Ispraćen 1. HRVCON u operaciju potpore miru u Libanonu – UNIFIL

“Hrvatska kao punopravna članica Ujedinjenih naroda poštuje napore za stabilizacijom stanja u misijama potpore miru diljem svijeta. Prije samo dvadeset i sedam godina bili smo korisnici međunarodne pomoći, a sada zajedno s našim saveznicima sudjelujemo u međunarodnim misijama i operacijama potpore miru u drugim dijelovima svijeta, ” rekao je ministar Damir Krstičević izrazivši uvjerenje da će ovaj angažman Hrvatske vojske biti još jedan od doprinosa globalnoj sigurnosti i stabilnosti…

Svečani ispraćaj 1. hrvatskog kontingenta u operaciju potpore miru Ujedinjenih naroda u Libanonu – UNIFIL (United Nations Interim Force in Lebanon) održan je 18. travnja u Vojarni stožernog generala Petra Stipetića u Karlovcu. U hrvatskom je kontingentu pedeset dvoje pripadnika, bit će u sastavu kontingenta talijanskih Oružanih snaga zajedno s pripadnicima brigade ”Julija“ u sastavu Satnije za opću inženjerijsku potporu. Zapovjednik 1. HRVCON-a UNIFIL je bojnik Željko Javorović, a zapovjednik inženjerijske satnije satnik Dražen Brkić.
Svečanom ispraćaju nazočio je izaslanik Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH, ministar obrane Damir Krstičević, zamjenik načelnika GS OSRH general-pukovnik Drago Matanović sa suradnicima, veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u RH Robert Kohorst, vojni izaslanik Republike Italije brigadni general Giuseppe Gimondo, vojni izaslanik Republike Mađarske u RH pukovnik László Attila Szendröi, predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, lokalne i civilne vlasti te drugi gosti i uzvanici. 
Ministar obrane Damir Krstičević poručio je pripadnicima kontingenta kako u odori hrvatskog vojnika ne predstavljaju samo sebe, već svoju domovinu čiju zastavu ponosno nose na svojoj odori. “Budite pravi predstavnici one pobjedničke Hrvatske vojske koja je uvijek znala pronaći rješenja za sve izazove. Hrvatski vojnik svojim je trudom, svojom krvlju i znojem postao pravi brend u svijetu,” rekao je ministar izrazivši zadovoljstvo što su hrvatski vojnici u potpunosti opremljeni hrvatskim naoružanjem i opremom. Podsjetio je kako pripadnici Oružanih snaga RH sudjeluju u operaciji UNIFIL od ožujka 2007. godine na dužnostima stožernih časnika naglasivši pritom kako Republika Hrvatska zna da bez sigurnosti nema ni blagostanja. “Hrvatska kao punopravna članica Ujedinjenih naroda poštuje napore za stabilizacijom stanja u misijama potpore miru diljem svijeta. Prije samo dvadeset i sedam godina bili smo korisnici međunarodne pomoći, a sada zajedno s našim saveznicima sudjelujemo u međunarodnim misijama i operacijama potpore miru u drugim dijelovima svijeta,” rekao je i dodao kako je uvjeren da će ovaj angažman Hrvatske vojske biti još jedan od doprinosa globalnoj sigurnosti i stabilnosti.
Veleposlanik SAD-a u RH Robert Kohorst podsjetio je na riječi američkog ministra obrane Jamesa Mattisa koji je kazao kako je Hrvatska mala zemlja koja se bori znatno iznad svoje kategorije. ”Upravo zato mogu reći da sam počašćen što iz prve ruke mogu vidjeti ovu impresivnu inženjerijsku satniju i gledajući vas koji ćete se uputiti u misiju u Libanon, siguran sam kako će Hrvatska još jednom dati izniman doprinos u očuvanju mira i stabilnosti u ovom dijelu svijeta.”
General Matanović poželio je pripadnicima kontingenta još jednu uspješno odrađenu misiju. “Republika Hrvatska sudjelovanjem u ovoj misiji potvrđuje svoju solidarnost prema drugim zemljama, a njihovim stanovnicima dokazuje da smo dostojna članica Ujedinjenih naroda, predana potpori miru i sigurnosti diljem svijeta.”
Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, brigadni general Siniša Jurković rekao je pripadnicima kontingenta kako je upravo timski rad i briga za čovjeka ono što Hrvatsku vojsku čini pobjedničkom i prepoznatljivom. “Posebna hvala vašim obiteljima koje su vas poduprle u vašoj odluci, predstavljajte i njih i domovinu onako kako to samo hrvatski vojnik zna,” kazao je general Jurković.
Vojni izaslanik brigadni general Giuseppe Gimondo istaknuo je kako je upravo ova misija primjer suradnje i kooperativnosti koja dovodi do očuvanja mira i stabilnosti u svijetu. “Vjerujem kako će sudjelovanje Republike Hrvatske uvelike pridonijeti uspješnosti ove misije kao što dokazuje i nastojanje europskih zemalja za sudjelovanjem u misijama koje su od velike važnosti za očuvanje stabilnosti na području Bliskog istoka.”
Uvjeren u visoku razinu pripremljenosti hrvatskih vojnika, pukovnik Marco Aculeo kazao je kako će pripadnici talijanskih Oružanih snaga od njih moći puno naučiti. 
Zapovjednik inženjerijske satnije UNIFIL satnik Dražen Brkić podsjetio je kako se satnija 22 mjeseca intenzivno pripremala i obučavala te da vjeruje u uspješnost misije koja se pred njima nalazi. “Iza nas je 145 odrađenih zadaća, a posebno sam ponosan što se inženjerijska satnija iskazala u pomoći civilnom stanovništvu u obrani od elementarnih nepogoda. Vjerujem kako ćemo još jednom našu domovinu učiniti ponosnom,” zaključio je Brkić.

OJI
Foto Josip Kopi


U hrvatskom je kontingentu pedeset dvoje pripadnika, bit će u sastavu kontingenta talijanskih Oružanih snaga zajedno s pripadnicima brigade ”Julija“ u sastavu Satnije za opću inženjerijsku potporu. Zapovjednik 1. HRVCON-a UNIFIL je bojnik Željko Javorović, a zapovjednik inženjerijske satnije satnik Dražen Brkić.