Nastavite pratiti slavni put ratnih Puma

U varaždinskoj vojarni obilježena je 29. obljetnica 7. gb Puma, Dan 2. omb Pume, a održana je i primopredaja Zapovjedništva između pukovnika Stjepana Jalžabetića i bojnika Krunoslava Slavinca

U varaždinskoj vojarni “7. gardijske brigade Puma” prigodnim je programom svečano obilježena 29. obljetnica 7. gardijske brigade Puma i Dan 2. oklopno-mehanizirane bojne Pume Gardijske oklopno- mehanizirane brigade.

Za sve poginule pripadnike položeni su vijenci i zapaljene svijeće u kapelici sv. Jurja u vojarni, a svečano obilježavanje nastavljeno je postrojavanjem pripadnika 2. omb Puma  te primopredajom Zapovjedništva između dosadašnjeg zapovjednika postrojbe pukovnika Stjepana Jalžabetića i novog zapovjednika bojnika Krunoslava Slavinca. Okupljenima se obratio zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade brigadni general Mijo Validžić te pritom istaknuo doprinos pripadnika 7. gb u Domovinskom ratu rekavši kako su ratne Pume krčile put za slobodu domovine. 

“Oklopno-mehanizirana bojna Pume ima vrlo zahtjevnu zadaću pratiti tragove svojih prethodnika u teškim vremenima. Današnje Pume žive u vremenu koje ima svoje teškoće i izazove, a svi vi morate nastaviti slavni put ratnih Puma,” rekao je general Validžić te poručio pripadnicima da svaku priliku koriste za stručno usavršavanje kako bi služili svojoj domovini. Podsjetio je i na uspješno provedene zadaće tijekom ove godine istaknuvši pritom sudjelovanje pripadnika 2. omb Pume na međunarodnoj vojnoj vježbi Immediate Response.

Dosadašnji zapovjednik Puma pukovnik Jalžabetić istaknuo je kako mu je bila iznimna čast zapovijedati postrojbom nastaloj na temeljim slavne prethodnice.

“Uspješno smo izvršili sve zadaće u zahtjevnim vremenima epidemije, a posebno bih naglasio sudjelovanje u međunarodnoj vojnoj vježbi Immediate Response gdje smo dokazali da smo kompatibilni s našim NATO partnerima,” rekao je pukovnik Jalžabetić. Novoimenovani zapovjednik Puma bojnik Slavinec zahvalio je na ukazanom povjerenju te podsjetio na sudjelovanje pripadnika 7. gb u Domovinskom ratu, osobito u operaciji Oluja, kao i na podizanje stijega na Kninskoj tvrđavi.

“Pukovniku Jalžabetiću zahvaljujem na dugoj, časnoj i nesebičnoj suradnji, a naša je obveza i zadaća dalje razvijati postrojbu,” rekao je bojnik Slavinec. 

U sklopu obilježavanja obljetnice pripadnicima Bojne uručena su promaknuća, pohvale i nagrade.  

Tekst: Martina Butorac

Foto: Tomislav Brandt