Svoje kvalitete dokazali u domovini i na međunarodnoj sceni

“Uspješno, odgovorno i nadasve profesionalno sudjelovanje u međunarodnim operacijama i misijama potpore miru, na međunarodnim vježbama te u sastavu Multinacionalne bojne vojne policije daje mi za pravo reći da je Vojna policija u 25 godina izrasla u rod Oružanih snaga koji je sposoban provesti najzahtjevnije zadaće iz svoje nadležnosti,” kazao je general zbora Mirko Šundov

Svečanost obilježavanja 25. obljetnice osnivanja Vojne policije OSRH, Dana roda vojne policije te Dana Pukovnije Vojne policije održana je 24. kolovoza u vojarni “Croatia”. Nazočili su joj savjetnica Predsjednice Republike za obranu i nacionalnu sigurnost te ujedno njezina izaslanica Maja Čavlović, načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov, ministar branitelja Tomo Medved, glavni inspektor obrane RH te izaslanik ministra obrane general- bojnik Slaven Zdilar, zamjenik načelnika GS-a general-pukovnik Drago Matanović, zapovjednik HKoV-a general-pukovnik Mate Ostović, zapovjednik ZzP-a general-bojnik Mladen Fuzul, ravnatelj VSOA-e brigadni general Ivica Kinder, načelnik Službe Vojne policije GS OSRH brigadir Vlado Kovačević, zapovjednik Pukovnije Vojne policije brigadir Mate Radoš te brojni sadašnji i bivši zapovjednici te pripadnici Vojne policije.
General Šundov u svojem je obraćanju naglasio kako su od svojeg osnutka, tijekom Domovinskog rata, pripadnici Vojne policije sudjelovali u svim borbenim operacijama dokazujući tako svoju obučenost i spremnost za izvršavanje najsloženijih zadaća. “Brojni pripadnici VP-a dali su svoje živote i zdravlje da bi naša domovina živjela i da bismo danas uživali u slobodi i demokraciji. Njihova žrtva i žrtva njihovih obitelji ostaje zauvijek utkana u temelje naše domovine, a uspomena na njih ostaje naša trajna obveza,” rekao je general Šundov nakon čega se prisjetio i mirnodopskog razdoblja u kojem je Vojna policija nastavila svoj rast. “Nakon Domovinskog rata uslijedilo je mirnodopsko razdoblje koje je zahtijevalo prilagodbu novim strateškim i doktrinarnim rješenjima. Vojna je policija svoj ustroj, zadaće, obuku i školovanje prilagodila potrebama obrambenog sustava koji je i sam prolazio proces transformacije. Pokazujući iznimnu sposobnost prilagodbe i usvajanja novih znanja, vještina i zadaća, pripadnici Vojne policije svoje su kvalitete dokazali i u RH, ali i na međunarodnoj sceni. Posebno želim istaknuti da je vod VP-a bio prva postrojba naših Oružanih snaga upućena u operaciju ISAF u Afganistanu.” Čestitajući sadašnjim i bivšim pripadnicima Vojne policije njihov dan, načelnik GS-a rekao je: “Uspješno, odgovorno i nadasve profesionalno sudjelovanje u međunarodnim operacijama i misijama potpore miru, na međunarodnim vježbama te u sastavu Multinacionalne bojne vojne policije daje mi za pravo reći da je Vojna policija u 25 godina izrasla u rod Oružanih snaga koji je sposoban provesti najzahtjevnije zadaće iz svoje nadležnosti.”
Izaslanica Predsjednice RH Maja Čavlović, nekadašnja pripadnica Vojne policije, podsjetila je na put koji je u svojem postojanju prošla Vojna policija. “Na današnji dan prije 25 godina prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman naložio je uspostavu Vojne policije u sklopu ZNG-a. Od toga dana do danas ona je prošla trnovit, ali uspješan i slavan put kakvim se mogu podičiti samo rijetke postrojbe OS-a. Ustrojavala se u ratnom vihoru, počecima agresije na RH, a unatoč početnoj neopremljenosti i neiskustvu, nošena domoljubljem i požrtvovnošću svojih prvih pripadnika rasla je kroz bitke Domovinskog rata. Od 1991. pa do završnih operacija Domovinskog rata, Bljeska i Oluje, Vojna je policija bila neizostavni sudionik borbenih djelovanja, a istodobno su razvijane i vojnopolicijske specijalnosti. Na tom je putu svoje živote za domovinu položilo njezinih 120 pripadnika od čega za sedam nestalih pripadnika još uvijek tragamo.” Govoreći o poslijeratnom vremenu, podsjetila je kako je i u mirnodopskom vremenu Vojna policija bila predvodnik aktivnosti te je tako vukla Oružane snage prema sve većem angažmanu u međunarodnoj suradnji, vježbama i operacijama, a sve svoje zadaće izvršavali su na ponos i zadovoljstvo hrvatskih Oružanih snaga. Osvrćući se na aktualna događanja, istaknula je: “U ovom trenutku svjedoci smo najvećeg strateškog preslagivanja u Europi od završetka II. svj. rata. U okviru NATO-a, s našim saveznicima, poduzimamo mjere prilagodbe kako bismo se suočili sa sigurnosnim izazovima koji dolaze s istoka. Posebno nam je važno u tom pogledu iskazati solidarnost s istočnim članicama Saveza s kojima nas veže iskreno prijateljstvo, a u mnogočemu i vrlo slična povijest. Istodobno, Republiku Hrvatsku pogađaju i posljedice događaja s NATO-ova južnog krila – pojave poput stranih boraca iz zemalja hrvatskog okružja te migracijski pritisak s Bliskog istoka prema Europi postavljaju i pred Oružane snage neke nove, do sada nepoznate zadaće, a u nekima od njih ključnu će ulogu imati upravo Vojna policija,” te zaključila: “Burna su vremena pred svima nama. Nove ili stare, zaboravljene prijetnje dolaze s istoka i juga. Vojna će policija biti dio našeg odgovora na te prijetnje. Vaša vrhovna zapovjednica, kao i do sada, u izvršenju ove zadaće ne očekuje ništa manje nego izvrsnost.”

