Povratak 1. HRVCON-a iz NATO-ove aktivnosti u Poljskoj

“Imamo pohvale svih saveznika, ali i civilnog stanovništva s kojima su naši vojnici jako puno surađivali. Pokazali su da je hrvatski vojnik uvijek uz narod i da ispunjava sve zadaće koje su postavljene pred njega,” rekao je povratnicima iz Poljske zapovjednik HKoV-a brigadni general Siniša Jurković

Nakon 183 dana boravka u misiji 78 pripadnika Hrvatske vojske 4. svibnja našlo se na istom mjestu gdje je sve i počelo – na otvorenom igralištu vojarne “Bilogora” u Bjelovaru. Pripadnici prvog kontingenta NATO-ove aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti u borbenoj grupi pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država (1. HRVCON eFPBG-USA) 12. listopada prošle godine krenuli su iz te vojarne u misiju u Republiku Poljsku preuzevši zadatak da budu prva skupina hrvatskih vojnika koja će otići na vojni poligon “Bemowo Piskie” i pridružiti se borbenoj skupini u čijem su sastavu još bili SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i Rumunjska.
Dobni sastav kontingenta bio je raznolik; bilo tu i mladih vojnika koji su netom završili temeljnu obuku, ali i iskusnih veterana s više od dvadeset godina vojnog staža. Većina su bili pripadnici bitnice samohodnih višecijevnih lansera raketa 122 mm Vulkan Topničko-raketne pukovnije, no bilo je među njima i pripadnika desetine za logističku potporu, Pukovnije Vojne policije, Nacionalnog elementa potpore iz Zapovjedništva za potporu te stožernog osoblja TRP-a i Središnjice za obavještajno djelovanje. Međutim, svi su imali isti zadatak: predstaviti OSRH i dokazati da NATO može računati na pomoć Republike Hrvatske u obrani svojeg istočnog krila.
Tijekom šest mjeseci boravka u misiji, 1. HRVCON prolazio je obuku čiji je krajnji cilj bila integracija u borbenu skupinu koja se ondje nalazila. Svaki su dan na poligonu vježbali taktike, tehnike i procedure u topništvu, a vrhunac obuke bilo je devet vježbi bojničkog i raketnog gađanja.
Osim zajedničkih vježbi za cijelu borbenu grupu, hrvatski kontingent radio je i s nacionalnim postrojbama oružanih snaga saveznika u Poljskoj. Najviše su vremena provodili s Amerikancima koji su im pružili pješačku obuku. Mnogi vojnici s kojima smo razgovarali bili su zahvalni američkim partnerima na prilici da nauče nove vještine koje nemaju prilike steći tijekom obuke na domaćem terenu.
U Poljskoj su naši vojnici također vježbali operacije izviđanja s Britancima, dok su im domaćini Poljaci ponudili mogućnost razmjene tehnike, taktike i procedure s njihovom 11. topničkom pukovnijom u Węgorzewu. Krajem siječnja poljske i hrvatske snage provele su zajedničko topničko gađanje. No, druženje kontingenata nastavljalo se i u slobodno vrijeme. 1. HRVCON odazvao se mnogim sportskim aktivnostima na poligonu, a najdraži takmaci i partneri u sportu bili su im Rumunji. Sve to je izvrsno iskustvo za hrvatski kontingent, no najvrednija je lekcija da uspjeh u međunarodnim operacijama proizlazi iz timskog rada koji je zasnovan na međusobnom poštovanju i uvažavanju pojedinaca. Za uspjeh misije vojnici su morali biti spremni na mnogo odricanja. Pola godine bili su odvojeni od svojih obitelji; dvojica su vojnika tijekom boravka u Poljskoj postali očevi, no svoje su prinove upoznali tek nakon povratka u Hrvatsku. Uskrsne i božićne blagdane 1. HRVCON nije proveo u svojim domovima, već u vojarni. Pripadnici borbene skupine donirali su pakete u pučku kuhinju u obližnjem gradu Orzyszu. Neposredno prije Božića organizirali su veliku humanitarnu akciju pod nazivom Toy Drive: pripadnici borbene skupine donirali su igračke za obližnju školu i bolnicu za djecu s posebnim potrebama.
U Hrvatsku su redovito stizale vijesti o odličnom radu pripadnika OSRH tijekom 183 dana boravka u misiji. Na svečanom dočeku 1. HRVCON-a u Bjelovaru 4. svibnja predstavnici Ministarstva obrane, OSRH i vojnih izaslanstava bili su puni riječi hvale. “Imamo pohvale svih saveznika, ali i civilnog stanovništva s kojima su naši vojnici jako puno surađivali. Pokazali su da je hrvatski vojnik uvijek uz narod i da ispunjava sve zadaće koje su postavljene pred njega,” rekao je. Trinaestorica zaslužnih vojnika iz 1. HRVCON-a primili su posebne nagrade i pohvale za iznimni doprinos misiji.
O završenoj misiji moglo se izvući nekoliko zaključaka. Jedan od najvažnijih bio je taj da je pridruživanjem Hrvatske vojske borbenoj grupi u Poljskoj ostvaren značajan napredak u povezivanju i jačanju NATO-ovih snaga. “Uistinu vjerujem da će vaše sudjelovanje u aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti biti ne samo vrlo važan korak u razvoju NATO-ovih sposobnosti, interoperabilnosti i međusobne suradnje oružanih snaga, već i važan korak u vašim daljnjim profesionalnim karijerama,” izjavio je vojni izaslanik Republike Poljske brigadir Tomasz Góra.
Na njegovu misao o značaju misije za napredak u daljnjoj karijeri nadovezali su se i načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov te državni tajnik Tomislav Ivić. Pozvali su pripadnike 1. HRVCON-a da implementiraju novostečena znanja u rad u matičnim postrojbama. “Očekujemo da ćete svoja iskustva prenijeti svojim kolegama kako bi pripadnici Hrvatske vojske i nadalje služili na ponos cijeloj domovini,” rekao je Ivić, obraćajući se nazočnima u ime potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića.
2. HRVCON eFPBG-USA već je u Poljskoj i nastavlja rad svojih prethodnika. Postavljeni su čvrsti temelji suradnje i prijateljstva koji će OSRH omogućiti značajan napredak, ali i širenje glasa o snazi Hrvatske vojske po cijelom svijetu.


poručnik Dario Markač, zapovjednik 2. paljbenog voda TRP-a: “Ovo je bila moja prva misija, a stečeno iskustvo prenijet ću na kolege iz Topničko-raketne pukovnije da što kvalitetnije odradimo buduće zadaće.”


skupnik Sani Imbrišić, zapovjednik 2. paljbene desetine TRP-a: “Moja uloga kao zapovjednika desetine bila je provoditi obuku s mojim vojnicima i nadzirati ih u njihovu poslu. U svakodnevnim aktivnostima sa saveznicima svoje su znanje podigli na višu razinu.”


vojnik Ivan Siladi, pripadnik zapovjednog voda desetine za utovar i prijevoz TRP-a: “U misiji u Poljskoj moja je zadaća kao poslužitelja u desetini za utovar i prijevoz bila utovarivati i dovoziti streljivo tijekom specijalističke obuke. Osim toga, imali smo i obuku s vojnicima iz drugih partnerskih zemalja. U svim aktivnostima, Hrvatska je vojska pokazala svoju veličinu i dokazala se kao pružatelj sigurnosti u svijetu.”
IVA GUGO, snimio JOSIP KOPI