Sjećanje na hrabre hrvatske vojnike i policajce

“Oslobađanje zapadne Slavonije u proljeće 1995. označio je onaj prekretnički trenutak i uvod u VRO Oluja, kojom je oslobođen gotovo cijeli okupirani teritorij Hrvatske. Upravo stoga danas na 25. obljetnicu želimo u slobodnoj i modernoj Hrvatskoj, koja je ostvarila sve svoje nacionalne zadaće, još jednom u ime ove Vlade odati počast onima koji su za hrvatsku slobodu dali sve,” kazao je premijer Andrej Plenković

Intoniranjem državne himne te čitanjem imena 51 poginulog i smrtno stradalog hrvatskog branitelja, koje je pročitao Krešimir Šimić, sin poginulog hrvatskog branitelja počelo je 1. svibnja 2020. u Okučanima obilježavanje jubilarne 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak.

Kod spomenika Kristalne kocke vedrine potom su najviša državna i vojna izaslanstva polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odala počast poginulim braniteljima u VRO Bljesak. Vijence su položili u ime obitelji poginulih Ljerka Perešin, predstavnici Udruge 100 % HRVI-ja, Zbora udruga gardijskih postrojbi i Udruge specijalne jedinice policije te ratni zapovjednici.

Počast poginulim odali su Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora i Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH, te potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, načelnik GS OSRH admiral Robert Hranj i glavni ravnatelj policije Nikola Milina. Svijeće su upalili Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije te Aca Vidaković, načelnik Općine Okučani.

Molitvu i blagoslov održao je vojni ordinarij mons. Jure Bogdan.

Ističući zahvalnost poginulim braniteljima u operaciji Bljesak, premijer Andrej Plenković naglasio je kako je spomen-obilježje uređeno u mandatu ove Vlade i na inicijativu ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, te se stalno obogaćuju sadržaji u Okučanima koji nas sjećaju na hrabre hrvatske vojnike i policajce koji su dali život za slobodu Hrvatske. “Oslobađanje zapadne Slavonije u proljeće1995. označio je onaj prekretnički trenutak i uvod u VRO Oluja, kojom je oslobođen gotovo cijeli okupirani teritorij Hrvatske. Upravo stoga danas na 25. obljetnicu želimo u slobodnoj i modernoj Hrvatskoj, koja je ostvarila sve svoje nacionalne zadaće, postala članica NATO-a i Europske unije, a danas predsjeda Vijećem EU-a, još jednom u ime ove Vlade odati počast onima koji su za hrvatsku slobodu dali sve,” kazao je premijer Plenković.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković kazao je kako smo u Okučane došli izraziti poštovanje i zahvalnost poginulim hrvatskim braniteljima i podsjetiti na veliku pobjedu Hrvatske vojske i policije koja je otvorila vrata i za završnu pobjedničku operaciju Oluja.

Ministar obrane Damir Krstičević rekao je: “Pokazali smo i Hrvatskoj, a i svijetu, da smo u stanju izvesti tako složenu vojnu operaciju. Nakon tri mjeseca proveli smo i operaciju Oluja, kojom smo konačno donijeli mir i dugo željenu slobodu hrvatskom narodu. Ključ pobjede i u operaciji Bljesak i u operaciji Oluja jesu hrabri hrvatski branitelji. Velika hvala obiteljima naših poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja, prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, ratnom ministru Gojku Šušku, načelniku Glavnog stožera generalu Janku Bobetku i svim drugim sudionicima operacije. Naša je trajna zadaća danas čuvati uspomenu na te ljude, na te događaje, na Domovinski rat kao temelj moderne hrvatske države, snažiti, jačati Hrvatsku vojsku i jačati hrvatsku državu.”

Vesna Pintarić
Foto: Tomislav Brandt

 


Misa za poginule hrvatske branitelje

Povodom obilježavanja 25. obljetnice vojno-redarstvene akcije Bljesak, 2. svibnja 2020. u zagrebačkoj je crkvi Sveta Mati Slobode služena sveta misa za poginule hrvatske branitelje u akciji.

Koncelebriranu svetu misu predvodio je vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj mons. Jure Bogdan, a suslavitelji su bili generalni vikar Vojnog ordinarijata u RH don Marko Medo te župnik Župe Marije Pomoćnice don Danijel Vidović.
Misnom slavlju nazočili su predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar vanjskih poslova Goran Grlić Radman i načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj.

U molitvi posvećenoj braniteljima poginulima u Bljesku, ali i žrtvama raketiranja Zagreba i drugih hrvatskih gradova 2. i 3. svibnja 1995., te dvanaestorici ubijenih hrvatskih policajaca u Borovu Selu, “svima onima koji su ranjene duše ili tijela”, mons. Jure Bogdan rekao je kako se ove godine zbog epidemije i sigurnosnih mjera nismo mogli okupiti kako smo htjeli i ranijih godina činili, razdvojeni smo fizički, ali povezuje nas i ujedinjuje zajednička ljubav za hrvatske branitelje i njihove obitelji. “Radujemo se pobjedonosnim akcijama Domovinskog rata kao što je bio Bljesak, ali to ne znači da se radujemo ratovima i krvoprolićima nego tome da su uspostavljeni mir, sloboda i sigurnost. Budućnost Hrvatske i ovog svijeta ne može se graditi na nepravdama, agresiji, na izjednačavanju napadača i napadnutog,” poručio je.

Državno izaslanstvo nakon mise položilo je vijenac ispred spomen-obilježja “Pieta Croatica”, a predsjednik Hrvatskog sabora Goran Jandroković tom je prigodom izjavio kako se prisjećamo hrabrih hrvatskih branitelja, vojnika i policajaca, osjećajući prema njima najdublje poštovanje. “Sjećamo se poginulih branitelja, ali isto tako veličanstvene pobjede u operaciji Bljesak koja je slomila kralježnicu politici velike Srbije.”

Lada Puljizević