Tečaj samoobrane za podizanje samopouzdanja

Temeljni tečaj samoobrane u vojarni “5. gardijske brigade Slavonski sokolovi” u Vinkovcima u tri godine prošlo je oko 550 pripadnika, a napredni njih stotinjak

Posjedovati sposobnost samoobrane od bilo kakve vrste napada i napadača odličan je način za podizanje samopouzdanja, a pogotovo u sustavu kao što je vojni. Pripadnici GOMBR-a prepoznali su dobrobiti samoobrane i prije tri godine započeli s tečajem koji se održava u vojarni “5. gardijske brigade Slavonski sokolovi” u Vinkovcima. Temeljni tečaj samoobrane dosad je prošlo oko 550 pripadnika, a napredni je završilo njih stotinjak. Jedan od organizatora, kineziolog GOMBR-a satnik Pero Veočić, upoznao nas je s metodikom samog tečaja i istaknuo važnost samoobrane, ali i svih drugih borilačkih vještina.

”Cilj je da se pripadnici što bolje pripreme za obranu od napada pištoljem, puškom, palicom i slično,“ kaže satnik Veočić čije su inicijative za provedbom ovakvih tečajeva uvelike prihvaćene kod nadređenih. Temeljni tečaj samoobrane provodi se minimalno jednom mjesečno, ovisno o zadaćama u postrojbama, a svaki tečaj broji od 14 do 20 polaznika.

Narednik Josip Ilijević, pripadnik Vojnoobavještajne satnije GOMBR-a, glavni je provoditelj tečaja samoobrane i još uvijek nakon trideset godina službe u Hrvatskoj vojsci ima veliku volju i želju za prenošenjem svojih znanja i vještina na druge pripadnike. ”Tečaj smo započeli 2019. godine u cilju podizanja samopouzdanja vojnika na jednu višu razinu jer mislimo da vojnik, kad dođe u mirovne misije ili neke druge operacije, ne mora svaki put posezati za naoružanjem da bi se obranio od napadača,“ objašnjava narednik Ilijević i kaže kako je ovo dobar način da vojnici pokažu svoju profesionalnost.

Ujednačen način provedbe

Koliko je tečaj samoobrane prihvaćen dokazuje nam i činjenica da je u izradi priručnik o samoobrani koji su inicirali pripadnici GOMBR-a u suradnji s drugim postrojbama Hrvatske vojske. Time se želi postići ujednačen način provedbe tečaja u svim postrojbama kako bi svaki pripadnik imao priliku na jednak način upoznati se s osnovama samoobrane. Na upit o planovima za budućnost narednik Ilijević kaže kako je cilj da se što više pripadnika obuči kako bi bili spremniji.

“Trebaju znati postupiti na pravi način kad dođe do neželjenih situacija i ne posezati uvijek za naoružanjem te time pokazati da je hrvatski vojnik spreman odgovoriti na mirniji način,“ rekao nam je narednik Ilijević. Zadovoljan je trenutačnim odazivom na tečajevima, a naglasio je i iznimnu potporu zapovjednika GOMBR-a koji je osigurao sva sredstva kako bi se tečaj provodio u najboljim uvjetima.


poručnik Matej Tadić

”Nemam iskustva s borilačkim vještinama, ali u prva dva dana stekli smo dosta novih znanja, a samim time i podigli svoju tjelesnu spremu na višu razinu.“


poručnica Barbara Prša

”Tečaj je odlično koncipiran, a sama je provedba iznimno zanimljiva od početka do kraja. Uz profesionalne i pristupačne izvođače ovo je odlična prilika naučiti nove i korisne vještine. Ovakva obuka koristila bi svim pripadnicima OSRH.“


Tekst: Janja Marijanović

Foto: Martina Stanković