6. HRVCON ispraćen u NATO-ovu aktivnost u Poljskoj

Kontingent čini 74 pripadnika i šest pripadnica Hrvatske vojske, a njegov zapovjednik satnik Antonio Burazer istaknuo je da su svi pripadnici kontingenta postigli visoku razinu obučenosti te su stvorili dobar tim, osposobljen za sve zadaće i izazove koje ih očekuju u aktivnosti

U vojarni „Predrag Matanović“ u Petrinji u ponedjeljak, 1. lipnja 2020. održan je svečani ispraćaj 6. hrvatskog kontingenta u NATO aktivnost ojačane prednje prisutnosti (eFP – Enhanced Forward Presence) u Republici Poljskoj | HKoV/N.Kolbašić

Nakon što su dva tjedna proveli u karanteni u vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji i zatim dobili negativne rezultate testova na COVID-19, pripadnici 6. hrvatskog kontingenta ispraćeni su u NATO-ovu aktivnost ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj.

Svečani ispraćaj održan je 1. lipnja u vojarni u Petrinji, a na njemu su bili zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-bojnik Siniša Jurković, zapovjednik HKoV-a general-bojnik Boris Šerić, zapovjednik GOMBR-a brigadni general Mijo Validžić, zapovjednik GMBR-a brigadir Dražen Ressler i drugi vojni predstavnici.

Zamjenik načelnika GS OSRH i zapovjednici brigada poželjeli su 6. HRVCON-u uspješno izvršavanje svih zadaća, uz dostojno predstavljanje Republike Hrvatske u međunarodnom okruženju.

Zapovjednik kontingenta satnik Antonio Burazer istaknuo je da su svi pripadnici postigli visoku razinu obučenosti i stvorili dobar tim, osposobljen za sve zadaće i izazove koje ih očekuju u Poljskoj.

HRVCON čini 74 pripadnika i šest pripadnica Hrvatske vojske: 66 pripadnika Topničko-raketne bojne GMBR-a, tri pripadnika Bojne veze, po jedan pripadnik GOMBR-a i Zapovjedništva za obuku i doktrinu “F.K.F.”, četiri pripadnika Pukovnije Vojne policije, tri pripadnika ZzP-a te po jedan pripadnik Obavještajne pukovnije i Vojnog ordinarijata.

PRIPADNICI 6. HRVCON-a:

poručnik Ivan Perkušić  

zapovjednik 1. paljbenog voda

Tijekom završne vježbe s bojnim gađanjem Vulkan 20/1 i ocjenjivanja 6. HRVCON-a, provedenih u ožujku na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” Slunj, oba paljbena voda bitnice SVLR i zapovjedni vod pokazali su visoku razinu spremnosti, što je za mene, kao i za ostale zapovjednike vodova, iznimno važno i motivirajuće prije odlaska u Poljsku.

S obzirom na to da je ovo moja prva misija u karijeri, nadam se prije svega da ću steći neprocjenjivo vojno iskustvo rada u međunarodnom okruženju. Kao zapovjednik prvog paljbenog voda bitnice Vulkan M92, trudit ću se maksimalno odgovorno i profesionalno obavljati svoj posao te time pridonijeti daljnjoj izgradnji i održavanju ugleda koji časna i pobjednička Hrvatska vojska uživa u međunarodnom okružju.

desetnica Klaudia Jurić-Arambašić

zapovjednica desetine veze

Prije upućivanja u NATO-ovu aktivnost ojačane prednje prisutnosti u Republici Poljskoj, prošli smo obučne zahtjevne i često iscrpljujuće pripreme u matičnoj postrojbi te Benkovcu i na taj se način pripremili za završnu vježbu i ocjenjivanje na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik”. Na našu sreću, proces priprema i ocjenjivanja prošli smo i završili prije proglašenja epidemije, tako da potpuno spremni i motivirani odlazimo u Poljsku.

