U znaku “HV-a” vježbalo 300 pripadnika Hrvatske vojske

Zapovjedništvo za potporu nizom je događanja od 2. do 5. svibnja obilježilo 16. obljetnicu ustrojavanja, a središnji dio bio je Dan športa i glazbe, kad je predstavljen sportsko-edukativni projekt “Aktivna Hrvatska” kojim se željelo ukazati na važnost tjelesne aktivnosti u podizanju radne sposobnosti pripadnika

Zapovjedništvo za potporu nizom je događaja od 2. do 5. svibnja obilježilo 16. obljetnicu ustrojavanja. Središnji dio obilježavanja bio je 4. svibnja kad je u vojarni “Croatia” u sklopu Dana športa i glazbe predstavljen sportsko-edukativni projekt “Aktivna Hrvatska” kojim se željelo ukazati na važnosti tjelesne aktivnosti u podizanju radne sposobnosti pripadnika ZzP-a. Tom je prigodom pod vodstvom stručnog tima Aktivne Hrvatske zajednički vježbalo 300 pripadnika ZzP-a i Hrvatske vojske na čelu s načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga RH generalom zbora Mirkom Šundovom. Svečanosti je nazočio i izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH posebni savjetnik Božo Kožul, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Drago Matanović, direktor Glavnog stožera Oružanih snaga RH kontraadmiral Robert Hranj, zapovjednik Zapovjedništva za potporu general-bojnik Mladen Fuzul, dekan Kineziološkog fakulteta u Zagrebu Tomislav Krističević te drugi uzvanici i gosti.
General Šundov izrazio je zadovoljstvo suradnjom i sudjelovanjem pripadnika Hrvatske vojske u projektu “Aktivna Hrvatska” naglasivši kako neodvojivi dio vojnog poziva podrazumijeva tjelesnu aktivnost i spremnost hrvatskih vojnika.
“Želimo da sport ne bude obveza, već način života. U ostvarenju tog cilja ulažemo napor i sredstva i vjerujem da će rezultati biti zadovoljavajući. Potičemo uvijek razvoj pobjedničkog i natjecateljskog duha jer je Hrvatska vojska suočena s novim izazovima na koje mora biti spremna odgovoriti i upravo u tom kontekstu, vrhunska tjelesna spremnost pripadnika Hrvatske vojske je jako važna,” rekao je Šundov i podsjetio koliku je važnost imala i za vrijeme Domovinskog rata. General je također čestitao ZzP-u njihovu obljetnicu te posebno pohvalio današnji događaj koji promovira sport i glazbu u Oružanim snagama.

“Upravo je 2018. godina proglašena godinom sporta i spremnosti hrvatskih vojnika, poseban naglasak stavljen je dakle upravo na bavljenje sportom. Vjerujem da ćemo svi danas nakon ovog vježbanja dobro promisliti o svojem tjelesnom zdravlju i poduzeti neke konkretne korake u tom pogledu. Čovjek je kompletan tek kad je i fizički i psihički zdrav,” zaključio je.
General Fuzul kazao je kako su pripadnici ZzP-a, ali i ostali pripadnici Hrvatske vojske ovim vježbanjem još jednom dokazali vrhunsku spremnost hrvatskog vojnika.
Nakon uspješnog vježbanja pripadnika Hrvatske vojske, uslijedio je obilazak novih sportskih objekata u vojarni “Croatia”, a održana je i revijalna utakmica u malom nogometu za muškarce, utakmica u odbojci za žene, a na kraju i umjetnička izložba slika i skulptura od željeza pripadnika ZzP-a.
Danu športa i glazbe prethodio je dan edukacije te spomendan za sve poginule pripadnike Zapovjedništva za potporu, a cilj programa, osim obilježavanja 16. obljetnice ZzP-a, bio je otvoriti se javnosti te različitim aktivnostima predstaviti Zapovjedništvo, ali i Hrvatsku vojsku u cjelini. Ovime se ZzP istaknuo novim pristupom obilježavanja obljetnica, odmaknuvši se pritom od tradicionalnog.

