Hrvatski Vulkani u Poljskoj u pripremama za vježbu Puma

Pripadnike 2. HRVCON-a posjetili smo u vojarni koja se nalazi u sklopu vojnog poligona “Bemowo Piskie” u Republici Poljskoj gdje su smješteni, a sukladno planovima obuke i vježbi odlaze na obližnja vježbališta gdje se obučavaju i uvježbavaju s ciljem razvoja borbene spremnosti i jačanja interoperabilnosti s ostalim snagama Borbene grupe. S njima smo boravili i na jednom od vježbališta gdje je bitnica samohodnih višecijevnih lansera raketa provodila taktičke radnje na paljbenom položaju topništva. Fokus je trenutačno na pripremama za bojno gađanje za višerodovsku vježbu Puma koju će provesti 15. mehanizirana pješačka brigada OS Republike Poljske, u čijem je sastavu ova Borbena grupa. U sklopu provedbe vježbe, planirana je i provedba bojnog gađanja našim višecijevnim raketnim lanserima Vulkan…

Na vojnom poligonu “Bemowo Piskie” u Republici Poljskoj od sredine travnja ove godine nalazi se 2. hrvatski kontingent (2. HRVCON) koji ondje kao dio Borbene grupe (BG) sudjeluje u NATO-ovoj aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti s bitnicom samohodnih višecijevnih lansera raketa 122 mm Vulkan (SVLR). Uz hrvatske i američke snage koje su ujedno i vodeća nacija u borbenoj grupi, sudjeluju i pripadnici oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva i Rumunjske. Borbena grupa ujedno ojačava 15. mehaniziranu pješačku brigadu poljskog OS-a.
U sastavu hrvatskog kontingenta kojim zapovijeda satnik Dario Bilješković 72 su pripadnika OSRH. Pripadnike našeg kontingenta posjetili smo u vojarni koja se nalazi u sklopu spomenutog vojnog poligona gdje su smješteni, a sukladno planovima obuke i vježbi odlaze na obližnja vježbališta i strelišta gdje se obučavaju i uvježbavaju s ciljem razvoja borbene spremnosti i jačanja interoperabilnosti s ostalim snagama Borbene grupe. S njima smo boravili i na jednom od vježbališta zvanom “Sosna” gdje je bitnica provodila taktičke radnje na paljbenom položaju. Zapovjednik HRVCON-a pojašnjava kako trenutačne planirane aktivnosti našeg kontingenta prate dinamiku aktivnosti Borbene grupe, a fokus je trenutačno na pripremama za bojno gađanje za vježbu koja će se održati krajem svibnja, što će ujedno biti i priprema za vježbu Puma koju će provesti 15. mehanizirana pješačka brigada OS Republike Poljske, u čijem je sastavu ova Borbena grupa. Riječ je o višerodovskoj vježbi s bojnim gađanjem koja će se održati u lipnju, a uz postrojbe 15. mehanizirane brigade, sudjelovat će sve sastavnice BG-a koje se nalaze u Poljskoj. Tako je u sklopu provedbe vježbe, planirana i provedba bojnog gađanja našim višecijevnim raketnim lanserima Vulkan.
Rad u multinacionalnom okružju neprocjenjivo je profesionalno iskustvo za svakog pripadnika, ali i postrojbu u cjelini, ističe zapovjednik, napominjući kako je zahvaljujući njihovim prethodnicima iz 1. HRVCON-a, proces integracije u Borbenu grupu bio iznimno brz.
U razgovoru sa zapovjednikom paljbenog voda bitnice SVLR-a natporučnikom Zoranom Golubovićem saznajemo kako su već drugi tjedan nakon dolaska u Poljsku počeli s obučavanjem pojedinaca, a zatim i desetina. Do kraja svibnja kad ih očekuje prvo gađanje trebali bi usvojiti sve taktičke radnje do razine bitnice. Naglašava kako su uvjeti za uvježbavanje i obučni kapaciteti koje nudi ovaj poligon jako dobri, što im je zapravo i najvažnije. Suradnja s ostalim sastavnicama Borbene grupe na visokoj je razini, a međusobna razmjena iskustava u cilju je još jačeg povezivanja i poboljšanja zajedničkih aktivnosti, što će, kažu, nastaviti i dalje.

