30 godina čuvara zračnog prostora

Odlikovanja, nagrade i pohvale pripadnicama i pripadnicima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva uručili su ministar obrane Mario Banožić, zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Siniša Jurković, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec

“Hrvatski piloti među najboljima su u svijetu. Posebno se ističu po potpori civilnim institucijama, kroz hitni medicinski prijevoz kao i sudjelovanje u protupožarnoj zaštiti. Upravo kroz te zadaće dolaze do izražaja sva njihova znanja i vještine,“ rekao je povodom 30. obljetnice Hrvatskog ratnog zrakoplovstva ministar obrane Mario Banožić

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo obilježilo je 30. obljetnicu, a tom prigodom u vojarni ”Pukovnik Marko Živković“ na Plesu prikazan je film ”30 godina HRZ-a“ o razvoju Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, ali i njegovoj budućnosti. Povodom obilježavanja obljetnice i Dana Hrvatskog ratnog zrakoplovstva pripadnicima HRZ-a uručena su odlikovanja, izvodi iz promaknuća te pohvale, a svečano uručenje vojnih priznanja održano je i u Ministarstvu obrane.

Odlikovanja, nagrade i pohvale pripadnicama i pripadnicima HRZ-a uručili su ministar obrane Mario Banožić, zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Siniša Jurković i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec.

Ministar Banožić čestitao je promaknutim, pohvaljenim i nagrađenim. Prisjetio se hrabrih zrakoplovaca koji su se žrtvovali kako bi današnja Hrvatska bila slobodna i prosperitetna zemlja. Podsjetio je kako nam je obveza čuvati uspomenu na hrvatske junake neba, koji su ratnih godina braneći Hrvatsku, prešli u povijest. “Tad smo imali samo vjeru kako ćemo jednog dana imati silu iz zraka, silu bez koje Hrvatska kopnena vojska ne može imati svoju funkciju, a isto tako ni Hrvatska ratna mornarica. Te tri sastavnice vrlo su značajne za obranu i njihov daljnji razvoj bit će ujednačen. Može se vidjeti da se kroz godine ulaganja u HRZ pratila određena dinamika. Uspješno smo završili proces nabave višenamjenskog borbenog aviona Rafale,” rekao je ministar obrane i zahvalio svim pripadnicama i pripadnicima HRZ-a koji su sudjelovali u ovom zahtjevnom procesu. Posebno je istaknuo znanje i vještine koje pripadnici HRZ-a dokazuju kroz svakodnevne zadaće, mirovne misije i operacije. “Hrvatski su piloti među najboljim u svijetu. Posebno se ističu po potpori civilnim institucijama, kroz hitni medicinski prijevoz kao i sudjelovanje u protupožarnoj zaštiti. Upravo kroz te zadaće dolaze do izražaja sva njihova znanja i vještine i zato upućujem iskrene čestitke svima koji sudjeluju u potporama civilnim institucijama, i to ne samo u domovini, nego i u inozemstvu,” rekao je Banožić.

Na svečanosti u vojarni ”Pukovnik Marko Živković“ na Plesu sudjelovali su predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, zamjenik načelnika GS OSRH general-pukovnik Siniša Jurković, zapovjednici grana, načelnici uprava GSOSRH te pristožernih postrojbi, kao i bivši zapovjednici HRZ-a.

Novi borbeni sustavi

Ministar obrane naglasio je kako će se Hrvatsko ratno zrakoplovstvo modernizirati i dalje, istaknuvši uvođenje helikoptera Kiowa Warrior u operativnu uporabu, kao i skoro uvođenje helikoptera Black Hawk u naš sastav.

General-pukovnik Siniša Jurković osvrnuo se na povijesnu ulogu i stvaranje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, kao i ulogu u operacijama oslobađanja Hrvatske u Domovinskom ratu te podsjetio na poginule branitelje koji su pridonijeli izgradnji Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. “Provođenjem nadzora i čuvanja zračnog prostora Hrvatske i integriranjem u NATO savez pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva pridonose ukupnoj sigurnosti Republike Hrvatske i njezinih građana, kao i sigurnosti cijelog Saveza. Naši građani mogu se pouzdati u pripadnike HRZ-a, jer iz dana u dan sudjeluju u akcijama spašavanja života i imovine, prevoze bolesne i ozlijeđene, tragaju i spašavaju, gase požare, dajući uvijek maksimum svojih mogućnosti,” poručio je general-pukovnik Jurković.

