Tigrovi i u Litvi prepoznatljivi i vrhunski profesionalci

Novinarsko-snimateljska ekipa redakcije Hrvatskog vojnika posjetila je proteklih dana u Republici Litvi pripadnike 1. hrvatskog kontingenta (HRVCON-a) koji u okviru Borbene grupe (BG) sudjeluje u NATO-ovoj aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti. Okosnicu kontingenta čini 1. mehanizirana satnija bojne Tigrova Gardijske motorizirane brigade koja je na poligonu “Pabradė” provodila višednevnu vojnu vježbu pod nazivom Spring Wolf. Na vježbi je sudjelovao kompletan hrvatski sastav Borbene grupe sa svim svojim raspoloživim resursima, a glavni je cilj vježbe bio provesti integracijsku obuku s ostalim pripadnicima BG-a kako bi se provjerila dostignuta razina interoperabilnosti, uvježbanosti i zajedničkog djelovanja…

Do vojarne “Rukla” u Litvi je više od 1600 kilometara. Dug je to bio put, ali nismo požalili ni trenutka u namjeri da posjetimo pripadnike OSRH raspoređene u Republici Litvi i iz prve ruke čujemo i vidimo kako odrađuju vojničke zadaće daleko od doma i zajedno s oružanim snagama savezničkih zemalja. Naime, u Litvi se nalazi 1. HRVCON koji sudjeluje u NATO-ovoj aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti i djeluje u sastavu NATO-ove Borbene grupe (BG) s mehaniziranom satnijom i borbenim oklopnim vozilima Patria. Uz hrvatske snage te njemačke koje su vodeća nacija u Borbenoj grupi, u ovoj aktivnosti sudjeluju i pripadnici oružanih snaga Belgije, Norveške, Luksemburga, Francuske i Nizozemske. BG ojačava brigadu Iron Wolf OS Republike Litve. Inače, ovdje se nalazi 187 pripadnika kontingenta, okosnicu koju čini 1. mehanizirana satnija bojne Tigrova Gardijske motorizirane brigade Hrvatske kopnene vojske. Pripadnike našeg kontingenta zatekli smo u vojarni upravo tijekom priprema za izmještanje na poligon “Pabradė”, od vojarne udaljen oko 120 kilometara, gdje je planirana provedba vježbe s bojnim gađanjem zajedno s pripadnicima njemačkih i nizozemskih OS. No, dok su se naši vojnici užurbano pripremali za polazak, iskoristili smo priliku obići vojarnu u kojoj su uz hrvatske smješteni i pripadnici drugih sedam nacija koje sudjeluju u okviru Borbene grupe. U ovoj je vojarni koja je zapravo obučno središe litavskih ročnih vojnika trenutačno smješteno više od 1200 vojnika.
U pratnji nam je natporučnik Mato Kuljanac, časnik za strateško komuniciranje, pojašnjavajući svaki detalj aktivnosti koja očekuje pripadnike našeg kontingenta idućih dana, a usput nas upoznaje i s dnevnom rutinom naših vojnika u vojarni i zadaćama koje su dosad odradili. Naime, iza njih je već gotovo šest mjeseci boravka u Litvi i polako svoje zadaće privode kraju.
Vrzmamo se hodnicima zgrade u kojoj su smješteni pripadnici hrvatskog kontingenta i za oko nam zapinje veliki plakat na zidu s fotografijom legendarnog zapovjednika bojne Tigrova, pukovnika Damira Tomljanovića Gavrana i njegovom ratnom biografijom na nekoliko jezika te Tulovim gredama u pozadini, mjestu njegove pogibije. Ova je postrojba sljednica ratne bojne Tigrova kojom je Gavran zapovijedao i nastavlja njezinu slavnu tradiciju. Naše zanimanje odmah je uočio nadnarednik Tomica Cesnik te kratko zastaje i objašnjava: ”Mi smo mladi vojnici, ali naši poginuli su nam uzor i želimo taj vojnički duh i tradiciju naših ratnih postrojbi nastaviti. Idemo dalje njihovim putem čuvajući uspomenu na njih i njihova hrabra djela.” Istu sliku zatječemo i na posljednjem katu gdje su uredili svoje društvene prostorije u kojima borave u slobodno vrijeme. U jednom kraju prostorije improvizirana je kapelica, u drugom pano s dječjim čestitkama iz domovine, na svakom zidu nešto je prepoznatljivo u znaku Tigrova, a iznad svega dominira veliki ugravirani natpis “Domovini vjerni”. Naravno, vojarna pruža i niz drugih sadržaja kad to vojničke zadaće dopuste. Tako tjelesnu spremnost mogu podizati u teretani koja je otvorena 0-24, mogu, ako žele, i na vožnju biciklom, igrati odbojku na pijesku ili košarku. Tu su osim vježbovnih i brojne druge društvene aktivnosti u kojima sudjeluju s pripadnicima ostalih kontingenata poput sportskih natjecanja te humanitarnih aktivnosti.
Sudjelovanje na vježbi Spring Wolf
Na udaljenom dijelu vojarne petnaestak hrvatskih Patrija u koje su se ukrcali vojnici čekalo je znak za pokret na poligon “Pabradė” gdje će pripadnici 1. mehanizirane satnije bojne Tigrovi sudjelovati na višednevnoj integracijskoj obuci Borbene grupe pod nazivom Spring Wolf kojoj je nazočila i naša novinarsko-snimateljska ekipa.
