3. HRVCON eFP ispraćen u Republiku Poljsku

“Kroz ovu aktivnost prije svega pokazujemo solidarnost prema prijateljskoj zemlji, ono po čemu smo mi Hrvati posebni – pokazujemo naše srce, našu emociju i našu spremnost za pružanje pomoći svima kojima je potrebna. Budite ponosni i dostojanstveni ambasadori Hrvatske u međunarodnom okružju, ” kazao  je ministar obrane Damir Krstičević

U vojarni “Benkovac” u Benkovcu 18. listopada svečano je ispraćen 3. hrvatski kontingent u sklopu NATO-ove ojačane prednje prisutnosti (eFP) u Republiku Poljsku. Na svečanosti su bili izaslanik vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH i Predsjednice RH, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević sa suradnicima, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Drago Matanović, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadni general Tihomir Kundid, vojni izaslanik SAD-a brigadir Robert Mathers te vojni izaslanik Republike Poljske brigadir Tomasz Gora uz predstavnike Zadarske županije.

U ime Predsjednice RH ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je kako je dodatna vrijednost ove NATO-ove aktivnosti sudjelovanje pobjedničke Hrvatske vojske rame uz rame sa strateškim i ključnim saveznicima: Sjedinjenim Američkim Državama, Ujedinjenim Kraljevstvom i Rumunjskom. “Republika Poljska naša je prijateljska i partnerska zemlja, a poljski narod s kojom dijelimo iste vrijednosti, bio je uz nas kad nam je bilo najteže. Stoga mi je drago da svojim sudjelovanjem možemo pridonijeti sigurnosti nama prijateljskog naroda, kao i našoj zajedničkoj sigurnosti, ” poručio je ministar Krstičević i podsjetio kako je upravo uspješno provedena vježba Velebit 18 – Združena snaga pokazala javnosti kako Hrvatska vojska pripada upravo u kategoriju najboljih. Kazao je također kako isključivo o svakom pojedincu ovisi koliko će truda i zalaganja uložiti kako bi iz ove prilike izvukli najbolje, za vlastitu postrojbu i za sustav u cjelini. “Kroz ovu aktivnost prije svega pokazujemo solidarnost prema  prijateljskoj zemlji, ono po čemu smo mi Hrvati posebni – pokazujemo naše srce, našu emociju i našu spremnost za pružanje pomoći svima kojima je potrebna. Budite ponosni i dostojanstveni ambasadori Hrvatske u međunarodnom okružju,” zaključio je ministar obrane.

General Matanović istaknuo je kako aktivnost NATO-ove ojačane prednje prisutnosti potvrđuje i pokazuje zajedništvo zemalja članica te snažnu transatlantsku vezu. “Hrvatska vojska još je jednom potvrdila da pripadamo zajednici profesionalnih i obučenih vojski na čiju potporu naši građani, saveznici i partneri mogu uvijek računati. U ovoj prigodi posebnu zahvalnost upućujem vašim obiteljima jer su vas podržali u plemenitoj odluci da sudjelujete u međunarodnoj aktivnosti potpore miru,” rekao je general Matanović.

General Kundid pripadnicima kontingenta poručio je da u misiji svojim angažmanom budu promotori istinskih vrijednosti hrvatskih vojnika. “Posjedujete respektabilna znanja i iskustvo za provedbu bilo koje zadaće koja se pred vas postavi. Budite i dalje prepoznati po svojoj izvrsnosti,” rekao je general Kundid.

Vojni izaslanik SAD-a brigadir Mathers izrazio je zadovoljstvo sudjelovanjem Hrvatske vojske u još jednoj misiji u Republici Poljskoj i što će američki kolege kao i uvijek do sada imati puno toga naučiti od hrvatskih vojnika.

S njim se složio i vojni izaslanik Republike Poljske brigadir Tomasz Gora koji je u ovoj prigodi podsjetio kako se Hrvatska više puta pokazala kao izvrstan saveznik te da se veseli daljnjoj suradnji s Oružanim snagama Republike Hrvatske.

Zapovjednik 3. HRVCON-a satnik Željko Trček kazao je kako obuka kojom su se pripadnici kontingenta pripremali za odlazak u misiju nije bila nimalo jednostavno no kako su njezini rezultati pokazali visoku razinu spremnosti, izvrsnosti i profesionalnosti hrvatskih vojnika. “Posebno sam ponosan što se u kontingentu nalaze i oni koji svoja iskustva nose upravo iz Domovinskog rata i što nesebično dijele svoje znanje s ostalim vojnicima,” rekao je Trček.

Fra Ilija Mikulić služio je svečanu misu uoči odlaska 3. HRVCON-a.

OJI, foto: Josip Kopi