Prvi padobranski skokovi kadeta pilota

Budući vojni piloti uspješno su izveli početkom ožujka na aerodromu “Lučko” prve padobranske skokove. Prethodile su im zemaljske pripreme, koje su provedene u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku, a obuhvaćale su teoriju padobranskog skoka, upoznavanje s padobranskom opremom i njezinom pripremom za skok, tehnike upravljanja padobranom, uvježbavanje prinudnih postupaka te doskok…

Kadeti 24. naraštaja vojnih pilota i učenici letači 5. naraštaja izvan projekta Kadet koji se nalaze na obuci u Pilotskoj školi Središta za obuku (SzO) HRZ-a i PZO-a “Rudolf Perešin” izveli su 7. ožujka na aerodromu “Lučko” prve padobranske skokove.
Padobransku obuku, koja je neizostavan dio obuke svakog vojnog pilota, organiziralo je i provelo Središte za obuku HRZ-a i PZO-a u suradnji sa Zapovjedništvom specijalnih snaga i Eskadrilom višenamjenskih helikoptera 91. zrakoplovne baze.
Padobranskim skokovima prethodile su zemaljske pripreme koje su provedene u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku. Obuhvaćale su teoriju padobranskog skoka, upoznavanje s padobranskom opremom i njezinom pripremom za skok, tehnike upravljanja padobranom, uvježbavanje prinudnih postupaka te doskok. Nakon usvajanja teorije, budući su vojni piloti na aerodromu “Lučko” i praktično primijenili usvojena znanja.
Zapovjednik Pilotske škole Središta za obuku HRZ-a i PZO-a “Rudolf Perešin” brigadir Branko Plazanić izrazio je zadovoljstvo provedenom obukom i čestitao budućim vojnim pilotima na uspješno izvedenim padobranskim skokovima. Nakon padobranske obuke, istaknuo je brigadir Plazanić, budući vojni piloti stekli su uvjete za početak temeljne letačke izobrazbe pod nazivom Zajednički temelji, na avionu ZLIN 242 L. Izobrazba počinje tehničkom učionicom koju će provesti u Središtu za obuku HRZ-a i PZO-a “Rudolf Perešin”. Nakon toga slijedi teorijska priprema i letačka obuka u Eskadrili aviona 93. zrakoplovne baze.

Tekst i foto OJI HRZ-a i PZO-a