Poligon pruža idealne uvjete za razne vojničke aktivnosti. Začudilo nas je pjeskovito tlo odajući dojam kao da smo u pustinji iako su se okolna područja zelenila. Vjetar za koji kažu da ovdje puše bez prekida dizao je uporno pijesak koji je ulazio u oči i usta nezaustavljivo kad god bi koje vojno vozilo prošlo u našoj blizini. No, saznajemo kako upravo takvi terenski uvjeti pružaju idealne mogućnosti i osiguravaju sve manevarske sposobnosti tehnici kojom raspolažu i zadaćama koje se od njih očekuju.
Smjestili smo se nedaleko od pričuvnih položaja Patrija i čekali početak vježbe u kojoj je hrvatska satnija trebala provesti taktičku vježbu s bojnim gađanjem mehanizirane satnije u obrani (Live fire exercise), a koju je pratio i zapovjednik Borbene grupe njemački pukovnik Wolf Rudiger Otto te zapovjednik litavskih dragovoljačkih snaga brigadir Arturas Jasinskas.
Taktička situacija obuhvaćala je napad protivničke mehanizirane bojne na položaje mehanizirane satnije, a tijekom aktivnosti korišteni su protuoklopni vođeni raketni sustavi (POVRS) 9K115 (METIS) te protuoklopno naoružanje RPG – 22 i 40-milimetarski podcijevni bacači granata. Našim su snagama u ovoj aktivnosti bili pridodani pripadnici njemačkog tima za navođenje združene vatre ( JFST – Joint Fire Support Team) s vozilima Feneck koji su koordinirali djelovanje satnijskih minobacača 82 mm, nakon čega su korišteni i POVRS 9K111 (FAGOT) te borbena oklopna vozila BOV PATRIA s iskrcajnim dijelom pješaštva. Na vježbi je našoj sastavnici bio pridodan i nizozemski inženjerijski vod angažiran na uređenju borbenih položaja.
Bilo je u svakom slučaju impresivno pratiti kako Patrije kreću u akciju i naše vojnike kako precizno pogađaju svaki postavljeni cilj i uspješno odrađuju ovaj dio vježbe. A još je impresivnije bilo čuti kako je nakon odrađenog i pohvalne ocjene zapovjednika poligonom gromko odjeknulo “Za Hrvatsku kao Tigar”.
“U ovoj je aktivnosti sudjelovao kompletan hrvatski sastav Borbene grupe sa svim svojim raspoloživim resursima, a glavni je cilj ove vježbe bio provesti integracijsku obuku s ostalim pripadnicima BG-a kako bi se provjerila dostignuta razina interoperabilnosti,” pojašnjava nam nakon provedbe prvog dijela vježbe zapovjednik 1. HRVCON-a satnik Marko Krpan. Napominje kako se u svim dosadašnjim zajedničkim aktivnostima nisu vidjele razlike u postupanjima u odnosu na druge vojske te je istaknuo činjenicu kako smo trenutačno jedina sastavnica Borbene grupe koja je prije upućivanja na zadaću ocijenjena sukladno NATO CREVAL standardima kao borbeno spremna.
U idućem razdoblju satnija će nastaviti sudjelovanje u zajedničkoj obuci s njemačkim i nizozemskim postrojbama, a uvježbavat će se planiranje i provedba obrane te provedba vojnih operacija u naseljenom području, što bi u konačnici trebalo potvrditi vrhunsku osposobljenost i obučenost za zajedničko djelovanje svih sastavnica satnije kao i sposobnost integriranja pridodanih snaga. Nakon ove vježbe, naglašava satnik Krpan, očekuje ih još ključni događaj cijele rotacije, NATO-ova međunarodna vojna vježba Saber Strike čime će zaokružiti svoj sedmomjesečni angažman.
Zapovjednik Krpan naglašava kako je vrlo zadovoljan angažmanom svih pripadnika kontingenta, jer svi su, kaže, dali velik doprinos i “zaista funkcioniramo kao složan tim sa samo jednom zadaćom, a to je što bolje prezentirati hrvatske Oružane snage i ispuniti sve postavljene zadaće zbog kojih se ovdje nalazimo.” A da su osim svojim sposobnostima i profesionalnim odnosom prema zadaćama doista prepoznati i cijenjeni potvrđuje nam u razgovoru i zapovjednik Borbene grupe pukovnik Wolf Rudiger Otto, koji posebno ističe stegu, razumijevanje i odgovornost prema dužnosti naših vojnika. Posebno je zadovoljstvo bilo čuti kako su upravo hrvatski vojnici najbrži od svih i odlično uvježbani te kako mu je iznimno zadovoljstvo zapovijedati Borbenom grupom u čijem su sastavu hrvatski vojnici. A oni se, kako smo imali priliku vidjeti, osim u odrađivanju svojih vojničkih zadaća, ističu i opremom koju koriste, a posebno oduševljava hrvatska vojna odora i prepoznatljiv uzorak na njoj koji izaziva pozornost gdje god se nalazili.
Bila je ovo još jedna potvrda kako su hrvatski vojnici naši istinski i najbolji promotori u svijetu, a s ovako pozitivnim dojmovima ni put koji nas je čekao u povratku nije se više činio tako dug i naporan.