Među posadom Vulkana je i mlada pripadnica Hrvatske vojske, vojnikinja Ana-Marija Lemešić, prvi poslužitelj na lanseru i ujedno jedina djevojka u paljbenom dijelu kontingenta

Među posadom Vulkana je i mlada pripadnica Hrvatske vojske, vojnikinja Ana-Marija Lemešić, prvi poslužitelj na lanseru i ujedno jedina djevojka u paljbenom dijelu kontingenta. Obuku i uvježbavanja provode od samog dolaska na poligon, naglašava, i dosad ima samo dobra iskustva. Vjeruje kako će ih idućih mjeseci dodatno obogatiti, a njihova je dodatna vrijednost što ih stječe u multinacionalnoj sredini. Napominje kako je suradnja s drugim nacijama u BG-u iznimno dobra te kako pokazuju veliko zanimanje za Hrvatsku i prilike u Hrvatskoj vojsci.
Vojarna pruža dobre uvjete za smještaj i boravak hrvatskih vojnika te ima niz rekreativnih sadržaja koji omogućuju kvalitetno provođenje slobodnog vremena i održavanje tjelesne spremnosti.
U sklopu vojarne su objekti i kapaciteti koji omogućavaju održavanje svih sredstava i vozila koja se nalaze u misiji. Iskusni dočasnik, nadnarednik Damira Šingelbergera, zapovjednik desetine za logističku potporu i njegov tim zaduženi su za provedbu redovitog temeljnog održavanja sve borbene i neborbene tehnike. Tako upravo rade na prilagodbi vozila, a posebno Vulkana sa zimskog na ljetni režim rada što uključuje kompletan pregled vozila, zamjenu ulja i filtara, jednom riječju provjeru svih sustava kako bi bila u stanju potpune ispravnosti. Kaže kako zbog niza godina rada na ovom poslu za njega gotovo da i nema tajni, a sve dosad, uspješno su riješili. Suradnja s pripadnicima drugih nacija u okviru Borbene grupe je, kaže, jako dobra, međusobno si pomažu i nadopunjuju se. Idućih šest mjeseci hrvatski će vojnici nastaviti svakodnevno svoje vojničke zadaće u Poljskoj odrađivati u multinacionalnom okružju, no osim njih hrvatski kontingent sudjeluje i u nizu drugih zajedničkih aktivnosti poput humanitarnih akcija ili sportskih susreta. Vjerujemo da će ih sve odraditi kao i njihovi prethodnici iz prvog kontingenta, s velikim trudom i angažmanom i na ponos svih nas.


brigadni general Jaroslav Gromadzinski, zapovjednik 15. mehanizirane pješačke brigade OS Republike Poljske

Dragi hrvatski prijatelji, želio bih zahvaliti OSRH na doprinosu NATO-ovoj Borbenoj grupi u Poljskoj. Doista je važno što ste ovdje s nama, pod zastavom NATO saveza. Pokazali smo interoperabilnost unutar Borbene grupe i djelujemo kao jedan tim. Pred nama je nekoliko važnih vježbi, a za nas najvažnija Saber Strike, u kojima ćemo pokazati interoperabilnost unutar Borbene grupe. Znam i uvjeren sam da će OSRH u vježbi pokazati visoku razinu obučenosti i profesionalnosti svojih pripadnika. U povodu skorašnjeg Dana OSRH htio bih poželjeti sve najbolje svim hrabrim pripadnicama i pripadnicima OSRH. Od sveg srca sretan vam vaš Dan.

Vesna Pintarić
snimio Tomislav Brandt