Obučeni i spremni za protupožarnu sezonu 2020.

Udarni dio protupožarne sezone počinje oko 1. lipnja, a odluku o tome donosi glavni vatrogasni zapovjednik. Ove protupožarne sezone Hrvatsku će od požara braniti sve tri grane Hrvatske vojske, a iz 855. protupožarne eskadrile najavljuju i važnu novost – uvodi se live stream gašenja požara

Sve tri grane Hrvatske vojske, s ukupno 13 aviona i dva helikoptera, 200 pripadnika kopnenih snaga s mogućnošću povećanja broja bude li potrebno, te dvama brodovima i dvjema brodicama branit će u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni Hrvatsku od vatrene stihije.

Kao udarne protupožarne snage, zračne snage Hrvatske vojske u PP sezoni sudjelovat će sa šest aviona Canadair CL415 i šest Air Tractora AT-802A/F, jednim izviđačkim avionom Pilatus PC-9 i dvama transportnim helikopterima Mi-8MTV-1. U vojarnama u Kninu, Sinju, Benkovcu, Divuljama i Pločama, odnosno na područjima gdje je tijekom ljetnih mjeseci zabilježeno najviše požara, bit će raspoređeno 200 pripadnika kopnenih snaga spremnih za brzu intervenciju u roku od jednog sata od dojave do izlaska na teren. Hrvatska ratna mornarica sudjelovat će s desantnim brodom minopolagačem (DMB) za prijevoz opreme i ljudi na otoke s velikim rezervoarom za vodu, te s desantnim jurišnim brodom (DJB) za traganje i spašavanje i dvjema gumenim brodicama.

Kad je riječ o 855. protupožarnoj eskadrili 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, za njezine pripadnike protupožarna sezona traje cijelu godinu, no ima nekoliko faza tijekom kojih je angažirana u većem ili manjem intenzitetu.

“Udarni dio protupožarne sezone počinje uglavnom 1. lipnja, no odluku o početku donosi glavni vatrogasni zapovjednik. Odluka ovisi o opasnosti od pojave požara, odnosno o tome koliko sustav uoči da je potrebno dignuti se na viši stupanj pripravnosti jer je moguća pojava požara takvog intenziteta i snage na koji će trebati odgovoriti puno brže i većim snagama nego što možemo u trenutačnom stupnju pripravnosti,” tumači zapovjednik 855. protupožarne eskadrile pukovnik Tomislav Vacenovski.

Iako su u Eskadrili spremni u svakom trenutku tijekom godine odgovoriti na poziv za gašenje, kad glavni vatrogasni zapovjednik proglasi početak protupožarne sezone, svi su njezini pripadnici na raspolaganju i u trenaži.

Glavna misija

“Svi su zrakoplovi, svi piloti i svi tehničari u udarnom dijelu sezone spremni i na raspolaganju,” objašnjava pukovnik Vacenovski. Dodaje kako je glavna misija Eskadrile gašenje požara, obuka letačkog osoblja i tehničara te održavanje zrakoplova u prvom i drugom stupnju. Iz te misije proizlaze sve zadaće Eskadrile.

“Nama su zadaće u svim fazama jednake, a cilj nam je 1. lipnja imati maksimalan broj spremnih zrakoplova i biti u top formi,” kaže zapovjednik Eskadrile. Izvan udarnog dijela sezone, kad su svi pripadnici Eskadrile angažirani na gašenju požara, fokus je na obuci novog osoblja, ali i na obuci starog.

Iako se ove godine neki planovi zbog pandemije koronavirusa nisu mogli provoditi, pripadnici Eskadrile za svoju su glavnu zadaću i više nego spremni. Ipak, u Eskadrili su se uvježbavali noćni letovi jer svi njezini piloti moraju biti u trenaži za noćne zadaće.

“Gašenje požara striktno je definirano propisima – počinje pola sata nakon izlaska Sunca i traje do zalaska ili dok kapetan ne procijeni da vidljivost nije dobra i da se požar ne može sigurno gasiti. Premda Canadairi noću ne gase požare, piloti moraju biti spremni vratiti se s gašenja, odnosno moraju biti spremni za prelete,” kaže pukovnik Vacenovski.