Satnik Marko Krpan, zapovjednik 1. HRVCON-a
U svim zajedničkim aktivnostima nisu se vidjele razlike u postupanjima u odnosu na druge vojske.
U idućem razdoblju satnija će sudjelovati u zajedničkoj obuci s njemačkim i nizozemskim postrojbama što bi u konačnici trebalo potvrditi vrhunsku osposobljenosti i obučenost za zajedničko djelovanje svih sastavnica satnije kao i sposobnost integriranja pridodanih snaga.
Iznimno sam zadovoljan angažmanom svih pripadnika kontingenta, svi su dali velik doprinos i zaista funkcioniramo kao složan tim sa samo jednom zadaćom, a to je što bolje predstaviti hrvatske Oružane snage i ispuniti sve postavljene zadaće zbog kojih se ovdje nalazimo.

Natporučnik Josip Furlić, zapovjednik 2. mehaniziranog voda
Iznimno sam zadovoljan odrađenim. Vježba je bila vrlo korisna za ljude, za satniju u cjelini i u konačnici pokazali smo visok stupanj pripremljenosti i obučenosti. Ovdje možemo surađivati s našim partnerima unutar NATO saveza i upravo je ova vježba dokaz kako možemo ravnopravno sudjelovati i obučavati se s ostalim savezničkim snagama.

