Obilježen Dan Vojne kapelanije

U kapelici sv. Ivana Pavla II. u Ministarstvu obrane prvi vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj monsinjor Juraj Jezerinac predvodio je 29. listopada misno slavlje povodom obilježavanja Dana Vojne kapelanije “Sveti Ivan Pavao II.”.

Obilježavanju je nazočio potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Drago Matanović sa suradnicima, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, državni tajnici MORH-a te brojni predstavnici MORH-a i Hrvatske vojske.

Mons. Jezerinac, prisjećajući se lika i djela velikog pape i sveca Ivana Pavla II., u propovijedi je istaknuo kako je riječ o jednom od najvećih navjestitelja evanđelja, koji će ostati zapamćen kao jedan od onih koji se snažno zalagao za mir i civilizaciju ljubavi.

“Ivan Pavao II. zalagao se za nerođenu djecu, za siromahe i radnike. Bio je veliki prijatelj naše Hrvatske i to posebno tijekom ratnih godina, kad je odigrao i veliku ulogu u procesu međunarodnog priznanja Lijepe Naše. Sveti Ivan Pavao II., uistinu, nije došao iz Poljske, već ravno iz Gospodinova i Gospina srca, a lice zemlje zauvijek je promijenio svojom pojavom i djelima,” rekao je mons. Jezerinac te podsjetio i na blaženog Alojzija Stepinca, koji je poput Ivana Pavla II. bio spreman u svakom trenutku žrtvovati svoj život za Krista.

“Crkva nije ljudska ustanova, ona je uistinu božanska ustanova jer unatoč svim progonima, ona i dalje opstaje. Crkva uvijek ostaje, ali slaba je po nama ljudima. Božanskog je podrijetla i tu istinu nitko ne može dirati,” poruka je mons. Jezerinca.

Vojni kapelan Vojne kapelanije “Sv. Ivan Pavao II.” o. Zrinko Nikolić svetu misu prikazao je za sve poginule, nestale i stradale hrvatske branitelje.

“Po zagovoru našeg Ivana Pavla II. neka se svima nama, a posebno onima najodgovornijima za vođenje države daju odgovori na ona najteža pitanja kako bismo ovu zemlju stvorenu na žrtvi hrvatskih branitelja vodili ispravnim putem. Neka lik i djelo Isusa Krista uđe u sve sfere društva i neka se, baš kao što je papa Ivan Pavao II. govorio, nikad ne bojimo širom otvoriti vrata Kristu,” rekao je.

Vojna kapelanija Gospe Snježne (prijašnji naziv) osnovana je Dekretom vojnog ordinarija mons. Jurja Jezerinca 25. prosinca 2002. godine. Pod njezinu ovlast ubrajaju se sve osobe i objekti u sjedištu Ministarstva obrane i u Zapovjedništvu Glavnog stožera OSRH u Zagrebu.

Kapelanija od 18. srpnja 2014. nosi liturgijski naslov “Sveti Ivan Pavao II.”, a svoj Dan slavi 22. listopada.