Načelnik Službe VP-a GS OSRH brigadir Vlado Kovačević, čestitavši sadašnjim i bivšim pripadnicima Vojne policije značajan jubilej, naglasio je kako je ustrojavanje Vojne policije vezano uz početke stvaranja Hrvatske vojske. “Pripadnici Vojne policije već su od 1991. godine sudjelovali u obrani zemlje, od Vukovara do Dubrovnika, kao i u oslobađajućim vojno-redarstvenim operacijama Bljesak i Oluja u kojima su obavljali temeljne vojnopolicijske zadaće a po potrebi i borbene zadaće.” Podsjetio je i kako je mirnodopsko vrijeme za Vojnu policiju bilo vrijeme izazova. “U mirnodopskom je razdoblju Vojna policija nastavila izvršavati svoje redovite zadaće te stjecati nova znanja i vještine, a 2003. godine postrojba Vojne policije bila je prva koja je stekla uvjete za sudjelovanje u operacijama potpore miru pa je tako prvi hrvatski kontingent, vod VP-a, upućen u operaciju ISAF u Afganistan. Također, naša je Vojna policija temeljem inicijative NATO-a imala ulogu vodeće nacije u Školi vojne policije Afganistanske narodne vojske, a od ostalih međunarodnih aktivnosti značajno je spomenuti sudjelovanje Vojne policije i Oružanih snaga u projektu NATO-ove Multinacionalne bojne vojne policije te NATO-ova Središta izvrsnosti vojne policije u Republici Poljskoj.” Brigadir Kovačević na kraju je istaknuo da danas Vojna policija sudjeluje i izvršava zadaće u izgradnji međunarodnog mira te ispunjava obveze u sklopu NATO-a, UN-a i EU-a.
U sklopu svečanosti održane su pokazne vježbe sposobnosti pripadnika Vojne policije OSRH: pokazna vježba borilačkih vještina, rada vodiča i službenih pasa te napada na štićenu osobu, održan je TT zbor, a zaslužnim su pripadnicima uručene pohvale i nagrade.


Misa za poginule i nestale pripadnike

U povodu obilježavanja 25. obljetnice Vojne policije na Mirogoju je 23. kolovoza polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana počast poginulim pripadnicima Vojne policije te pripadnicima OSRH. Ispred Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja počast su odala izaslanstva Službe Vojne policije GS OSRH, Pukovnije Vojne policije GS OSRH, udruga Vojne policije iz Domovinskog rata te bivši načelnici Službe Vojne policije i nekadašnji zapovjednici postrojbi.
Nakon toga je u crkvi Sveta Mati Slobode na Jarunu služena misa zadušnica za stradale u Domovinskom ratu koju je predvodio vlč. Vladislav Mandura. Podsjećajući na 113 poginulih i sedam nestalih pripadnika Vojne policije u Domovinskom ratu, vlč. Mandura u svojoj je propovijedi naglasio nesebičnost i uzvišenost njihove žrtve za domovinu, ali i za sve nas koji u njoj danas živimo. “Njih 113 poginulih i sedam nestalih: koliko je to života? Koliko je to žrtve? Koliko je to ljubavi? Koliko je to vjere? Dok molimo za te pokojne, zahvaljujemo Bogu što smo danas ovdje i što nismo zaboravili ono što je bilo i što su oni uradili za nas. A što su to oni učinili da ih danas nema? Oni su nam posvjedočili našu vjeru, ne samo u onaj život i ne samo u domovinu, nego u onakav život kakvog ga je Bog stavio u svijet,” istaknuo je u svojoj homiliji vlč. Mandura.


Lada Puljizević, Snimio Josip Kopi