Marke – medicinske inovacije

Ljudi su se od samih početaka susretali s različitim bolestima, a samo su zarazne odnijele milijune života, posebno pandemije kuge, gripe i kolere. Bolestima se stalo na kraj različitim načinima prevencije i liječenja, odnosno primjenom javnozdravstvenih mjera

Talijanski liječnik Girolamo Fracastoro (1478. – 1553), pretpostavio je početkom XVI. st. zakonitost širenja epidemija

 

Suvremena medicina može se pratiti i preko poštanskih maraka. Najnoviji primjer dolazi iz Australije, jedne od zemalja ključnih u XX. stoljeću po medicinskim inovacijama. Ovog je ožujka svoje inovacije prikazala na četirima markama: cjepivo protiv HPV-a, elektrostimulator srca, sprej protiv opeklina i medicinski penicilin.

Vrijedna medicinska dostignuća i inovacije, medicinske kampanje te zaslužne osobe na svojim je markama prikazala još i: Hrvatska 2007. (Đuro Baglivi; u djelu O medicinskoj praksi iz 1696. prikazao je metode i zadaće kliničke medicine); San Marino 1982. (Hipokrat, utemeljitelj znanstvene medicine iz V./IV. st. prije Krista; njegovo ime nosi prisega kojom se liječnik obvezuje na usmjeravanje svih postupaka prema svojim silama i znanju, na dobrobit bolesnika…); Monako 2003. (Britanac Alexander Fleming, izumitelj prvog antibiotika 1928.); BiH Mostar 2018. (Svjetski dan darivatelja krvi); Moldavija 2018. (darivanje organa); Bocvana 2017. (borba protiv malarije); Bugarska 2015. (120. godina Vojnomedicinske akademije); Francuska 2011. (otkriće inzulina 1921.); Slovačka 2009. (Louis Braille, izumitelj sustava pisma za slijepe 1829.); Zapadna Njemačka 1951. (Wilhelm Conrad Röntgen; otkrio je krajem XIX. st. zračenje koje je omogućilo golem napredak medicinske dijagnostike); Ujedinjeni narodi 2002. (prevencija HIV-a); Poljska 2002. (borba protiv zloćudnog tumora) i dr.

Vjeruje se da će uskoro izići i marka koja prikazuje i svijetu predstavlja medicinske institute, laboratorije ili izumitelje lijeka protiv pandemije koronavirusa.

Virus se od kraja 1919. iz kineskog grada Wuhana, o kojem je pisano u 583. broju Hrvatskog vojnika, proširio na cijeli svijet te odnio brojne ljudske živote i prouzročio neprocjenjivu gospodarsku štetu. (Autor: Ivo Aščić)

Iran je 17. ožujka 2020. prvi u svijetu objavio marku kojom se odaje priznanje zdravstvenim djelatnicima u borbi protiv pandemije koronavirusa
Francuz Louis Braille izumio je 1829. godine sustav pisma za slijepe
Šprica za jednokratnu uporabu izumljena je prije pedesetak godina