Kako je ovo moje prvo upućivanje u misiju, na dužnost zapovjednice desetine veze, nadam se dobroj suradnji s kolegama iz partnerskih zemalja, razmjeni znanja i stjecanju novih iskustava.

skupnik Robert Klanac

zapovjednik paljbene desetine

Pripreme za aktivnost bile su zahtjevne i tražile puno odricanja, a mi smo spremni za sve zadaće i izazove u međunarodnom okruženju. Nakon četrnaest dana karantene, sretni smo da su testovi na COVID-19 negativni i da nas tek koji dan dijeli od početka naše aktivnosti u Poljskoj.

U NATO-ovoj aktivnosti ojačane prednje prisutnosti sudjelovao sam 2018./19. godine kao ciljač na SVLR-u Vulkan M92 u sastavu 3. HRVCON-a. U međuvremenu sam postao dočasnik i sad u područje aktivnosti odlazim kao zapovjednik paljbene desetine. Očekujem nova iskustva i nove izazove, uspješnu međunarodnu suradnju, a posebno me raduje zajedničko uvježbavanje s drugim sastavnicama Borbene grupe Poljska.

vojnik Miroslav Radovanović

ciljač na SVLR-u Vulkan M92

U proteklih šest mjeseci, obuka za provedbu aktivnosti u Republici Poljskoj bila je vrlo intenzivna. U tom razdoblju naši zapovjednici podigli su razinu našeg znanja i spremnosti. Cijelo je vrijeme velika pozornost bila usmjerena na mjere sigurnosti, što je pridonijelo i našem samopouzdanju. Sretni smo što je naš trud urodio plodom na završnoj vježbi za koju smo dobili visoku ocjenu.

Od boravka u Republici Poljskoj očekujem daljnje usavršavanje svih svojih vojnih vještina, a posebice kao ciljača na SVLR-u Vulkan M92. Maksimalno ću se truditi u što uspješnijoj provedbi svih zadaća koje budu postavljene pred moju desetinu, vod i cijeli kontingent.

vojnikinja Sonja Vojtkuf

poslužitelj sredstava veze, KIS /b VEZE

Osim zajedničke obuke s pripadnicima 6. HRVCON-a eFPBG POL, kao vezistica prošla sam i tečajeve koji su potrebni za rad na satelitskom sustavu, kako bi zadaće u misiji mogla obavljati samostalno i bez poteškoća.

Očekujem da ću tijekom zadaće u Poljskoj surađivati s kolegama iz partnerskih zemalja i primjenjivati svoja znanja u međunarodnom okruženju. Nadam se da ću, s kolegama iz tima za KIS, unaprijediti postojeća znanja i steći nova iskustva tijekom zajedničke obuke sa saveznicima.

skupnik Mateo Tonček

dočasnik za materijalno-financijsko poslovanje, NEP/ZzP

Kao pripadnici Nacionalnog elementa potpore (NEP) prošli smo preduputnu obuku u Središtu za obuku i doktrinu logistike u Požegi, kao i zajedničku obuku s pripadnicima 6. HRVCON-a. Jednako tako, kolege koji su bili u Poljskoj u prethodnim kontingentima, upoznali su nas s budućim zadaćama.

Očekujem da ću u misiji steći nova znanja i iskustva, poznanstva i prijateljstva s kolegama iz Borbene grupe, ali i naučiti nešto o poljskom narodu i kulturi.

skupnik Željko Debeljak

vojni policajac VP/PVP

Pripreme za misiju provodile su se u nekoliko faza pa smo uz zajedničku obuku s 6. HRVCON-om eFPBG POL prošli i specijalističku obuku vezanu za poslove Vojne policije.

U misiji u Poljskoj očekujem razmjenu iskustava s drugim nacijama koje sudjeluju u našoj Borbenoj grupi te daljnje profesionalno usavršavanje. Tim Vojne policije kojem pripadam taktički je element nadređenog zapovjedništva. Sukladno našim zakonskim ovlastima sudjelujemo u vojno-policijskim operacijama i poslovima u dodijeljenom području.

Pripremila: Petra Kostanjšak, OJI

Foto: HKoV