25. obljetnica obrane Splita i razbijanja pomorske blokade

“Ponosni smo što smo prije 25 godina obranili naš Split i što smo svojim djelovanjem deblokirali pomorske putove. Ponosni smo što je ova pobjeda pripadnika HRM-a nad agresorima učvrstila vjeru u naše sposobnosti, u odlučnost našeg čovjeka da svojim znanjem i svojim domoljubljem ostvari potpunu pobjedu,” rekao je ministar Damir Krstičević i zahvalio pripadnicima Obalne topničke bitnice Kašjuni kao i: “svima koji su svojim primjerom pokazali kako se bori, voli i kako se žrtvuje za voljenu domovinu”

Svečanosti otkrivanja spomen-obilježja nazočili su i pripadnici 1. obalne topničke bitnice Kašjuni koji su na tom mjestu prije 25 godina obranili grad.

Svečanim programom na splitskom je području 15. studenog obilježena 25. obljetnica obrane grada Splita i razbijanja pomorske blokade na Jadranu. Obilježavanju su nazočili predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik HRM-a kontraadmiral Predrag Stipanović, ministri u Vladi RH, predstavnici gradskih i županijskih vlasti te ostali visoki vojni i civilni uzvanici. Oni su u sklopu programa nazočili otkrivanju spomen-obilježja poginulim, nestalim i umrlim braniteljima te civilima poginulim u Domovinskom ratu pod nazivom Spomen i želja na gradskoj plaži Kašjuni. Svečanosti otkrivanja nazočili su i pripadnici 1. obalne topničke bitnice Kašjuni koji su na tom mjestu prije 25 godina obranili grad. Naime, tog su dana hrvatski branitelji pod vodstvom tadašnjeg zapovjednika Hrvatske ratne mornarice Svete Letice u odlučujućem protuudaru razbili pomorsku blokadu splitskog akvatorija.
Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u obraćanju ispred spomen-obilježja rekao je kako četvrt stoljeća nakon obrane Splita i deblokade danas: “Stojimo ovdje u slobodnoj, demokratskoj i razvijenoj Hrvatskoj.” “To je jedino bilo moguće zahvaljujući žrtvi hrvatskih branitelja, zahvaljujući ljudima poput vas koji su obranili Hrvatsku, od Vukovara do Konavala, Splita, Like, Karlovca, zapadne Slavonije i svih dijelova Hrvatske,” zaključio je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević u svojem je govoru izrazio ponos što je prije 25 godina zajedničkim snagama obranjen Split. “Ponosni smo što smo prije 25 godina obranili naš Split i što smo svojim djelovanjem deblokirali pomorske putove. Ponosni smo što je ova pobjeda pripadnika HRM-a nad agresorima učvrstila vjeru u naše sposobnosti, u odlučnost našeg čovjeka da svojim znanjem i svojim domoljubljem ostvari potpunu pobjedu,” rekao je ministar Krstičević i zahvalio pripadnicima Obalne topničke bitnice Kašjuni kao i: “svima koji su svojim primjerom pokazali kako se bori, voli i kako se žrtvuje za voljenu domovinu.”
Načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov istaknuo je vrijednost spomena na važne događaje iz Domovinskog rata. “Ovaj spomen na slavne dane naše prošlosti vrijedna je poruka za buduće naraštaje da ga, s jednakim žarom i ljubavlju kojom je 1. topnička bitnica Kašjuni obranila Split, oni nastave razvijati i čuvati, s nadom i vjerom u bolje sutra,” poručio je general Šundov.
Splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja čestitao je 25. obljetnicu deblokade kojom je omogućeno da se: “Naša domovina može dalje braniti i obraniti, kao i da naši otoci koji su bili ugroženi mogu egzistirati.” Gradonačelnik Splita Ivo Baldasar zahvalio je pripadnicima 1. OTB-a u svoje ime i ime građana Splita jer: “Da nije bilo vas, mi danas ne bismo stajali ovdje.” Zoran Čulić, predsjednik Udruge branitelja 1. OTB Kašjuni Split, i Milivoj Butigan, ratni zapovjednik 1. OTB Kašjuni Split, u svojim su se obraćanjima prisjetili kako je to izgledalo prije 25 godina te poručili kako samo ime spomen-obilježja Spomen i želja priziva sjećanje na te dane i one kojih više nema, ali i želju svih građana da se tako nešto više ne ponovi i da svi dalje žive u miru.
Program obilježavanja počeo je u jutarnjim satima paljenjem svijeća u spomen-sobi u Zapovjedništvu HRM-a za sve poginule pripadnike HRM-a te za sve poginule i nestale branitelje u Domovinskom ratu. Na Lovrincu su položeni vijenci za sve poginule i umrle hrvatske branitelje, a brod HRM-a isplovio je iz ratne luke “Lora” kako bi se položili vijenci u more ispred splitske gradske luke. U crkvi svetog Frane služena je svečana misa, a dan je uveličao Orkestar HRM-a koncertom na splitskoj rivi. Građani su tijekom poslijepodneva imali priliku obići brodove Hrvatske ratne mornarice na splitskoj Zapadnoj obali. U Vili Dalmacija postavljena je izložba ratnih fotografija i projekcija ratnih snimaka.
U poslijepodnevnim je satima u Domu HV-a održana svečana akademija uz prigodna obraćanja i glazbeni program.

Petra Kostanjšak, Foto Stjepan Brigljević