30.obljetnica ustrojavanja Vojne policije

”Vojna policija danas ima iznimno važnu ulogu za efikasno funkcioniranje Oružanih snaga RH, a od njezinih pripadnika očekuje se visoki profesionalizam, bespogovorna zakonitost u djelovanju i nulta tolerancija na neprihvatljive oblike ponašanja,” poručio je na obilježavanju Dana roda vojne policije, Dana Pukovnije Vojne policije i 30. obljetnice ustrojavanja Vojne policije načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj

U vojarni “1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia” u Zagrebu je 27. kolovoza održana svečanost povodom obilježavanja Dana roda vojne policije, Dana Pukovnije Vojne policije i 30. obljetnice ustrojavanja Vojne policije.

Svečanosti je nazočio izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Mario Banožić, izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske Dragan Lozančić, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Maja Grba-Bujević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova, zamjenik glavnog ravnatelja policije Jozo Šuker, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Špiro Janović, zapovjednik Pukovnije Vojne policije brigadir Tomislav Kasumović, načelnik Samostalnog sektora za vojnopolicijske poslove brigadir Vlado Kovačević, generali, predstavnici braniteljskih udruga i drugi. U povodu obilježavanja obljetnice uručena su odlikovanja, pohvale i nagrade pripadnicima Pukovnije. Ministar Banožić kazao je kako su proteklih 30 godina pripadnici Vojne policije bili i ostali primjer profesionalnosti te dali neizmjeran doprinos izgradnji i razvoju vojnog sustava.

”Čestitam vam 30. obljetnicu ustrojavanja Vojne policije. Neraskidiva je veza između Vojne policije, Hrvatske vojske i svega onog što ste činili u trenucima najvećih izazova za Republiku Hrvatsku. Izazova kad smo ispred sebe imali neprijatelja koji je bio brojniji i tehnički opremljeniji. Međutim, nisu imali ono što imaju hrvatski branitelji, a to je hrabrost i želja za stvaranjem hrvatske države,” rekao je ministar obrane i zahvalio pripadnicima Vojne policije koji su za vrijeme Domovinskog rata imali zadatak ustrojavanja Hrvatske vojske kako bi bila što spremnija i učinkovitija. ”Osigurali ste učinkovito funkcioniranje procesa pravodobnim sprečavanjem izvanrednih događaja kao i postupanjem u slučajevima otklona od vojne stege. Usavršavali ste se mukotrpnim radom, obukom i učenjem. Među prvima ste sudjelovali u mirovnim misijama i svojom spremnošću pokazali da stojimo uz bok onima koji su puno starija vojska od nas, koji su više ulagali u opremljenost i modernizaciju, a mi smo ih pratili u tome. Neka vam odora i oznake koje nosite budu podsjetnik na to kako je nastala Hrvatska vojska, kako je stasala Vojna policija i kako je nastala hrvatska država. Zato smo priznati u mirovnim misijama, jer imamo srce koje mnogi još traže u svojim postrojbama. Hvala vam još jednom na svemu što ste činili u mirovnim misijama,” dodao je Banožić.

Moderno opremljena postrojba

Izaslanik Predsjednika RH Dragan Lozančić čestitao je pripadnicima Pukovnije Vojne policije njihov dan i 30 godina uspješnog rada: ”Svaki ovakav događaj prilika je osvrnuti se na našu povijest, ali i budućnost. Imali ste tešku povijest, dokazali ste se u ratu i miru, u vrlo zahtjevnim misijama i vjerujem da ćete i dalje nastaviti profesionalno obavljati sve svoje zadaće.”

Čestitajući 30. obljetnicu Vojne policije načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj prisjetio se početaka ustrojavanja vojnopolicijskih postrojbi u Domovinskom ratu i svih poginulih i nestalih pripadnika Vojne policije istaknuvši kako je njezina povijest neraskidivo povezana s poviješću Hrvatske vojske. ”Danas je Vojna policija manja, ali moderno opremljena postrojba sastavljena od visokomotiviranih profesionalaca sposobnih za izvršenje svih zadaća. Vojna policija danas ima iznimno važnu ulogu za efikasno funkcioniranje Oružanih snaga RH, a od njezinih pripadnika očekuje se visoki profesionalizam, bespogovorna zakonitost u djelovanju i nulta tolerancija na neprihvatljive oblike ponašanja,” poručio je admiral Hranj. Brigadir Kasumović kazao je kako Pukovnija Vojne policije od Domovinskog rata do danas, stasala u snažnu Vojnu policiju: ”U poslijeratnom razdoblju došlo je do transformacije Oružanih snaga pa i Vojne policije kako bi se dobile manje, obučenije i opremljenije snage sukladno potrebama koje danas imamo.” Poručnica Eleonora Puceković kazala je kako je privlači dinamika ovog posla koji je uvijek zanimljiv i izazovan. Nadnarednica Draženka Plečić istaknula je kako je izrazito ponosna što je pripadnica jedne elitne postrojbe kao što je Pukovnija Vojne policije te zahvalila na nagradi koju joj je dodijelio ministar obrane Banožić.


Izniman doprinos u obrani Republike Hrvatske

U Sisku je svečano otkrivena spomen-ploča ustrojavanja prve postrojbe Vojne policije

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika Glas hrvatske žrtve – Zid boli, Središnjeg križa, posljednjeg počivališta prvog hrvatskog predsjednika na Gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu, te na spomen-obilježjima Domovinskog rata u Osijeku, Rijeci, Otočcu, Maslenici, Splitu i Srđu 24. kolovoza započelo je obilježavanje Dana roda vojne policije, Dana Pukovnije Vojne policije te 30. obljetnice ustrojavanja.

U vojarni ”1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia“ u Zagrebu održano je svečano postrojavanje i uručenje odlikovanja, pohvala i nagrada pripadnicima Vojne policije. Čestitavši svim pripadnicama i pripadnicima Vojne policije njihov Dan te 30. obljetnicu ustrojavanja, zapovjednik Pukovnije Vojne policije brigadir Tomislav Kasumović istaknuo je nemjerljiv doprinos Vojne policije u obrani suvereniteta i samostalnosti Republike Hrvatske čemu trajno svjedoči i sto dvadeset pripadnika i pripadnica Vojne policije koji više nisu s nama, naglasivši da će Vojna policija i dalje nastaviti davati svoj doprinos u jačanju jake i ponosne Hrvatske vojske.

U sklopu obilježavanja, molitvu za sve preminule i poginule hrvatske branitelje predvodio je vojni kapelan Vojne kapelanije ”Sveti Ivan Pavao II.“ i biskupski vikar za pastoral vlč. Slavko Rajič. Također, u Sisku je u organizaciji udruga branitelja i veterana Vojne policije iz Domovinskog rata Podružnice Sisačko-moslavačke županije, svečano otkrivena spomen-ploča ustrojavanja prve postrojbe Vojne policije. Nazočili su zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Siniša Jurković, načelnik Samostalnog sektora za vojnopolicijske poslove brigadir Vlado Kovačević i načelnik Stožera – zamjenik zapovjednika Pukovnije Vojne policije pukovnik Dejan Džidić.

Vojna policija izrasla je i stasala u najtežim vremenima Domovinskog rata, a uz svoje redovite vojnopolicijske zadaće sudjelovala je i u izvršenju borbenih zadaća. Svojim je sudjelovanjem u borbenim zadaćama izgrađivala svoje sposobnosti te dala izniman doprinos u obrani Republike Hrvatske zajedno s gardijskim brigadama i drugim postrojbama Oružanih snaga RH.


OJI, Foto: Mladen Čobanović