 

 


Pukovnik Wolf Rudiger Otto, zapovjednik eFPBG-DEU
Kako ocjenjujete sudjelovanje postrojbi u sastavu Borbene grupe kojom zapovijedate, a posebno pripadnika Hrvatske vojske?
U Borbenoj grupi trenutačno je osam zemalja, od kojih je svaka motivirana predstaviti se na najbolji način te mi je doista zadovoljstvo raditi sa svima njima. Najvažnija je spremnost svih postrojbi da pridonesu zadaćama misije. Interoperabilnost je stvar stava, a OSRH daje primjer u tome. Kao i ostale sudionice OSRH ulaže dodatan napor i daje sve od sebe. To je ono što NATO jest, u punom smislu riječi. Vezano za hrvatsku komponentu, počašćen sam zapovijedati BG-om u čijem su sastavu i hrvatski vojnici. Vidio sam nekoliko obučnih aktivnosti na kojima su sudjelovali i mogu reći da su sjajni.
Što biste posebno istaknuli kao najvažnije tijekom dosad odrađenih aktivnosti ovdje u Litvi?
U zadnja tri mjeseca Borbena grupa se dosta uvježbavala, no vježba Spring Wolf koja je trenutačno u tijeku najveća je aktivnost koju smo dosad proveli ovdje na poligonu “Pabradė” u Litvi i prilika da se dokaže da smo doista jedna Borbena grupa.
Kao zapovjednik BG-a imao sam priliku zapovijedati različitim snagama i upoznati se s različitim nacijama te s hrvatskim snagama koje su danas stigle na poligon te će u sljedeća dva dana imati uvodnu pripremu, potom će se “boriti” protiv njemačkih snaga u obuci Force to Force; te ću vidjeti na koji će način hrvatski kontingent pristupiti toj zadaći.
Koliko je otežavajuća okolnost zapovijedati višenacionalnom postrojbom zbog različitosti taktika, tehnika i procedura u djelovanju s obzirom na to da je u sastavu Borbene grupe osam nacija?
Svaka zemlja primjenjuje vlastite tehnike, postupke i pristup, međutim dosta se uvježbavamo, kao što to upravo činimo na poligonu “Pabradė”, te imam priliku vidjeti način na koji pojedina sudionica postupa. To je prije svega sjajna prilika. Zahtjevno jest obavljati dnevne zadaće na stranom jeziku te voditi računa o tome da svi rade usklađeno te uskladiti različite pristupe rješavanju problema u Borbenoj grupi, ali isto tako ispunjava zadovoljstvom vidjeti kako svakodnevno funkcioniraju stožer, postrojbe, zemlja domaćin te kako stalno napreduju. To je nagrada. Dosta učimo jedni od drugih. Na taktičkoj razini, konkretno na razini bojne još se nikad nije provela zadaća ovakvih razmjera. Stoga sam uvjeren da će oružane snage zemalja sudionica imati koristi od ovoga nakon što rotacija završi.
Koje su daljnje aktivnosti koje očekuju pripadnike BG-a ovdje u Litvi?
U planu su nove vježbe. Kroz spomenutu vježbu Borbena grupa pripremat će se za zadnju, veliku vježbu koja će se održati početkom lipnja kad će sudjelovati na vježbi Litavskih oružanih snaga pod nazivom Thunderstorm. Čeka nas dosta posla, no na koncu ćemo biti ponosni na sve što smo postigli prije rotacije u srpnju.
Što biste na kraju poručili pripadnicima hrvatskih Oružanih snaga?
Kao što sam već rekao, čast mi je biti ovdje kao zapovjednik hrvatskim snagama u Borbenoj grupi. Vidio sam više obučnih aktivnosti hrvatskog kontingenta te sam se uvjerio u stegu, razumijevanje i odnos prema dužnosti. Najbrži su od svih, dobro uvježbani te mi je veliko zadovoljstvo biti na obuci s njima.

Vesna Pintarić
snimio Tomislav Brandt