2. hrvatski kontingent u Poljskoj obilježio Dan državnosti

Pripadnici 2. HRVCON-a eFPBG-USA u Republici Poljskoj obilježili su postrojavanjem na vojnom poligonu “Bemowo Piskie” Dan državnosti Republike Hrvatske. U prigodnom obraćanju zapovjednik satnik Dario Bilješković podsjetio je pripadnike na važnost i okolnosti donošenja odluke o hrvatskoj suverenosti i samostalnosti prije dvadeset sedam godina. Istaknuo je kako je važno učiti mlade naraštaje Hrvatske vojske poštivanju i čuvanju uspomene na važne događaje iz novije hrvatske povijesti, kao i na njihove prethodnike, hrvatske branitelje, utkane u temelje hrvatske države i Hrvatske vojske, koju oni danas predstavljaju kao dio NATO-ovih snaga u Poljskoj.

Nakon postrojavanja služena je misa koju je vojni kapelan vlč. Željko Savić posvetio domovini i poginulim hrvatskim braniteljima.

Svečanosti je prethodio sportski turnir kojim je objedinjeno obilježavanje Dana OSRH i Dana HKoV-a te Dana državnosti. Pripadnici 2. HRVCON-a natjecali su se s pripadnicima oružanih snaga SAD-a, Rumunjske, Velike Britanije i Poljske u nogometu, košarci, odbojci i potezanju užeta. Natjecanje je proteklo u prijateljskom navijačkom ozračju. Pripadnici 2. HRVCON-a pobijedili su u nogometu, a u ostalim su disciplinama zauzeli drugo mjesto.

Tekst i foto: ČOJ 2. HRVCON / NATO eFPBG-USA