Vrh koplja Vojne policije

Antiteroristička Vojna policija, koja i danas počiva na svojim povijesnim načelima domoljublja, dragovoljnosti, timskog duha i predanosti postrojbi, obilježila je u vojarni “1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia” tridesetu obljetnicu ustrojavanja. Tom je prigodom obilježena i dvadeseta obljetnica upućivanja prvog voda VP-a u vojnu misiju u Afganistan

Na obljetnici je, uz članove obitelji poginulih i stradalih pripadnika Vojne policije te umirovljene pripadnike postrojbe, bio i načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj, član Odbora za ratne veterane Hrvatskog sabora Stanko Bravić, zamjenik zapovjednika Zapovjedništva za potporu brigadni general Ivan Raos, načelnik Samostalnog sektora za vojnopolicijske poslove brigadir Jadranko Karušić, zapovjednik Pukovnije Vojne policije brigadir Tomislav Kasumović te časnik za razvoj roda Vojne policije u Operativnoj upravi GS OSRH brigadir Ivan Hodak.

Duga tradicija izvrsnosti

U obučnom kampu na Vidovoj gori na otoku Braču postrojba je dobila naziv, znak i ratnu zastavu te otad počinje intenzivan odabir i nabava specijalističke opreme i sredstava. Obuka prve skupine antiterorističkih postrojbi provedena je od lipnja do rujna 1993. godine. Antiterorističke postrojbe preuzimaju zatim izvršavanje najsloženijih vojnopolicijskih zadaća i postaju udarna snaga VP-a u svim kasnijim borbenim zadaćama na cijelom teritoriju Republike Hrvatske. Početkom 1993., stupanjem na snagu novog ustroja Vojne policije, ustrojava se Antiteroristička Vojna policija, i to u 66. bojni VP-a Antiteroristička satnija, a u ostalim bojnama vodovi ATVP-a. Tijekom ratnog puta postrojbe Antiterorističke Vojne policije sudjelovale su u izravnim borbenim djelovanjima samostalno, u pripremi bojišta za nadolazeće operacije, ili kao pridodana snaga većoj manevarskoj postrojbi. Tijekom Domovinskog rata postrojba je sudjelovala i dala velik doprinos u oslobodilačkim akcijama i operacijama Maslenica, Bljesak, Ljeto 95, Oluja, Maestral i Južni potez. U temelje hrvatske države Vojna policija utkala je 120 života svojih pripadnika.

Dug put od vojnika do pripadnika ATVP-a

Od samog ustrojavanja postrojbe razvijaju se subspecijalnosti Antiterorističke Vojne policije: ronioci, padobranci, alpinisti, snajperisti i vodiči službenih pasa zaštitne i tragačke namjene i detekcije eksploziva. Karakter Satnije vidi se u težnji za kontinuiranim napredovanjem i usavršavanjem. Jedan od načina kako se to provodi u ovoj elitnoj postrojbi suradnja je s drugim zemljama. Na polju obuke surađuje s vojnopolicijskim postrojbama iz Poljske i Slovenije. Važno je istaknuti kako Satnija aktivno sudjeluje u projektu Multinacionalne bojne VP-a, u čijem su sastavu Poljska, Češka, Slovačka, te Gruzija kao zemlja partner. Brigadir Kasumović u svojem je obraćanju naglasio kako je Satnija ATVP-a bila i ostala vrh koplja Vojne policije, iskovana od najboljih i najkvalitetnijih pripadnika. Objasnio je da je izvrsnost Vojne policije prepoznatljiva i po tome što je upravo iz njezinih redova ustrojen prvi vod koji je upućen u operaciju potpore miru u Afganistan. “Treba primijetiti kako je Vojna policija uvijek bila primjer drugim postrojbama u Oružanim snagama, na koji način treba funkcionirati dobro organizirana, uvježbana i vođena postrojba”, istaknuo je admiral Hranj. Pritom je izrazio nadu da će postrojba zadržati razinu kvalitete jer proces transformacija i promjena nikad neće biti gotov. Na kraju svečanosti nekolicini bivših i sadašnjih pripadnika Satnije ATVP-a uručena su priznanja i pohvale.

TEKST  Tomislav Vidaković; FOTO  Tomislav Brandt