Padobranski skokovi kadeta, budućih vojnih pilota

U Lučkom, u vojarni  194. eskadrile višenamjenskih helikoptera provedeni su padobranski skokovi kadeta, budućih vojnih pilota. Četvorica kadeta  prvi su put osjetili što znači iskorak iz helikoptera sa 600 metara visine, slobodan pad pa otvaranje padobrana i doskok na tlo. Za njih je to, slažu se svi, bilo iskustvo obojeno adrenalinom, uzbuđenjem, tremom, ali i ushitom koji će pamtiti cijeli život…

Posljednji, gotovo proljetni dani veljače bili su prilika da se u Lučkom, u vojarni  194. eskadrile višenamjenskih helikoptera 91. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva provedu padobranski skokovi kadeta, budućih vojnih pilota Hrvatske vojske. Tako su njih četvorica prvi put osjetili što znači iskorak iz helikoptera sa 600 metara visine, slobodan pad pa otvaranje padobrana i doskok na tlo. Za njih je to, slažu se svi, bilo iskustvo obojeno adrenalinom, uzbuđenjem, tremom, ali i ushitom koji će pamtiti cijeli život – dugo su se za njega pripremali, zamišljali ga, proveli su sate i sate sa svojim instruktorima na zemaljskoj obuci. Bojnica Mirna Radošević, pilotkinja helikoptera u 194. eskadrili višenamjenskih helikoptera u sastavu 91. krila sigurnom je rukom podigla helikopter Mi-171SH i upravljala njime dok su kadeti izvodili svoja prva dva padobranska skoka u vojnoj karijeri. Prije polijetanja bojnica Radošević je rekla: ”Danas provodimo obuku kadeta iz padobranskih skokova. Kadeti će skočiti dva skoka, to su im prvi skokovi i zbog toga vlada veliko uzbuđenje. Nadam se da će im ovo iskustvo ostati u lijepom sjećanju. Svake godine provodimo takvu obuku s kadetima. Za nas pilote ovo je jedna od mnogih zadaća koje su na popisu deklariranih sposobnosti ove eskadrile, obučeni smo i u redovnoj trenaži za takve zadaće.” Instruktor ZSS-a koji je pratio kadete u njihovu napredovanju tijekom obuke i u ovom događaju pojasnio je detalje: ”Nakon priprema koje smo odradili u Zemuniku, kadeti danas na Lučkom odrađuju praktični dio svoje obuke – riječ je o dvama skokovima u dnevnim uvjetima, s osnovnom opremom, a skaču s visine od 600 metara i uz pomoć ‘gurtne’ – sustava koji osigurava automatsko otvaranje padobrana. Svrha ovih skokova jest da polaznici svladaju tehniku upravljanja padobranom kako bi ga znali upotrijebiti ako se ikad nađu u situaciji da se trebaju spašavati iz zrakoplova kojim upravljaju,“ rekao je instruktor naglašavajući na kraju svoje iznimno zadovoljstvo polaznicima obuke koji su se pokazali motivirani, zainteresirani i vrlo kvalitetni.


Mislav Petrović, kadet 3. godine za vojnog pilota

Sve sam dosadašnje sadržaje, izazove i testove za vojnog pilota prošao, a danas sam ovdje, na padobranskoj obuci u Lučkom. Maloprije sam prvi put u životu iskusio padobranski skok. Bilo je to odlično iskustvo, bilo je nešto malo treme na početku, ali nije bilo straha – a kad se otvorio padobran onda je bilo posebno lijepo, onda je bilo uživanje. I inače volim visine. Pripreme koje su prethodile današnjem danu bile su jako dobre, svi smo znali sve što smo trebali znati. Ništa nije moglo krenuti krivo, ali i da je krenulo, mi smo znali što tad treba napraviti. Pripreme su bile dobre i temeljite, instruktori su bili dobri, sve je bilo jako zanimljivo.


Poručnik Leon Čigir, od rujna 2020. polaznik je školovanja za vojnog pilota u vojarni ”Zemunik”

To je izazovno i zanimljivo školovanje, a maloprije sam imao prvi skok s padobranom iz helikoptera. To je dio obuke za pilota. Bilo je napeto uoči tog skoka, bilo je adrenalina, ali na kraju je sve dobro prošlo i jako sam zadovoljan. Tome su puno pridonijeli izvrsni instruktori koji su bili uz nas tijekom cijele obuke i danas. Vrh je napetosti, naravno, bio sam skok iz helikoptera. Sve je brzo prošlo, i taj slobodan pad, i otvaranje padobrana, ali bilo je jako dobro. Potrebno je upravljati padobranom da bi se došlo na određenu poziciju za doskok, ali bilo je vremena i da primijetim koliko je dobro biti u zraku i koliko je lijep pogled iz visine. Skokovima su prethodile pripreme i ja sam prezadovoljan instruktorima koji su s nama radili. Sve ono što su nam oni govorili, sve što su nam objašnjavali da će se događati u zraku sve je bilo tako i tijekom prvog skoka nije bilo iznenađenja ili zbunjenosti. 


Lada Puljizević

Foto: Mladen Čobanović