Američki nosač aviona USS “Harry S.Truman” u Hrvatskoj

Američki nosač aviona “Harry S. Truman” (CVN-75) boravio je od 5. do 9. prosinca u Splitu, nakratko se zaustavivši na putu prema Bliskom istoku. Nosač na kojem je 74 aviona te 19 helikoptera bit će u potpori operacijama 5. i 6. flote u području njihova djelovanja…

Američki nosač aviona “Harry S. Truman” (CVN-75) uplovio je 5. prosinca u hrvatske teritorijalne vode i usidrio se u Bračkom kanalu. Iz američke ratne luke Norfolk isplovio je 16. studenog ove godine i u potpori je operacijama 5. i 6. flote u području njihova djelovanja. Planirano je da njegovi zrakoplovi podupiru aktivnosti Sjedinjenih Američkih Država i saveznika na području Bliskog istoka.
USS “Harry S. Truman” u upotrebi je od 1996. godine i osmi je od devet nosača zrakoplova na nuklearni pogon u klasi Nimitz. Dugačak je više od 330 metara, širine gotovo 80 metara i s 5000 članova posade.
U Jadran su u pratnji nosača uplovili i raketna krstarica USS “Anzio” koja se usidrila u splitskoj ratnoj luci Lori, dok su četiri razarača raspoređena po Jadranu. Inače pripadajuća udarna skupina (CSG-8) broji ukupno 12 brodova i podmornica, a na nosaču je i više zrakoplovnih eskadrila s ukupno 74 aviona i 19 helikoptera. Udarnu zračnu snagu nosača, Carrier Air Wing Seven CVW-7 čine borbeni avioni tipa F/A – 18C Hornet i F/A – 18 E/F Superhornet, helikopteri MH-60R Seahawk i MH-60S Knighthawk, zrakoplovi za elektroničko izviđanje i rano upozorenje E-2C Hawkeye te EA-18G Growler za zaštitu od neprijateljskog radarskog ometanja. Za protuzračnu obranu nosač koristi raketni sustav Sea Sparrow te protuzračni sustav Phalanx u kojem su spregnuti radar i višecijevni protuzračni top.
Tijekom četverodnevnog boravka u Hrvatskoj USS “Harry S. Truman” posjetili su brojni novinari.
Kratka šetnja po palubi nosača i razgovor s vrlo pristupačnom i otvorenom posadom i mornarima pružila nam je malo detaljniji uvid kako zapravo nosač funkcionira. Da bi se na palubi sve besprijekorno odvijalo i u svakom se trenutku znalo tko je za što odgovoran, svaka se skupina, ovisno o zaduženju i zadaćama, razlikuje po boji prsluka i zaštitne kacige. Primjerice, mornari u žutim prslucima zaduženi su, među ostalim, za raspoređivanje aviona i katapult, u bijelim za sigurnost, medicinsku pomoć i signalizaciju, plavi se brinu za liftove kojima se avioni dižu na palubu, ljubičasti su za opskrbu gorivom, zeleni za održavanje aviona, crveni za potragu i spašavanje dok su smeđi kapetani i zrakoplovni časnici… Nosač ima četiri lifta kojima se na palubu dižu letjelice iz utrobe nosača i svaki može podići dva aviona u nekoliko sekundi. Na brodu su četiri katapulta. Svakih 40 sekundi danju ili 60 sekundi noću mogu lansirati katapultom dva aviona. Tako lansirani avioni u dvije sekunde dostižu brzinu od 0 do 265 km/s. Pri slijetanju avioni se kukom zakvače za jedno od četiri čelična užeta koji osiguravaju zaustavljanje na prostoru ne dužem od 100 metara.
”Posada će tijekom četiri dana boravka u Splitu imati kraći odmor i mogućnost izlaska i upoznavanja grada,” napominje zapovjednik nosača USS “Harry S. Truman” (CVN-75) kapetan bojnog broda Ryan Scholl. Izražava zadovoljstvo dolaskom i mogućnošću upoznavanja s kulturom i podnebljem, a za Hrvatsku kaže kako je predivna zemlja, kao na slici. Posebno je istaknuo profesionalizam Hrvatske ratne mornarice, partnerstvo te mogućnost zajedničkog uvježbavanja i dijeljenja iskustava.
Među sedamdesetak aviona 44 su borbena lovca o kojima uz 94 pilota brine 1800 ljudi, ističe zapovjednik zrakoplovne komponente, Carrier Air Wing Seven CVW-7 kapetan bojnog broda Frederick Luchtman. Svaki avion naoružan je raketama zrak-zrak ili zrak-zemlja, potpuno su spremni za bilo koju zadaću i vrlo fleksibilni u djelovanju.
Među posadom nosača pronašli smo i jednog Hrvata, 21-godišnjeg Alena Samardžića, rođenog Zagrepčanina. Kaže kako je vrlo zadovoljan mogućnošću boravka u Hrvatskoj, ali i kako nije baš jednostavno doći i služiti na ovakvom brodu te je baš zato iznimno ponosan što je dio njegove posade.
Kratko novinarsko upoznavanje završilo je obilaskom zapovjednog mosta. S veličanstvenog USS “Harry S. Truman” ostat će u sjećanju i nezaboravan zalazak sunca usred Bračkog kanala…


USS “Harry S. Truman” pogone dva Westinghouseova nuklearna reaktora koji omogućuju postizanje brzine više od 30 čvorova. Ime je dobio po poslijeratnom, inače 33. po redu, američkom predsjedniku Harryju S. Trumanu, a još je poznat pod nazivom “Lone Warrior” (Usamljeni ratnik).


U sastavu HSTCSG – Harry S. Truman Carrier Strike Group uz nosač aviona i nekoliko je pratećih ratnih brodova među kojima su raketna krstarica USS “Anzio” (CG 68) klase Ticonderoga, razarači USS “Ramage” (DDG 61), USS “Gonzalez” (DDG 66), USS “Bulkeley” (DDG 84) te USS “Gravely” (DDG 107) klase Arleigh Burke. Zapovjednik je udarne grupe kontraadmiral Bret Batchelder.


Vesna Pintarić
Snimili Tomislav Brandt, Stjepan Brigljević