Zrakoplovi HRZ-a dio spektakla Airshowa Čakovec

Borbeni zrakoplov MiG-21, Canadair CL 415 i Air Tractor 802 uz atraktivan nastup akrogrupe “Krila Oluje” predstavili su Hrvatsko ratno zrakoplovstvo na zrakoplovnoj manifestaciji Airshow Čakovec 2018 koja se 9. i 10. lipnja održala u Pribislavcu

Prelet MiG-a 21, nastup četiriju akrobatskih skupina, pokazna vježba Canadaira CL 415 i Air Tractora 802, samo je dio ovogodišnjeg spektakla na međimurskom nebu održanog u sklopu zrakoplovne manifestacije Airshow Čakovec 2018, koji je i ove godine privukao velik broj posjetitelja.
U ime potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH Damira Krstičevića, manifestaciji je nazočio pomoćnik ministra Roman Mikulić sa suradnicima uz zamjenika zapovjednika i načelnika Stožera HRZ-a brigadira Michaela Križanca.
Ova već tradicionalna zrakoplovna manifestacija u organizaciji Aerokluba Međimurje održala se 9. i 10. lipnja 2018. u Pribislavcu, a njezina je primarna zadaća promocija letačkog sporta među mladom populacijom, čime se nastavlja tradicija međimurskog zrakoplovstva.
Zrakoplovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva svojim su nastupima izazvali posebno oduševljenje i interes okupljenih na čakovečkom Airshowu koji se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović.
Pomoćnik ministra obrane Mikulić pohvalio je organizaciju ove manifestacije koja, kako je rekao, zasigurno povećava interes mladih za letačke discipline.

“Sustavno radimo na jačanju Hrvatskog ratnog zrakoplovstva kako bi u svakom trenutku čvrsto i snažno mogli odgovoriti na bilo koju ugrozu ili opasnost te biti na raspolaganju našem narodu kad je to najpotrebnije,” rekao je Mikulić dodavši kako je napor u modernizaciji zrakoplovne tehnike prepoznat te “rezultirao povećanjem interesa za studijske programe aeronautika i vojno inženjerstvo”.
Tako su borbeni zrakoplov MiG-21, Canadair CL 415 i Air Tractor 802 uz atraktivan nastup akrogrupe “Krila Oluje” predstavili Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, a dio ovogodišnjeg Airshowa bila je i austrijska ekipa Flying Bulls, koja se predstavila s četirima avionima: dva Fairchild Dornier Alpha Jeta, Lockheed P-38 Lightningom i Vought F4U Corsairom. Letački program otvorio je Zoltan Vereš, jedno od najzvučnijih imena na području akrobatskih letova.
Oduševljenje okupljenih izazvao je program engleskog Raven Teama i latvijskih zračnih akrobata iz skupine Baltic Bees koji su se predstavili sa šest aviona L-39C Albatros i novim programom pripremljenim povodom 10 godina njihova rada. Dio letačkog programa bili su i različiti modeli aviona s mlaznim motorima, helikopteri i jedrilice.
Osim za akrobacije pilota u zraku, velik je interes bio i za modele zrakoplova te zanimanje vojnog pilota pa je tako organiziran i poseban dolazak osnovnoškolaca, prije svega učenika sedmih i osmih razreda koji su u razgovoru s pilotima HRZ-a saznali nešto više o povijesti i djelovanju HRZ-a, ali i o tome kako postati vojni pilot.

Učenicima je prezentiran i program dragovoljnog vojnog osposobljavanja, a s obzirom na to kako se povratak Hrvatske vojske u Varaždin planira do kraja 2018. godine, manifestaciji su nazočili i pripadnici legendarne 7. gardijske brigade Pume.
Najviše pažnje među posjetiteljima izazvao je računalni simulator letenja borbenim avionom gdje su djeca, ali i odrasli, mogli isprobati kako je to upravljati borbenim avionom. Naime, Ministarstvo obrane Republike Hrvatske sudjeluje kao dugogodišnji izlagač na brojnim sajmovima koji se vežu uz visoko obrazovanje i edukaciju.
Jelena Jakšić
Foto Mladen Čobanović