15 godina Središta za borbenu obuku

“Uskladiti i organizirati sve obučne aktivnosti zahtjevan je posao. Odgovorno tvrdim da SBO profesionalno izvršava sve zadaće. Upravo to nadređenim zapovjedništvima daje jamstvo pouzdanosti i sigurnosti u tu postrojbu i njezine pripadnike,” rekao je zapovjednik ZOD-a brigadir Željko Šikić

Središte za borbenu obuku Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” zadnjih petnaestak godina priprema pripadnike OSRH za njihove zadaće. Kako je smješteno na slunjskom poligonu, svaki se dan ondje mogu vidjeti simulacije vojnih vježbi, ali i čuti plotuni, i to s raznih dijelova poligona gdje se provodi praktična provjera postrojbi. Tih su 15 godina rada pripadnici Središta obilježili 28. ožujka, kad je umjesto na vježbanju, naglasak ipak bio na obljetnici.
Iako je SBO relativno mlada postrojba, njegova povijest seže još u 1995. godinu. Nakon vojno-redarstvene operacije Oluja, vojni poligon “Eugen Kvaternik” počeo se ciljano koristiti u svrhu obuke pripadnika OSRH. Ipak, pet je godina trebalo da i službeno bude donesena odluka o ustrojavanju postrojbe čija bi primarna zadaća bila obuka vojnika. Konačno, 1. travnja 2003., SBO je počeo raditi.
Otad pa do danas, SBO pruža potporu HKoV-u. Simulacijskim sustavom MILES 2000 provodi vježbe s pomoću kojih provjerava obučenost pripadnika OSRH u vojnim zadaćama. U proteklih petnaest godina održano je više od devedeset takvih vježbi za više od deset tisuća domaćih i stranih vojnika.
S obzirom na to da se datum obljetnice ustrojavanja SBO-a ove godina preklopio s Uskrsom, svečani protokol održan je nekoliko dana prije. Među uzvanicima bio je zapovjednik HKoV-a brigadni general Siniša Jurković, koji je istaknuo važnost rada te postrojbe u godini spremnosti i aktivnosti hrvatskog vojnika: “Kad govorim o spremnosti, mislim na širi pojam koji uključuje obuku i opremanje pripadnika OSRH za mnogobrojne situacije. Bez osiguranih dobrih uvjeta nema uspjeha. Od svih vas, bez obzira na to na kojoj se dužnosti nalazili, očekujem potpunu predanost zadaći, a najviše od svega brigu o potrebama ljudi na kojima naš sustav počiva.”
Zapovjednik ZOD-a brigadir Željko Šikić iskoristio je prigodu kako bi pripadnicima postrojbe čestitao i zahvalio na kvalitetnom izvršavanju zadaća: “Uskladiti i organizirati sve obučne aktivnosti zahtjevan je posao. Odgovorno tvrdim da SBO profesionalno izvršava sve zadaće. Upravo to nadređenim zapovjedništvima daje jamstvo pouzdanosti i sigurnosti u tu postrojbu i njezine pripadnike.”
Zapovjednik SBO-a brigadir Mario Lilić nije krio koliko je ponosan na svoju postrojbu. Iako ih nema mnogo, većina pripadnika može se pohvaliti vrsnim znanjem i bogatim iskustvom koje su stekli u Domovinskom ratu ili u međunarodnim vojnim operacijama. Svoje sposobnosti prenose sljedećim generacijama, čime daju velik doprinos Oružanim snagama RH.
Nakon govora uzvanika i čitanja čestitke ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, zaslužni pripadnici SBO-a primili su pohvale za svoj rad. Osim toga, podijeljene su nagrade pobjednicima u natjecanjima u streljaštvu i stolnom tenisu.
U sklopu protokola uzvanici i pripadnici SBO-a prisjetili su se svojih kolega koji su poginuli u Domovinskom ratu te zapalili svijeću za njih ispod križa na Perivoju bl. Ivana Merza. Tim je povodom služena i misa u Vojnoj kapelaniji “Bl. Ivan Merz”. U novoizgrađenoj drvenoj kapelici misu je predvodio dekan Karlovačkog vojnog dekanata Vladislav Mandura. U propovijedi je pozvao SBO da nastavi među pripadnicima OSRH širiti vrijednosti domoljublja, zajedništva i ljubavi prema bližnjem. Pozvao je također i vojnike da ne odbacuju te vrijednosti.
Obilježavanje obljetnice ustrojavanja SBO-a bio je za njegove pripadnike mali odmak od uobičajene rutine. No, oni već punom parom nastavljaju pripreme za nadolazeće vježbe. Jedna od njih bit će i obuka pričuve, koju general Jurković smatra iznimno važnom za razvoj sposobnosti cjelokupnog obrambenog sustava. Istodobno, u SBO-u se vesele još jednoj proslavi: prvoj obljetnici izgradnje svoje kapelice, koju se nadaju proslaviti misom na vanjskom oltaru.
Bit će sigurno još puno obljetnica u SBO-u. Dokle god novi vojnici budu pristizali u OSRH, Slunj će biti nezaobilazna postaja u njihovoj obuci. “Učinkovitost i spremnost OSRH naš je imperativ. Samo kvalitetnom obukom i provedbom vježbi na zemljištu mogu se steći iskustva i održavati zahtijevane sposobnosti za sve razine obuke,” zaključio je brigadir Šikić.

Iva Gugo, snimio Tomislav Brandt