Brigadni general Michael Križanec čestitao je svim pripadnicima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva 30. obljetnicu te podsjetio na sve poginule i nestale pripadnike. Također, podsjetio je i na sve bivše pripadnike koji su stvarali Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. “Slijedi prihvat i uvođenje u operativnu uporabu novih borbenih sustava. Obećajem kako će Hrvatsko ratno zrakoplovstvo na najbolji mogući način znati pokazati da je sposobno i spremno uvesti nove borbene sustave u operativnu uporabu kako bi se podizale sposobnosti koje su bitne za sigurnost svih građana Hrvatske,” poručuje brigadni general Križanec.


U Galeriji ”Zvonimir“ izložba Modro nebo

”Hrvatsko ratno zrakoplovstvo pokazat će da je sposobno i spremno uvesti nove borbene sustave u operativnu uporabu kako bi se podizale sposobnosti koje su bitne za sigurnost svih građana Hrvatske,” poručio je brigadni general Michael Križanec

Povodom obilježavanja 30 godina Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u Galeriji Ministarstva obrane “Zvonimir” 9. prosinca otvorena je izložba Modro nebo. Voditelj Galerije Zoran Batušić predstavio je djelo i rad autora izložbe, profesora Ivana Mustača zahvalivši svima koji su svojim dolaskom uveličali ovaj svečani trenutak za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i za profesora Mustača.

Izaslanik ministra obrane i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec zahvalio je profesoru Mustaču na posvećenosti i predanosti zadnjih deset godina, što je rezultiralo otvorenjem ove velike i simbolične izložbe. “Već pri prvom susretu sa slikama i pričom koju svaka krije, shvatio sam vrijednost ove izložbe. Naime, njezina vrijednost ne krije se u zrakoplovima, oznakama, rondelama i zastavama koje ćete na prvi pogled uočiti, nego u ljudima koji su tad pričali tu priču, u Hrvatima koji su sjedili u kokpitima prikazanih aviona i helikoptera,” rekao je Križanec i u ime ministra obrane još jednom zahvalio profesoru Mustaču na izložbi kao i kolegama u mirovini koji su odvojili vrijeme i prisustvom uveličali obilježavanje 30. obljetnice HRZ-a.

Profesor Mustač zahvalio je svima na dolasku te naglasio kako je izložba posvećena zrakoplovcima, a zahvalio je i Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu na angažmanu oko postavljanja izložbe.“Izložba nosi naziv Modro nebo, a sastoji se od 70 slika koje su nastajale zadnjih deset godina, odnosno od 2011. godine do danas. Zadnja je slika naslikana upravo ove godine. Rađene su tehnikom akvarel, gvaš i ulje na platnu u istim formatima,” rekao je Mustač i na kraju izložbe zahvalio brigadnom generalu Križancu uručivši mu sedamdeset prvu sliku pod nazivom Nebesko modri prasak koja prikazuje višenamjenske borbene avione Rafale.


Naša krila – nova pjesma i spot hrvatskim zrakoplovcima

U prigodi obilježavanja 30. obljetnice ustrojavanja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Odjel  multimedijalnih sadržaja SSOJI MORH-a, u vlastitoj režiji i produkciji snimio je s Klapom “Sveti Juraj” HRM-a  videospot na pjesmu Naša krila.

Glazbu i tekst  nove pjesme potpisuje maestro Tonći Ćićerić, šef dirigent Orkestra HRM-a, a aranžman Mario Božić, umjetnički voditelj Klape.

Pjesma i spot simboličan su poklon i čestitka našim zrakoplovcima u prigodi 30 godina postojanja i djelovanja. Spot je sniman u 91. krilu HRZ-a u Zagrebu i i 93. krilu HRZ-a u Zadru te obogaćen kadrovima aviona i helikoptera iz sastava zrakoplovnih eskadrila.

Tekst: OJI

Foto: Filip Klen, Dominik Kos