Prijenos slike i snimke

Uz zračne, kopnene i mornaričke snage, važnu će ulogu u obrani Hrvatske od požara imati i besposadni zrakoplovni sustav Orbiter 3, koji će se koristiti za rano otkrivanje požara te omogućiti prijenos podataka u realnom vremenu u Situacijsko operativno središte u Divuljama. No, ono u čemu će se ovogodišnja protupožarna sezona razlikovati od prošlogodišnje jest live stream gašenja požara iz aviona, odnosno snimka požara direktno će se slati u prema Središtu u Divuljama.

“Prošle godine uveli smo slanje statične slike, što je bilo važno za proces donošenja odluke jer je dotad vatrogasno zapovjedništvo ovisilo isključivo o opisu požara dobivenom od zemaljskog vatrogasnog zapovjednika. No, live stream požara ipak je korak više, a u Situacijskom operativnom središtu u Divuljama imat će dodatni alat na temelju kojeg će donijeti ispravnu odluku. Kamere će biti u kabini aviona i uključivat će se prema potrebi,” objasnio je pukovnik Vacenovski.

Produljena sezona

Što se tiče procjena ovogodišnjeg udarnog dijela protupožarne sezone, brojke govore da bi godina mogla biti rekordna. Naime, od početka godine su pripadnici zračnih protupožarnih snaga, zaključno s 8. lipnja 2020., sudjelovali u gašenju 72 požara (24 u Šibensko-kninskoj, 22 u Splitsko-dalmatinskoj, 19 u Zadarskoj, šest u Dubrovačko-neretvanskoj i jednog u Primorsko-goranskoj županiji).

U ovogodišnjim akcijama gašenja požara ukupno su zračne protupožarne snage ostvarile više od 210 sati naleta, pri čemu je izbačeno više od 8800 tona vode. Ako se brojke uspoređuju s prošlogodišnjim, može se vidjeti kako su se gotovo udvostručile. Naime, do 15. lipnja prošle godine zabilježeno je 113 sati naleta pri čemu je izbačeno 3800 tona vode. Međutim, pukovnik Vacenovski napominje kako to ne mora značiti da će ova godina po broju požara premašiti prošlu. 

“Primjerice, prošle se godine govorilo kako će biti suša, no ako padne kiša svaka dva tjedna, onda požara nema. Rekao bih da je za protupožarnu sezonu od suše važniji vjetar. On razvija požare, a ako je jak, gašenje je znatno teže,” kaže zapovjednik Eskadrile. S tim dovodi u vezu i činjenicu da se protupožarna sezona na neki način pomaknula za jedan mjesec pa je tako ranijih godina više požara bilo u svibnju, a sad ih je u tom mjesecu znatno manje.

“Tako sad rujan zna biti jači po broju požara od kolovoza. Dogodi se da sredinom kolovoza počne suša, kao prošle i pretprošle godine, a u rujnu počnu jesenski vjetrovi i broj požara raste,” zaključio je pukovnik Vacenovski.

Osim sudjelovanja u protupožarnoj sezoni, Hrvatska vojska će od 15. lipnja do 31. listopada deklarirati zračne snage, odnosno dva protupožarna aviona Canadair CL415 u Europski mehanizam civilne zaštite (RescEU) i to kroz dva modela. Jedan je iz hrvatskih zračnih luka, od Pule do Dubrovnika u susjedne zemlje – Italiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Albaniju, tako da se krajem dana avioni vraćaju u hrvatske baze. Drugi je model angažiranja zračnih snaga – jedan avion u udaljenije zemlje poput Španjolske, Francuske i Izraela, gdje ostaje nekoliko dana na zadaći.


Vojnik Vedran Zekan

Da bi 855. protupožarna eskadrila bila spremna za protupožarnu sezonu, uz pilote, brinu se i zrakoplovni tehničari. Među njima je i vojnik Vedran Zekan, koji stažira u 855. PPE u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku, kamo je došao još tijekom srednje škole i to kao stipendist Ministarstva obrane.

“Nakon srednje škole obavio sam specijalističku vojnu obuku i postavljen sam na dužnost zrakoplovnog tehničara na Air Tractoru. S mentorom ću raditi jednu godinu, a nakon toga dobivam licenciju za prvi stupanj održavanja. Ovo mi je druga protupožarna sezona, a pripreme za ovogodišnju imamo svaki dan,” rekao je vojnik Zekan.

Tekst Martina Butorac

Foto Tomislav Brandt


Brojke

 15 aviona i helikoptera sudjelovat će u PP sezoni

200 pripadnika kopnenih snaga sudjelovat će u PP sezoni

 4 broda HRM-a sudjelovat će u PP sezoni