Nastavak izgradnje jačeg HRZ-a

Ministar obrane Damir Krstičević najavio je novi datum obilježavanja Dana Hrvatskog ratnog zrakoplovstva – 25. listopada – koji označuje povijesni prelet legendarnog pilota Rudolfa Perešina za Hrvatsku, koji je bio velika prekretnica u razvoju Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i koji se u tim teškim trenucima usudio reći da je Hrvat i da neće pucati na svoj narod

Tijekom 28 godina HRZ je prošao dug put do suvremenog ratnog zrakoplovstva i ostvario je velik pomak u sposobnostima i kapacitetima

U vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku obilježena je 12. prosinca 28. obljetnica ustrojavanja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Tom su prigodom pripadnicima HRZ-a uručena promaknuća, pohvale i nagrade. Svečanosti je, uz obitelji poginulih hrvatskih pilota Rudolfa Perešina, Marka Živkovića i Mirka Vukušića, nazočio izaslanik Predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH Zrinko Petener, izaslanik predsjednika Vlade potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Bugarske Krasimir Karakačanov, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima, župan Zadarske županije Božidar Longin, gradonačelnik Zadra Branko Dukić i drugi visoki uzvanici.

Zrinko Petener rekao je kako je u ovih 28 godina HRZ prošao dug put do suvremenog ratnog zrakoplovstva. “U prvim danima pripadnici HRZ-a bili su nošeni domoljubljem i hrabrošću. Neki od njih, nažalost, danas nisu s nama jer su položili svoje živote u borbi za hrvatsku slobodu. Zbog njih danas možemo razgovarati o budućnosti našeg Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, naše Hrvatske vojske,” poručio je.

U svojem obraćanju ministar Krstičević najavio je novi datum obilježavanja Dana Hrvatskog ratnog zrakoplovstva – 25. listopada – koji označuje povijesni prelet legendarnog pilota Rudolfa Perešina za Hrvatsku, koji je bio velika prekretnica u razvoju Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i koji se u tim teškim trenucima usudio reći da je Hrvat i da neće pucati na svoj narod. “Zbog Rudijeva povijesnog čina i snažne poruke predlažemo promjenu datuma obilježavanja Dana Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na 25. listopada, čija bi simbolika podsjećala buduće generacije hrvatskih pilota na herojstvo Rudolfa Perešina i svih ostalih koji su ga stvarali. Želja nam je Dan zrakoplovstva povezati s istinskim vrijednostima Domovinskog rata – s Rudijevim Letom za Hrvatsku! Trebamo povezati vrijednosti pilota iz Domovinskog rata s vrijednostima današnjih, modernih vojnih pilota, a to su odlučnost, stav, hrabrost, prkos i ljubav prema svojem narodu i domovini,” naglasio je ministar Krstičević. Izrazio je posebno zadovoljstvo što je u mandatu ove Vlade vraćen avion Rudolfa Perešina, koji je u nekoliko mjeseci obišlo više od 150 tisuća ljudi.

Ministar je zahvalio pilotima i zrakoplovnim tehničarima na doprinosu sustavu sigurnosti te istaknuo kako je nakon 28 godina postignut velik pomak u sposobnostima i kapacitetima HRZ-a. “U mandatu ove Vlade u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva ušli su helikopteri Kiowa Warrior, koji su dostigli punu operativnu sposobnost, remontirani su helikopteri Mi-171Sh, a uskoro dolaze i moćni američki helikopteri Black Hawk. Upravo je jučer Vlada donijela odluku kojom se prihvaća donacija dvaju helikoptera Black Hawk te kojom kupujemo dodatna dva helikoptera, uz svu potrebnu obuku i logističku potporu,” naglasio je ministar i najavio nastavak izgradnje jačeg Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. “Osim nabave helikoptera, ovih dana očekujemo slanje ponude za višenamjenski borbeni avion. Tako je prije dva dana i Vijeće za nacionalnu sigurnost dalo čvrstu potporu nabavi aviona kojom ćemo znatno osnažiti borbenu komponentu našeg zrakoplovstva i osigurati sigurnost hrvatskog neba i sigurnost Hrvatske u vremenima koja su pred nama,” rekao je ministar Krstičević.

General Šundov podsjetio je u prigodi obilježavanja 28. obljetnice HRZ-a kako je njegovo ustrojavanje bilo puno izazova. “Naše smo zrakoplovstvo stvarali ni iz čega. Na sportske, poljoprivredne i školske avione sami smo ugrađivali oružne sustave. Improvizirali smo i herojskim djelovanjima te odvažnim preletima naših pilota heroja iz zrakoplovnih baza bivše JNA znatno je podizan moral naših branitelja i vjera u konačnu pobjedu,” istaknuo je načelnik GS OSRH i prisjetio se značaja pomoći prvog borbenog aviona u deblokadi Dubrovnika. Naglasio je kako će se i dalje ulagati napori i znanja u razvoj Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i njegovih sposobnosti.

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec zahvalio je vojnim pilotima i zrakoplovnim tehničarima na svemu što čine za dobrobit Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. “Imamo obvezu služiti našem narodu i domovini. Imamo obvezu biti ponosni, a ne oholi, imamo obvezu biti ponizni i misliti na druge. Moramo promišljati o tome kakve su zrakoplovce i zrakoplovstvo zamišljali naši piloti heroji iz Domovinskog rata. Danas svakodnevno svjedočimo požrtvovnosti, odricanju, radu i djelima vrijednim divljenja naših pilota, zrakoplovnih tehničara i ostalih zrakoplovaca,” poručio je zapovjednik HRZ-a.


U Središtu za obuku HRZ-a “Rudolf Perešin” u vojarni u Zemuniku otvorena je izložba u čast legendarnom heroju Domovinskog rata Rudolfu Perešinu “Povratak pobjednika – Rudolf Perešin – život i djelo”. Zapovjednik Središta za obuku HRZ-a “Rudolf Perešin” brigadir Goran Huljev je, govoreći o konceptu izložbe, istaknuo kako prikazuje put povratka Perešinova aviona MiG-21 u Hrvatsku pa sve do velikog interesa građana koji su obišli avion izložen ispred Ministarstva obrane u Zagrebu. “Nikad nećete biti zaboravljeni,” riječi su koje je Ljerka Perešin uputila svim poginulim hrvatskim braniteljima te tako otvorila izložbu posvećenu svojem suprugu Rudolfu, koji je, kako je rekla, imao jednu vrlinu zbog koje nikad neće biti zaboravljen.

“Junaštvo može izblijedjeti, to mi svi znamo. No, ako čovjek posjeduje vrlinu poniznosti kao što ju je imao moj Rudi, onda njegov lik i djelo nikad neće biti zaboravljeni. Hvala na svemu što je učinjeno za povratak njegova aviona u Hrvatsku. Time smo još jednom pokazali kako smo zajedno uistinu jači,” rekla je Ljerka Perešin te uputila čestitke pripadnicima HRZ-a povodom njihova dana. Predstavljena je i nova službena internetska stranica Hrvatskog ratnog zrakoplovstva vojnipilot.hr, na kojoj će svi zainteresirani moći pronaći detalje o načinima ostvarivanja karijere u HRZ-u. Novu je stranicu u internetski prostor pustio kadet vojni pilot Goran Crnički, koji je pozvao mlade da se priključe Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, prihvate izazov i postanu vojni piloti.

OJI, snimio Tomislav Brandt