijelili u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Puli, pridonoseći tako svečanom ozračju obilježavanja Dana državnosti.

Ivana Balenović

Foto:  Tomislav Brandt