Bojno gađanje – prilika za uvježbavanje postrojbe

Pripadnici Tenkovske bojne Kune proveli su od 4. do 18. ožujka na vojnom poligonu ”Eugen Kvaternik” bojno gađanje tenkovskih posada i tenkovskih vodova

Pripadnici Tenkovske bojne Kune iz Đakova imali su priliku od 4. do 18. ožujka na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” pokazati svoju uvježbanost provodeći bojno gađanje tenkovskih posada i tenkovskih vodova. Ekipa Hrvatskog vojnika posjetila ih je na poligonu 10. ožujka kad su svoje sposobnosti bojnog gađanja pokazivale 2. i 4. tenkovska satnija.  

Gađanje se provelo s ciljem uvježbavanja, osposobljavanja i ocjenjivanja tenkovskih posada u samostalnom rješavanju taktičkih i vatrenih zadaća u različitim zemljišnim i vremenskim uvjetima, pravilnom korištenju borbenih mogućnosti oruđa u bojnom djelovanju, vještom kombiniranju vatre i pokreta kao i utvrđivanje stečenih znanja i vještina članova posade u izvršavanju različitih vatrenih zadaća u borbi.

Bojnik Goran Anić, zapovjednik tenkovske bojne Kune, upoznao nas je s informacijom da je poligon “Eugen Kvaternik” u Slunju jedina lokacija gdje je dopušteno gađanje iz topa kalibra 125 mm. ”Naša je bojna najmlađa postrojba po godinama i imamo dobru kombinaciju starijih dočasnika, mladih časnika i još mlađih vojnika,“ rekao nam je bojnik Anić, koji smatra kako je ovo gađanje izvanredna prilika za ostvarivanje statusa uvježbanosti njegove postrojbe.

Gađanje se provelo s ciljem uvježbavanja, osposobljavanja i ocjenjivanja tenkovskih posada u samostalnom rješavanju taktičkih i vatrenih zadaća u različitim zemljišnim i vremenskim uvjetima

”Ovakva gađanja provode se dva puta godišnje nakon što formalno odradimo ocjenjivanje postrojbe i ustanovimo da su spremni za provedbu obuke na višoj razini i na kraju nakon provedenog gađanja donosimo status obučenosti za svaku posadu voda i satnije,“ objasnio je bojnik Anić i naglasio kako imaju odličnu suradnju s Hrvatskim vojnim učilištem ”Dr. Franjo Tuđman“ koji im svake godine šalje sve kvalitetniji i obučeniji časnički kadar.

Spremni za izazove

Natporučnik Davor Topalović, zapovjednik 2. tenkovske satnije, obnašao je dužnost rukovatelja gađanja za svoju satniju koja je sudjelovala sa šest tenkovskih posada. Pripremanjem posada za gađanje i zapovijedanjem cjelokupnim procesom gađanja natporučnik Topalović je sa zadovoljstvom evidentirao uspješne pogotke svojih pripadnika koji su odradili uspješnu zadaću i ostvarili izvanredne rezultate kao što je i očekivao.

U ulozi zamjenika zapovjednika 4. tenkovske satnije, poručnik Luka Magušić također je bio rukovatelj gađanja za svoju satniju koja je sudjelovala sa sedam tenkovskih posada. Ovo mu je bio prvi put u ulozi rukovatelja gađanja, a smatra kako su se pripremali i više nego dovoljno za ovu zadaću. ”Zapovjednici u tenkovima većinom su mladi časnici, ali uz sebe imaju iskusne ciljače koji su im uvijek na raspolaganju za sva pitanja,“ rekao nam je poručnik Magušić koji nije ni sumnjao u uspješnu provedbu gađanja. 

S obzirom na to da je veći dio tenkovskih posada mladi kadar, mnogima od njih  ovo je bio prvi susret s gađanjem iz tenka M-84, odnosno može se zaključiti da barem jedan član posade nikad nije proveo gađanje takvog tipa. U takvoj je situaciji bio poručnik Ivan Soldo, zamjenik zapovjednika 2. tenkovske satnije, kojem je ovo bilo prvo gađanje. ”Jako sam zadovoljan provedenim gađanjem i sve je prošlo izvrsno,“ s osmijehom je rekao poručnik Soldo i naglasio kako je iznimno ponosan na svoju posadu koja je svojim znanjem i vještinama pokazala da je spremna na sve izazove u budućnosti.

Svoje prvo gađanje imao je priliku iskusiti i vojnik Filip Petrić, ciljač na tenku M-84 u 2. tenkovskoj satniji. ”Jako sam zadovoljan pogodcima i ovim smo pokazali da smo dostojni onog što radimo,“ rekao je vojnik Petrić kojem je ovo još jedan razlog za motivaciju i težnju da bude bolji.

Tekst: Janja Marijanović

Foto: Tomislav Brandt i Goran Resovac