Obilježena 19. obljetnica Središta za borbenu obuku

Središte za borbenu obuku Zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan“ svečano je obilježilo 19. obljetnicu ustrojavanja, na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ Slunj 31. ožujka 2022. Svečanosti su uz djelatnike Središta nazočili gradonačelnica grada Slunja gđa. Mirjana Puškarić i  predstavnici institucija grada Slunja, a nazočnima su se prigodno obratili Zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu brigadni general Željko Ljubas i Zapovjednik Središta za borbenu obuku pukovnik Roman Kelnerić.

General Ljubas istaknuo je da je uloga Središta za borbenu obuku u potpori postrojbama OSRH, institucijama Republike Hrvatske u sustavu nacionalne sigurnosti, saveznicima i partnerima u pripremi i provedbi svih obučnih događaja i uvježbavanja neizmjerno važna za spremnost i uvježbanost naših postrojbi i pojedinaca. „Svojim dosadašnjim trudom i zalaganjem izgradili ste se u prepoznatljivu i nezamjenjivu postrojbu na koju OSRH računaju i na koju je Zapovjedništvo za obuku i doktrinu s razlogom ponosno dodao je.

Pukovnik Kelnerić osvrnuo se na povijest i misiju Središta za borbenu obuku istaknuvši: „Danas Središte za borbenu obuku svestrano upravlja provedbom ocjenjivanja borbene obučenosti postrojbi kao temeljnom zadaćom, ali i provedbom potpore na poligonu kako postrojbama OSRH tako i savezničkim snagama NATO-a i partnerskim zemljama“. U osvrtu na zadaće koje su djelatnici Središta uspješno proveli u izazovnoj 2021. godini, kao i  zadaće koje su pred njima, naglasio je da su sve zadaće predstavljale izazov u radu, ali i dodatan trud i motivaciju za uspješno održavanje dostignutih sposobnosti te unapređenje rada Središta, na što je kao Zapovjednik izuzetno ponosan, jer rezultati su uspjeh zajedničkog rada svih pripadnika Središta za borbenu obuku.

Pohvale i nagrade najzaslužnijim djelatnicima Središta uručili su brigadni general Željko Ljubas,  pukovnik Roman Kelnerić i prvi dočasnik Središta stožerni narednik Zoran Jarni.

Obilježavanju obljetnice prethodio je malonogometni turnir ustrojstvenih cjelina Središta za borbenu obuku, a nakon svečanosti uzvanici su zapalili svijeće u spomen poginulim braniteljima u Domovinskom ratu na Perivoju blaženog Ivana Merza te je tim povodom služena i Sveta misa u kapelici na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ Slunj koju je vodio župnik iz Udbine i Vojni kapelan Josip Šimatović.

 

Tekst i foto: Z. Jarni/SBO