Marke – priznanje mirovnim snagama UN-a

Na Međunarodni dan mirovnih snaga Ujedinjenih naroda 29. svibnja ove godine, UN im je odao priznanje s deset maraka. Marke prikazuju različite motive pripadnika UN-ovih mirovnih snaga koje danas djeluju u 13 misija diljem svijeta

Međunarodni dan mirovnih snaga UN-a obilježava se 29. svibnja

 

Od 2003. svake se godine 29. svibnja obilježava Međunarodni dan mirovnih snaga UN-a kao spomen na 29. svibnja 1948. i Rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom je počela prva UN-ova mirovna operacija na Bliskom istoku radi nadzora primirja između izraelskih i arapskih snaga.

Od 1948. do danas poginulo je više od tri tisuće pripadnika mirovnih snaga UN-a iz 120 zemalja

Mirovne snage UN-a su vojne, policijske i druge snage iz više zemalja koje angažira Vijeće sigurnosti UN-a radi provedbe mirovnih operacija. Djeluju na osnovi UN-ovih rezolucija koje preciziraju njihov mandat.

Do danas su mirovne snage UN-a okončale ili sudjeluju u više od 70 mirovnih operacija. U njima je sudjelovalo ili sudjeluje više od milijun pripadnika. Poginulo je više od tri tisuće pripadnika iz oko 120 zemalja.

Različiti su izdavači dosad na markama više puta prikazali mirovne snage UN-a: Ujedinjeni narodi 1965.: UN-ove mirovne snage na Cipru (UNFICYP). To je najdugovječnija misija UN-a, uspostavljena još davne 1964. i još uvijek traje.

Uspostavljena je radi sprečavanja borbi između tamošnjih Grka i Turaka te održavanja reda i zakona u toj otočnoj zemlji; Luksemburg 2007.: mirovna operacija UN-a od 1992. do 1995. na području bivše Jugoslavije (UNPROFOR). Zaštitne snage sastojale su se od vojnog i civilnog dijela te ureda posebnog izaslanika sa sjedištem u Zagrebu (u početku u Sarajevu). Krajem 1994. u sastavu UNPROFOR-a bilo je ukupno oko 38 800 vojnika, oko 730 civilnih policajaca i oko četiri tisuće pripadnika civilnog osoblja. Poginulo je 213 pripadnika; Brazil 1957.: prva operacija naoružanih mirovnih snaga UN-a (UNEF I) s oko šest tisuća vojnika iz deset zemalja počela je u studenom 1956. na Sinaju i Sueskom kanalu, u zoni razdvajanja egipatske i izraelske vojske. Do kraja operacije, odnosno lipnja 1957., poginulo je 109 pripadnika; Urugvaj 1993.: mirovna misija UN-a u Kambodži (UNTAC) od veljače 1992. do rujna 1993. Misija se temeljila na mirovnom sporazumu iz Pariza od 23. listopada 1991. i uspostavi monarhije s parlamentarnim sustavom vlasti i dr.

Mirovne snage UN-a prepoznatljive su po plavim beretkama i kacigama

 

Broj žena u mirovnim snagama UN-a raste iz dana u dan. Od ukupnog broja osoba u odori žene čine šest posto
Po Dagu Hjalmaru Agneu Carlu Hammarskjöldu (1905. – 1961), glavnom tajniku UN-a u dva mandata, nazvana je medalja koja se svake godine posmrtno dodjeljuje pripadnicima mirovnih snaga UN-a

 

 

 

 

 

 

Trenutačno 110 tisuća pripadnika mirovnih snaga UN-a djeluje u 13 operacija, najviše u Africi

Ivo Aščić