Ispraćen 2. HRVCON u operaciju UNIFIL

“Vaša uvježbanost, opremljenost i motiviranost ulijevaju nam povjerenje i sigurnost kako ćete i ovu zadaću izvršiti profesionalno i odgovorno na ponos našoj domovini. Vjerujem kako će ova operacija biti u funkciji jačanja interoperabilnosti, ali i unapređenja vaših sposobnosti,” istaknuo je ministar obrane Damir Krstičević

U vojarni “Kamensko” u Karlovcu 19. listopada svečano je ispraćen 2. hrvatski kontingent u UN-ovu operaciju potpore miru u Libanonu UNIFIL (United Nations Interim Force in Lebanon). Ispraćaju su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ujedno i izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Republike Hrvatske; načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, vojni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj brigadir Robert Mathers, gradonačelnik Karlovca Damir Mandić, izaslanstva Ministarstva obrane i OSRH te rodbina i prijatelji pripadnika 2. HRVCON-a.

Ministar Krstičević podsjetio je kako je Hrvatska od zemlje primateljice međunarodne pomoći postala zemlja davateljica, a upravo sudjelovanje u mirovnim operacijama bilo je jedan od presudnih čimbenika za stjecanje članstva u NATO-u i Europskoj uniji. Istaknuo je kako snagu stečenu u Domovinskom ratu Hrvatska vojska danas pokazuje ne samo u međunarodnim aktivnostima, nego i na vojnim vježbama, kao što je nedavno provedena Velebit 18 – Združena snaga. “Na vježbi Velebit 18 – Združena snaga domaća i svjetska javnost imale su priliku uvjeriti se kako naša vojska spada među najbolje. Hrvatska vojska nastavit će vježbati kako bi uvijek bila spremna, sposobna i uvježbana,” dodao je.

Izrazio je također uvjerenje da će 2. HRVCON zadaće u operaciji UNIFIL izvršiti jednako kvalitetno kao i vježbu Velebit 18. “Vaša uvježbanost, opremljenost i motiviranost ulijevaju nam povjerenje i sigurnost kako ćete i ovu zadaću izvršiti profesionalno i odgovorno na ponos našoj domovini,” izjavio je ministar: “Vjerujem kako će ova operacija biti u funkciji jačanja interoperabilnosti, ali i unapređenja vaših sposobnosti.”

Načelnik Glavnog stožera također je izrazio uvjerenje da će pripadnici 2. HRVCON-a izvršiti zadaće uspješno kao i njihovi prethodnici, ali i steći nova znanja koja će pridonijeti razvoju OSRH. “UNIFIL je zahtjevna operacija, stoga od vas očekujem profesionalno izvršavanje svih zadaća, strogo poštivanje sigurnosnih procedura i postupaka u provedbi postavljenih zadaća te skrb o sigurnosti svojih kolega,” poruka je generala Šundova 2. HRVCON-u.

Načelnik Stožera i zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske brigadni general Boris Šerić pohvalio je pripadnike 2. HRVCON-a za profesionalno i kvalitetno provedene pripreme, ali i podsjetio ih da će tek u misiji steći najvrednije lekcije. “Vaša postrojba nakon povratka u domovinu više neće biti ista. Bit će obogaćena za mjesece intenzivnog iskustva u multinacionalnom okružju, a tako stečena znanja imat će neprocjenjiv značaj za razvoj vaših sposobnosti,” uvjeren je general Šerić.

“Uspravne glave i vođeni duhom pobjedničke Hrvatske vojske nastavljamo stopama naših kolega u operaciji UNIFIL. Odlazak u operaciju očuvanja mira za nas je izazov, ali i prilika da se još jednom dokažemo kao postrojba koja zna i može,” istaknuo je zapovjednik Inženjerijske satnije 2. HRVCON-a u operaciji UNIFIL satnik Ivan Dodig te u ime kontingenta zahvalio svima koji su pružali potporu tijekom priprema.

Tijekom svečanosti u vojarni “Kamensko” bio je izložen taktičko-tehnički zbor. U kapelici Sveti anđeli čuvari služena je misa koju je predslavio don Ivan Blaževac. U propovijedi je poručio pripadnicima 2. HRVCON-a da prenose mir narodu Libanona, ali i jedni drugima jer samo u zajedništvu mogu ispuniti svoju misiju.

2. HRVCON čine 52 pripadnika Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske. Tijekom rotacije oni će u suradnji s pripadnicima talijanskih oružanih snaga provoditi mjere zaštite snaga, podupirati pokretljivost u području operacije, osiguravati nesmetanu stratešku i taktičku komunikaciju te pružati ostale oblike potpore snagama u Sektoru Zapad UNIFIL-a.

Iva Gugo, foto: Josip Kopi