Opsežan i zahtjevan plan obuke

Potrebno je koristiti sva iskustva i stručnost koja su stečena u Domovinskom ratu i međunarodnim vojnim operacijama, a posebno je važno prilagoditi se i novim trendovima ratovanja prema kojima se treba planirati svaka obuka i izobrazba

Na obilježavanju 20. obljetnice ustrojavanja Središta za borbenu obuku bili su  zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan“ brigadni general Željko Ljubas, zapovjednik Središta za borbenu obuku, pukovnik Roman Kelnerić, dosadašnji zapovjednici, danas brigadiri u mirovini Ivan Jurilj i Mario Lilić te brojni drugi uzvanici.

Obuka u skladu s najvišim NATO-ovim standardima

“Pripadnici Središta za borbenu obuku u proteklom razdoblju uspješno su proveli sve zadaće koje su postavljene pred njezine pripadnike,“ istaknuo je u obraćanju pukovnik Kelnerić, pri čemu je dodao kako je i ove godine ispred njih opsežan i zahtjevan plan obuke i pripreme pripadnika Hrvatske vojske. To znači da je potrebno postaviti jasne prioritete i ciljeve kako bi uspješno proveli sve zadaće koje su pred njih postavljene. Pukovnik je posebno istaknuo činjenicu kako u svojem radu trebaju “koristiti sva iskustva i stručnost koja su stečena u Domovinskom ratu i međunarodnim vojnim operacijama, a posebno je važno prilagoditi se i novim trendovima ratovanja prema kojima se treba planirati svaka obuka i izobrazba“.

“Hrvatska vojska od svojeg je ustrojavanja provodila i provodi značajne promjene i prilagodbe da bi uspješno odradila sve zadaće koje su vezane uz misiju razvoja Hrvatske vojske,“ naglasio je brigadni general Željko Ljubas i dodao kako je u tom procesu obuke i unapređivanja borbene obuke ključnu ulogu odigralo Središte za borbenu obuku koja je okosnica borbene spremnosti hrvatskih Oružanih snaga. “Bitna je zadaća Središta i upravljanje vojnim poligonom “Eugen Kvaternik“ jer obuka i ocjenjivanje ne bi bila moguća bez kvalitetne infrastrukture, obučnih i smještajnih kapaciteta,“ istaknuo je general Ljubas i dodao kako je podizanje obučnih i životnih standarda na tom vojnom poligonu stalna zadaća Središta za borbenu obuku i Zapovjedništva za obuku i doktrinu.

TEKST  Tomislav Vidaković; FOTO  Josip Kopi