U sklopu “Dana edukacije” održani su dani otvorenih vrata na tri lokacije i to u Središtu za obuku i doktrinu logistike u vojarni “123. brigade HV” u Požegi, Zavodu za pomorsku medicinu Vojnog zdravstvenog središta u Splitu, Remontnom zavodu u Jankomiru te posjeti Školi za cestovni promet, Medicinskoj školi za medicinske sestre u Karlovcu i Školi za medicinske sestre Mlinarska u Zagrebu, a sve s ciljem upoznavanja posjetitelja s djelokrugom rada ZzP-a, a time i Hrvatske vojske. Ovo je bilo prvi put da su organizirana otvorena vrata Remontnog zavoda. Učenici su pokazali velik interes ne samo za izloženu tehniku već i za tehnološko-poslovne procese s obzirom na smjerove koje pohađaju u školama. Voditelji i profesori zaključili su da je aktivnost obostrano korisna te su iskazali interes za nastavak suradnje i mogućnosti organizacije i ugovaranja stručne prakse pojedinih zanimanja učenika srednjih tehničko-strukovnih škola u Remontnom zavodu. Sportsko-edukativni projekt “Aktivna Hrvatska” održan je pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. Pripadnici ZzP-a 16. obljetnicu osnutka nastavili su obilježavati i 5. svibnja nizom aktivnosti u gradu Zagrebu kad je podijeljeno 160 porcija graha beskućnicima u Franjevačkoj pučkoj kuhinji na Opatovini. Donirano je i 200 porcija graha beskućnicima u ustanovi “Dobri dom” u Kosnici-Mičevcu gdje su pripadnici Hrvatske vojske grah dijelili s djelatnicima Crvenog križa.
Zapovjednik ZzP-a general Fuzul u ovoj je prigodi naglasio kako Hrvatska vojska uvijek i u svakom trenutku mora biti spremna pomoći stanovništvu. “Lijepo je danas vidjeti naše vojnike među svojim narodom i uvjeriti se kako uspješno surađuju i s pripadnicima Crvenog križa i sada i onda kad je ljudima potrebna naša pomoć i podrška,” poručio je general Fuzul.
Obilježavanje 16. obljetnice i 140 godina djelovanja Hrvatskog Crvenog križa nastavljeno je u parku Zrinjevac aktivnostima koje promiču zdrav način života: mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi, indeksa tjelesne mase koje su provodili timovi Vojnog zdravstvenog središta te Nastavnog zavoda za javno zdravstvo uz kineziologe koji su građane educirali o važnosti očuvanja i njegovanja zdravog načina života i tjelesnih aktivnosti.

“Čuvate nas cijelo vrijeme, došli ste među nas i savjetujete nas kako brinuti o zdravlju. To je naša vojska,” komentirali su okupljeni građani kojima je tim povodom Orkestar Hrvatske ratne mornarice i Klapa “Sv. Juraj” HRM-a darovala koncert, s obzirom na to da je poznato kako je vojna glazba u ratu bila nositelj pozitivnog učinka na borbeni moral vojnika, a sad u miru jedan je od najčvršćih mostova koji povezuju Hrvatsku vojsku s društvom.
U sklopu obilježavanja 16. obljetnice ZzP-a, Hodni sastav Orkestra Oružanih snaga RH izveo je koreografski nastup na Trgu bana Josipa Jelačića.


U sklopu Dana športa i glazbe 4. svibnja u velikoj dvorani Doma HV-a “Zvonimir” održan je koncert Simfonijskog puhačkog orkestra, Klape “Sv. Juraj” i Jazz orkestra. Prigodnom koncertu nazočili su predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović, zamjenik načelnika GS OSRH general-pukovnik Drago Matanović, direktor Glavnog stožera OSRH kontraadmiral Robert Hranj, zapovjednik ZzP-a general-bojnik Mladen Fuzul, zapovjednik HKoV-a brigadni general Siniša Jurković, zapovjednik HVU-a “Dr. Franjo Tuđman” general-bojnik Mate Pađen, pročelnica kabineta Predsjednice Republike Hrvatske Natalija Hmelina, savjetnici Ureda Predsjednice Republike te mnogi drugi visoki vojni i civilni uzvanici.

U atriju Doma HV-a “Zvonimir” organizirana je izložba slika i skulptura autora pripadnika Zapovjedništva za potporu, Zlatka Hergotića (slike) i Božidara Bednjaneca (skulpture). Uz Simfonijski puhački orkestar Oružanih snaga u programu koncerta sudjelovali su solisti Barbara Suhodolčan, Ivana Marić, Đani Stipaničev i Adalbert Turner Juci te Jazz orkestar OSRH i Klapa “Sveti Juraj” HRM-a. Dirigirali su maestro Miroslav Vukovojac-Dugan i maestro Davor Dropuljić.

Jelena Jakšić, snimio Mladen Čobanović